Közlöny van róla! Vasárnaptól így élheted az életed….

Orbán miniszterelnök szombat délután kutyafuttában már bejelentett ezt-azt mielőtt maszkját az arcunkba (kamerába) nyomta, de mint tudjuk, az a biztos, ami a közlönyben írva vagyon.

Vasárnap reggeltől….

Magyar Közlönyben megjelent Pintér Sándor belügyminiszter határozata a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló, pénteki rendelet hatálybalépéséről. Ehhez az kellett, hogy elérje az ötmilliót a beoltottak száma – írja az Infostart.

“Megállapítom, hogy az ötmilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napja mint hatálybalépési feltétel 2021. május 22. napján bekövetkezett, ezáltal a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 264/2021. (V. 21.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 14. § (1) bekezdése alapján az R. hatálybalépésének naptári napja 2021. május 23-a, azaz kétezerhuszonegy május huszonharmadik napja”

– olvasható a határozatban.

 • Vasárnaptól vége a kijárási tilalomnak,
 • a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak,
 • megszűnik az üzletek, vendéglátóhelyek és szabadidős létesítmények este 11 órás zárási kötelezettsége is.
 • A települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés,
 • közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály,
 • valamint az egyéni- és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.

Ahol a közlöny szerint továbbra is megmarad a korlátozás

A bevásárlóközpontokban azonban fenntartják a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is. A 16-18 évesek felügyelet nélkül is járhatnak étterembe, moziba, ha van védettségi igazolványuk.

 • Továbbra is minden olyan helyen kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, például tömegközlekedésben vagy üzletekben.
 • Lakodalomban legfeljebb 200-an, más, akár zenés-táncos családi vagy magánrendezvényen 50-en vehetnek részt. Vendéglátóhelyeken az azokra vonatkozó szabályok érvényesek. Ha biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor nem védettek is részt vehetnek a programon, és nem kötelező maszkot viselniük. Ugyanez vonatkozik a szállodai rendezvényekre, is, de a védettségi igazolás nélküliek kötelesek a helyszínt a rendezvény után elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnának ott. A védelmi intézkedések betartásáról a szervező vagy az üzemeltető köteles gondoskodni.

A házasságkötési szertartás – a lakodalom kivételével – és a temetés nem minősül rendezvénynek, így nem esik majd a korlátozás alá. Házasságkötésnél külső – azaz nem hivatali vagy vallási – helyszínen a lakodalom rendelkezései irányadóak. Az egyházi szertartások szabályait az egyházak határozhatják meg.

 • A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott 500 résztvevősnél nagyobb rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. Szabadban 500 személyesnél kisebb rendezvényen bárki részt vehet.

A zenés-táncos rendezvényeket – előadó-művészeti ültetett kulturális program kivételével – csak védettek látogathatják. Ezeken beoltatlan ember is foglalkoztatható, de ha nem fellépő, végig köteles maszkot viselni.

 • Az 500 főnél nagyobb szabadtéri sportfesztiválon versenyzőként a nem védett, de versenyszerűen sportoló résztvevők is szerepelhetnek.
 • Az 500 személyesnél kisebb egyéb, szabadtéri rendezvényeken – beleértve a gyűléseket is – nem védettek is részt vehetnek.
 • Ha 500-nál többen vannak jelen, csak védettek és a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak vehetnek részt rajta.
 • Zárt térben csak védettek és a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak lehetnek jelen a programokon.
 • A foglalkoztatottak – a fellépők kivételével – ha nem igazolják védettségüket, kötelesek maszkot használni.

Tüntetni egyelőre nem lehet

A spontán, vagy szervezett gyűlés június 14-ig tilos.

Írja a közlöny.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük