Mi az? Ön fizeti, de semmi köze az ott történtekhez – Hát a Türk tanács irodaépülete

Milyen érdekes, hogy a mindenbe beleszólni akaró Orbán-kormány, ami megfigyeli, hogy hol, kivel tölti szabadidejét, bekukucskál a hálószobájába, figyeli a facebook-bejegyzéseit nem kíváncsi, hogy mi történik a Türk Tanácsnak közpénzen kiutalt és fenntartott irodaházban!

Mi lehet az ok?

Ingyen és bérmentve biztosítja a magyar állam a Türk Tanács budapesti irodájának épületét, közpénzből fizetik az iroda fenntartását, de teljes személyzetének bérét is – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyben közölt szerződésből, ami érdekes adalékokat közöl a türk államok képviseletét ellátó kirendeltségről.

Az október 15-én kötött székhely-megállapodási szerződés kitér rá, hogy az iroda ügyvezető igazgatója csak magyar állampolgár lehet, akit a magyar külügyminiszter nevezhet ki, a Türk Tanács külügyminiszterének jóváhagyásával.

Az ügyvezetőnek szinte korlátlan felhatalmazása van.

Az ő vagy helyettese engedélye nélkül

a magyar hatóságok be sem tehetik a lábukat az iroda helyiségeibe – legfeljebb akkor, ha az épület lángokban áll.

De minek is próbálkoznának, hiszen

az iroda vagyonát, eszközeit és archívumait amúgy sem lehet lefoglalni, átkutatni és elkobozni; azok akkor is mentesülnek minden hatósági eljárás alól, ha nem éppen nem a Türk Tanács képviseletén vannak, ezt az iroda jogi védelme garantálja.

Mindent Ön fizet…..

A dokumentumból többek között kiderül, hogy

a magyar állam önkéntes hozzájárulásként fizeti az iroda nemzetközi személyzetének bérét, vagyis azokat az alkalmazottakat, akiket a Türk Tanács más országai delegáltak a képviseletre;

hogy a dolgozók vagy a főigazgató mekkora fizetést kapnak majd, arra sajnos nem tér ki a szerződés, csak azt jelzi, hogy

a nemzetközi személyzetet az ENSZ aktuális bértáblája szerinti bérezés illeti meg.

Utóbbiak nem használhatják a magyar tb nyújtotta szolgáltatásokat.

Házastársuk, hozzátartozóik bevándorlási engedély nélkül jöhetnek Magyarországra, és munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak itt

– ekkor viszont le kell mondaniuk a hozzátartózóknak is kijáró diplomáciai mentességről.

Erre az esetre is van azonban kiskapu a megállapodásban:

az iroda a külföldi munkatárs családtagjait, akár anyját, apját, gyerekét is foglalkoztathatja a helyi személyzet tagjaként. Ehhez munkavállalási engedély sem kell, és megmarad a családtag védettsége is.

Titok….

A székhely-megállapodásból kimaradt, hogy

a Türk Tanács budapesti irodája pontosan hol, milyen ingatlant kapna meg, és hogy a képviselet éves fenntartása, a dolgozók, vezetők kifizetése mennyibe kerülne évente a magyar államnak.

A Népszava közérdekű adatigényléssel fordult a tárcához, azt ígérik, ahogy választ kapnak, közlik.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük