Sorting by

×

Napló Hungarikum 19. – Mindennapok hordaléka

Ma csak úgy összejöttünk, ahogyan összejöttek a hírek is, amelyekhez kötődve megkívántatik néhány emlékező szó a naplóban. A Törvény Keretei Között Mérsékelten Haladók Pártja megtartotta az új év első taggyűlését. Igaz, a törzstagság fele távol maradt (hitvesemnek egy időre elege lett a sör minőségének ellenőrzéséből), de a kültagok elkötelezett párttagokként szép számmal készen álltak a közélet mindennapi hordalékának megvitatására, és egy ellenőrző kör végigfutására – azzal a szilárd megkötéssel, hogy Hasek emlékezetére sehol sem iszunk három sörnél többet.

1./ A hülyeség diadala

– A magyar gyermekszerető, erkölcsös, egyszersmind feljelentős nép, – tudható meg egyebek mellett a 444 portál tudósításából – kezdte beszámolóját a mai, szabad napirend első előadója. A szeretve tisztelt Ház nyáron törvényt fogadott el, amely szerint 18 éven aluliak számára tilos pornográf, illetve a szexualitást öncélúan ábrázoló tartalmakat bemutatni, tilos megjeleníteni, illetve „népszerűsíteni” „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást”. Az éles elmére valló törvénymódosítás óta fél év alatt több mint 130 bejelentés érkezett a médiahatósághoz. (A törvényalkotók tehát ráéreztek a nemzet fontos lelki bajaira.) A panaszokat benyújtók a homoszexualitás megjelenítésére vagy kiskorúak védelmére hivatkozva mószeroltak be különféle médiatartalmakat. Egy évvel korábban ugyanebben az időszakban még csak 32 bejelentést kapott a médiahatóság.

Valamely tréfás kedvű feljelentő a kifogásolható tartalmú alkotások közé sorolta Csipkerózsika, az Oroszlánkirály, a Mulan és Pumukli történeteit – lévén a bejelentő rémségesen bizonytalan abban, hogy a művekben az alkotók megkérdőjelezik-e a „normális” nemi szerepeket. A címzettek – a helyett, hogy röhögtek volna egy jót a honatyák humorba pácolható ostobaságán – nekiláttak az értékelésnek. A Hivatal a hivatal!

A szakértő ítészek 14 napig csócsálták a beadványokat és az ügyeket, végül megállapították, hogy a bejelentés nem elég alapos. Akkor győzött a józan ész? Éppen nem. Ez a hülyeség diadala volt, és az egészet mi fizetjük, mi mindannyian.

2./Ez már szabotázs!

Második előadónk ugyancsak a 444 böngészése közben bukkant rá a Fidesz belső ellenállási mozgalmának fényes példájára. A portál hírt és fényképet közölt négy óriásplakátról, amelyek csaknem közvetlenül egymás mellett hirdetik kék alapon nagy fennszóval, hogy Magyarország előre megy, a plakátok mögött pedig valamely, irdatlanul lepukkant üzemépület látható – mintegy a plakátok illusztrációjaként.

– Amondó vagyok -, hangsúlyozta előadónk, – hogy ez már szabotázs, és a Fidesz belső szakadásának egyik apró jele, mert nincs olyan hülye plakátragasztó, aki ne fedezné fel az előállt helyzet iróniáját.

3./ Mennyi volt a postaköltség?

A nemzet egészét érintő közügyben pártelnökként én kaptam szót. Orbán Viktor kampánytámogatást kérő leveléről van szó, amelyet a nemzet arra érdemes tagjainak küldött el sárga csekk kíséretében. Jómagam (egyelőre?) nem kaptam meg a küldeményt, ámbár nyugdíjasként szinte állandó levelezésben állok a miniszterelnök úrral, de a Fidesz elnökének postázási listáján a jelek szerint (bizonyára jó okkal) nem szerepelek. Sebaj! A propeller.hu teljes terjedelmében közreadta az irományt, így magam is megtudhattam, hogy „sorsdöntő választás előtt állunk. A tét nem kisebb, mint hogy Magyarország továbbra is előremegy vagy visszafordul a kudarcokkal teli Gyurcsány-korszakba.” No hát ez éppen nem semmi – mondják Pest-országban. De van tovább is: „A koronavírus-járvánnyal együtt a világ is megváltozott. Egy veszélyekkel teli korba léptünk, ahol egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal, az egyre erősödő illegális migrációval, és Brüsszel, valamint a Soros-birodalom egyre agresszívabb beavatkozási kísérleteivel.”
– Vagyis, sörivó feleim, benne vagyunk slamasztikában! Nyakunkon a járvány – ez tény – és a kormány nemigen tud és alig is akar vele mit kezdeni. Ráadásul Brüsszel nem adja ide nekünk a pénzünket, sőt beleszól a mi remek jogállamiságunkba; aztán mindjárt jönnek a migránsok is, (miért akar mind Magyarországra, Európába jönni, a hitetlen, hanyatló fertőbe, amikor a szabad és hatalmas Kína, meg a vallási-nemzeti rokonság sokkal közelebb van); és mindehhez a biztonság kedvéért társul némi enyhe sorosozás, hátha tágasabbra nyílnak a vér-magyar antiszemita bugyellárisok. Talán nem is kolduló levél ez az igaz magyaroknak, hiszen ott van kéznél a feneketlen államkassza, a kipcsak fősámán akkor nyúl bele és annyit vesz ki, amennyi jól esik. Ez inkább amolyan „Ugye ti velem vagytok, jó magyarok!” – üzenet. Az adakozás mellékes cél.

Apropó: vajon mennyi volt a postaköltség és ki fizette?

– Szóval, Viktor! Nekem nem küldtél levelet, megsértődtem. Tőlem nem is kapsz egy piculát sem.

4./ Egy kis pimaszkodás

Napirendünk záró témájának előadására a pultos vállalkozott, aki üzletemberként szorgalmas olvasója a Magyar Közlöny c. kiadványnak. Az idei év első számában lelt rá Rogán Antalnak, a Nagyatyaúristen egyik helyettesének rendeletére, amely így szól (olvassa, aki akarja):”… kormányrendeletben rögzített felhatalmazásom alapján…feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el: 1.§ (1) A fogyasztónak nyújtott hitelről szóló …Korm. rendelet … szerinti tájékoztatás során a hitelező az adóst az 1. melléklet szerinti szöveg alkalmazásával tájékoztatja 2022. január 31-ig arról, hogy a referencia-kamatláb maximalizálás érinti a hitelszerződését.”- mégpedig imigyen:

„Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya … féléves lakossági kamatstopot vezet be a jelzáloghitelekre. A döntés értelmében a fordulónaptól érvényes referencia-kamatlábat 2022. január 1. és június 30. között úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 27-én érvényes referencia-kamatlábnál. A Kormány döntése alapján nem lehet a tőke- és kamattartozást a rendelet hatálya alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. … A kamatstop az Ön hitelszerződésére is vonatkozik. A kamatláb változásáról részletes tájékoztatást fogunk nyújtani az Ön részére.” Rogán Antal sk.

Fordítsuk le magyarra: a bankok kötelesek ügyfeleiket külön tájékoztatni arról, hogy beleestek a kamat-stopba, s ezért illik a kormánynak hálásnak lenniük!

– A bankoknak ez a kis tréfa (mármint a kamatstop) 30 milliárd forintjába kerül, – tájékoztatott a pultos -, de az érintett kedvezményezettek nyilván örülnek neki, miért is ne tennék. A bankokat megsiratni bőven ráérünk, egyebekben pedig veszteségeiket majd valamely ügyes módon visszaszerzik az ügyfelektől, a bankok ehhez nagyon értenek. Ámde hogy saját költségükön küldjenek kormány-propaganda céljait szolgáló levelet az ügyfeleknek, az már több mint fricska, az már tőrőlmetszett fideszes pimaszság. Hát senkinek ne legyen kétsége, ennek a levét is mi isszuk majd meg, mi, mindannyinak – választók. – fejezte be ismertetőjét a pultos. A tagság pedig kiitta sörét, s ezzel befejeződött a TKKMHP első idei taggyűlése, amelyen határozat nem született.

 

Napló Hungarikum 19. - Mindennapok hordaléka

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.