Mindennapi Kövérünket add meg…. és lőn! Ez a mai: “a mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad” – Ja, akkor minden világos…..

Még alig ocsúdtunk fel az örömtől, hogy Kovács Zoltán és Semjén Zsolt megtalálták a vadászati dzsembori alkalmával  az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás pálinkája verseny győzteseit, amikor Kövér László újabb örömhírt jelentett be az ország házában pálesz-ügyben, mint hivatalos fővédnök: megvan Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny győztese is.

Hát kell ennél több?

Kövér László szerint

elveszti az erkölcsi ítélőképességét, aki minőség dolgában sem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól. A magyar pálinka értéket képvisel, miután a termelők visszaállították a becsületét, és minden adott ahhoz, hogy a folytatás is sikeres legyen

– mondta az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny keddi díjátadó ünnepségén az Országházban a rendezvény fővédnökeként a házelnök.

A pálinkafőzés gyökerei térben és időben szerteágazóak, hagyományát nemzedékről nemzedékre ápolták a történelmi Magyarország minden részén. Évszázadokkal ezelőtt úgy gondolták, hogy akit almával és pálinkával nem lehet meggyógyítani, annak már nincs emberi segítség. Születéstől a halálig az élet minden fordulópontjához tartozott valamilyen gyümölcspárlat, így volt öröm-, menyegző-, sirató-, arató-, avató- vagy pokolpálinka is.

Kövér László a népi szólást idézte, amely szerint

a mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad. Bátorság nélkül a bölcsesség terméktelen, bölcsesség nélkül a bátorság vakmerő, ez magyarázhatja a két ital nagyszerű harmóniáját

– tette hozzá.

A nemzet itala….

A rendezvényen az agrárminiszter nemzeti italként szólt a pálinkáról, amely megfogalmazása szerint

a gyümölcsök aromája mellett a vidék tudását is megőrzi, közösséget teremt, összetartó erőt képez.

A hozzá kapcsolódó hagyományvilág is rendkívül gazdag, de

bízni kell abban, hogy a pálinka története “nem lezárt könyv”, jövőjét a fogyasztók és a termelők együtt fogják alakítani

– mondta Nagy István, megköszönve a pálinkafőzőknek, hogy a termékeikkel megújították a magyar gasztronómiát.

Egyre többet iszunk, hurrá!

A miniszter üdvözölte, hogy az elmúlt 15 évben a pálinka fogyasztása a termeléssel együtt jelentősen bővült, megbecsültsége sokat javult.

Az agrártárca feladatának tekinti a pálinka népszerűsítését, a minőségi pálinkafőzés támogatását, a kulturált fogyasztás ösztönzését, a hagyományok ápolását

– jelentette ki.

A rendezvényen átadták az idei verseny elismeréseit

Magyarország legjobb pálinkája a Várda-Drink Jonathán almapálinka lett. A 10 ezer palack felettiek közül a Bolyhos ágyas cigánymeggy lett az első, míg a legeredményesebb pálinkafőzdék versenyében a Gong Pálinkaház végzett az élen. Életműdíjat Lakatos Márton, Papp József és Somogyi József vehetett át.

Két pohárka között érdemes elgondolkodni!

Ha a Hévízi-tó 96 százalékos alkoholból lenne, akkor azt a magyarok évente háromszor kiinnák. És nyilván folyamatosan Keszthelyen állna a sor vége… – ezzel szemléltette a hazai alkoholfüggőség mértékét Zacher Gábor toxikológus főorvos, egyetemi docens hévízi előadásán, amelyet a helyi plébánia és a TÉT Alapítvány szervezett.

Kütyük, cigi, kávé, kaja, alkohol

Zacher Gábor meglepő kijelentéssel kezdte: rosszul használjuk a függőség kifejezést, hiszen negatív jelentéstartalommal bélyegezzük meg, holott a Magyar értelmező kéziszótár szerint, csupán ragaszkodást, hozzászokást, szükségletet jelöl. Belegondoltunk már, 24 óra alatt mennyi ilyennel van dolgunk?

Kütyük, cigi, kávé, kaja, alkohol…, drog csak valahol a sor végén, keveseknél

– írja a rendezvényről tudósító veol.hu.

Az elrettentés a függőségek esetében sem hatékony,

inkább valami más kell, a pozitív kommunikáció. A fiatalok első berúgása után sem a büntetés, a kiabálás, a megfelelő szülői magatartás. Zacher Gábort a „kaland” után – 16 évesen két haverja húzta haza – másnap reggel csak két mondatot hallott az édesanyjától: „Ugye, tudod, fiam, hogy ez nem volt helyes?!”, illetve „Szerintem mostantól ismerni fogod a keretei­det”. Ő is ezt mondta a fiának, néhány évtized eltéréssel, s egyikőjüknek sem volt gondja később az alkohollal.

Hazánkban 800 ezer függő van, a 16 éves magyar fiúk Európában az elsők az alkoholfogyasztás szempontjából, a lányok a harmadikok. Alkoholt fogyasztani amúgy nem bűn: két fröccsig, két sörig, két felesig. A választó­vonal mindig a harmadik, mert onnantól nincs megállás, de ezt a keretrendszert meg lehet és meg is kell tanulni.

 

Mindennapi Kövérünket add meg.... és lőn! Ez a mai: "a mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad" - Ja, akkor minden világos.....

Egy hozzászólás itt: “Mindennapi Kövérünket add meg…. és lőn! Ez a mai: “a mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad” – Ja, akkor minden világos…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük