Sorting by

×

Mit keres a munkáltató a telefonomon és a számítógépemen?

Azok után, hogy a Nagytesó, aki mint tudjuk, egyre többet lát a magánéletünkből, a tanárok újabb inzultus-lehetőséggel kell szembenézzenek. Az online oktatáshoz ugyan legtöbb esetben nem biztosít a tankerület eszközt, viszont a jogot fenntartja, hogy belekukkantson az cuccba, amiről a tanítás folyik. Vagyis a tanerő saját telefonjába, számítógépébe.

“Aggasztó megállapodástervezetet csípett el a PDSZ a minap

A főként pedagógusok számára kiküldött megállapodás engedélyt adna arra is a tankerületeknek, hogy saját, magántulajdonú számítástechnikai eszközeinket is ellenőrizhessék – holott igazából az intézmény által biztosított eszközök esetén sem feltétlen kellene ezt megengedni nekik – írta meg a nedolgozzingyen.hu. A megállapodástervezet elvileg a munkáltató által a munkavállaló részére átadott „információtechnológiai vagy számítástechnikai eszköz, rendszer” használatára vonatkozó általános szabályokat fektetné le. Csakhogy

olyan dolgokat tartalmaz, amelyek egyáltalán nem elvárhatók a munkavállalóktól

és ráadásul jogszabály nem is biztosít ilyen lehetőségeket, felhatalmazást a tankerületek számára. Egyértelmű, hogy ezért is készült ez az egyedi megállapodás.

Azt már rég tudjuk,

hogy a kormányzat a legtöbb pedagógus esetén tökéletesen meg van elégedve azzal a megoldással, hogy a digitális munkarendet majd csak megoldja valahogy saját eszközökkel, saját kútfőből – ugyanis a legtöbben nem kaptak eszközöket a digitális oktatással kapcsolatos feladatok végrehajtására. És annak ellenére sem kompenzálták a pedagógusokat a digitális munkarend érdekében tett beruházásaikért, megemelkedett költségeikért, hogy azt a PDSZ minden lehetséges fórumon követelte is.

Ezzel szemben láthatóan az az oktatásirányítás véleménye, hogy ahhoz viszont igenis van köze, mi történik a munkánkhoz használt saját gépeinken.

A megállapodástervezet legmegdöbbentőbb pontja ugyanis, hogy kiköti:

„A Munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a Foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja.”

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy

nem csak a munkáltatótól használatba kapott, de a saját, magántulajdonú eszközeinken is ellenőrizhet bennünket a munkáltató.

A tervezet szerint pedig nem is akárhogy, hiszen az egy egész fejezetet szentel annak, hogy mire és hogyan van jogunk, amikor a saját gépünkön látunk el munkahelyi feladatokat.

Kiköti például,

hogy a foglalkoztatott köteles tűzfalat és vírusirtót használni, aminek költsége természetesen a foglalkoztatottat terheli. Előírja, hogy készítsen rendszeres mentést az adatokról, napi szinten. Ez mind téged terhel.

De a legpikánsabb dolog az ellenőrzés. Ez pedig a következőképpen történne a kormányzati elképzelések szerint:

  • Mindjárt négy ember van jelen, amikor megtekintik a gépedet: az érintett Foglalkoztatott, azaz te, az adatvédelmi tisztviselő, az információbiztonságért felelős vezető, valamint az a vezető, akinek jelenlétét szükségesnek tartja a tankerületi igazgató. Tudtod nélkül – elvileg – nem hajtható végre ellenőrzés.
  • Ugyan kikötik, hogy magántartalmakat nem tekinthet meg a munkáltató, de azt is, hogy „amennyiben a fájl elnevezéséből egyértelműen és minden kétséget kizáróan kiderül, hogy magáncélú a tartalma, akkor a Munkáltató azt nem tekintheti meg”. Azaz ha nem derül ki egyértelműen és minden kétséget kizáróan, hogy a gyomorbiopsziánk eredménye van a fájlon a saját gépünkön, hát így jártunk. Azonnal fel kell hagyni a fájl ellenőrzésével – így a tervezet –, ha kiderül, hogy megnyitott fájl magáncélú. Ne tároljunk tehát pikáns fotóinkat többé saját számítógépeinken.
  • Külön öröm, hogy „a mappát (könyvtárat) a Munkáltató megnyittathatja a Foglalkoztatottal – távoli hozzáférés esetén megnyitja – még akkor is, ha az elnevezése magáncélú tartalomra utal annak ellenőrzése érdekében, hogy a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről meggyőződjön”.

Azaz, összefoglalóan semmi, de semmi nincs biztonságban a gépünkön.

Mit lehet tenni?

Először is: nem kötelező aláírnod ezt a megállapodást.

 • Még akkor sem, ha számítógépedet a munkáltatótól kaptad használatba. Ez a megállapodás éppen azért jött létre, hogy mindezeket megtehesse a munkáltató – hiszen az érvényes jogszabályok nem adnak neki ilyen jogosítványokat, felhatalmazást.
 • Ha azok közé tartozol, akik az EFOP keretében kapták használatba a munkahelyi számítógépüket, akkor te is megállapodást írtál alá arról, hogy mit várnak el a munkahelyi gépért cserébe. Miután a képzést elvégezted, teljesítetted a feltételeket, semmilyen más kötelezettséged nincs. Azaz nem kötelező aláírnod a megállapodást – az előző alapján ugyanis a gép teljesen jogszerűen marad nálad. Azaz ezzel az indoklással nem vehetik el.
 • Ha nem az EFOP keretében kaptad használatba a munkahelyedről a számítógépet, akkor egy kicsit más a helyzet. Ennek ellenére itt sem kell aláírnod a megállapodást: jelezheted, hogy a megállapodás aláírására nem vagy kötelezhető, a digitális munkarenddel kapcsolatos feladataidat ellenben a munkahelyi géppel tudod csak ellátni. Ha ezek után elveszik tőled a gépet, és nem vagy képes munkavégzésre, az a munkaadó felelőssége lesz – te nem vagy ezért felelősségre vonható.

Ha mégis úgy döntesz, hogy alá akarod írni ezt a megállapodást,

akkor a PDSZ jogásza, dr. Nyitrai Károly tanácsa nyomán érdemes lenne legalább az alábbiakat fontolóra venni:

 • Ne fogadd el, hogy a szerződésben a „jelen megállapodással” tájékoztasson a munkaadó – ez nem konkrét tájékoztatás, az adatvédelmi szabályoknak az felel meg, ha konkrét írásbeli tájékoztatást kapsz minden egyes ellenőrzést megelőzően. Azaz „a foglalkoztatottat az ellenőrzést megelőzően az ellenőrzés módjára is kiterjedően írásban” tájékoztassa a munkaadó.
 • A megállapodás aláírása esetén se járulj hozzá a fent már kiemelt részhez (értsd: húzd ki!): „A Munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a Foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja”. Nem lehet objektíven azt biztosítani, hogy a munkáltató ne férjen hozzá személyes, akár érzékeny adatokhoz, amikor a négyszemélyes bizottság a saját számítógépeden turkál. Amíg ezt alá nem írod, ilyesmi elő sem fordulhat – az aláírt megállapodás alapján viszont már lehet jogszerű ez az ellenőrzés, de a PDSZ jogásza senkinek sem javasolja, hogy ezt a felhatalmazást megadja.
 • A fentiekkel összhangban a megállapodás III. fejezetét, a „Saját számítástechnikai eszközök munkahelyi célú használata” címűt ne fogadd el – húzasd ki a teljes fejezetet.

Ahogy mondtuk ugyanakkor a legelején:

a legjobb, ha nem adsz ilyen felhatalmazást a tankerületnek.

Senkinek, semmi köze a saját eszközeidhez, pláne nincs köze a saját levelezésedhez, közösségi médiában folytatott tevékenységedhez, fájljaidhoz, fotóidhoz.

Ez most teljesen rajtad múlik. Ha nem írod alá a megállapodást, nem adsz engedélyt minderre.”

 

telefonomon

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.