Nincs az a süllyesztő, ami elnyelné Farkas Flóriánt! - Cigány vonalon erősítene a Fidesz - Városi Kurír

Sorting by

×

Nincs az a süllyesztő, ami elnyelné Farkas Flóriánt! – Cigány vonalon erősítene a Fidesz

A RomNet több forrásból is úgy értesült, a Fidesz a jövő évi országgyűlési választásokra a szavazatmaximalizálás érdekében több vonalon is erősítené a romák szavazóbázisát: még az ősszel újra megkötné a választási szövetségét a Lungo Drommal, így Farkas Flórián biztos befutó helyen indulhat a 2022-es választáson is, és hazahívnák parlamenti képviselőnek diplomáciai szolgálatából Osztolykán Ágnest, aki az LMP színeiben volt korábban országgyűlési képviselő.

Hirdetés

Mivel hivatalosan semmilyen érintettsége nincs Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőnek,

az Országos Roma Önkormányzat korábbi vezetőjének, és a Lungo Drom elnökének az ORÖ milliárdos kárt okozó botrányprogramjában, amelyben már több mint öt éve tart a nyomozás, nincs akadálya annak, hogy tovább élvezze a kormányfő bizalmát. Mint emlékezetes, a kisebbségi önkormányzat által koordinált Híd a munka világába projekt gyanús pénzköltéseivel kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása szerint

öt gyanúsított van, de Farkas Flórián nem lehet közöttük, mert az Országgyűlés mentelmi bizottságához nem érkezett olyan megkeresés, amely Farkas Flórián hatósági meghallgatását előkészíthette volna.

Polt Péter legutóbbi közléséből kiderült, 2022 nyaráig, vagyis az új kormány megalakulásáig biztosan nem zárul le a nyomozás,

illetve a vádelőkészítés sem az országos botrányt kavart büntetőügyben. Talán nincs olyan ember az országban, aki ne emlékezne arra, hogy az eredetileg uniós költségvetésből tervezett, 5 milliárdos program már félidőnél megbukott, a 2,5 milliárdos károkozásból a magyar adófizetői pénzből 1,3 milliárd forintot fizetett vissza a költségvetésbe az állam, több mint 800 millió forintot pedig az Országos Roma Önkormányzatnak kellett részletekben törlesztenie, mert maga az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megállapította, szabálytalanul költötték el a támogatást. Havi 500 ezer forintért béreltek alsó kategóriás személygépkocsikat, túlárazva vettek ingatlanokat, több száz millió forintért rendeltek tanulmányokat, és a projekt irányításában tevékenykedők a minisztériumi átlagkereset tízszeresét kapták munkadíjként. Köztük az ORÖ hivatalának alkalmazottjai, Farkas Flórián bizalmasai is. Csak a projektirányító havi fizetése 2 millió forint volt, miközben a projekt céljaival ellentétben egyetlen roma embert sem tudtak integrálni az elsődleges munkaerőpiacra.

Farkas Flórián először a 2002-es országgyűlési választásokat megelőzően kötött szövetséget a Fidesszel,

így biztosítva saját parlamenti képviselői mandátumát, de az akkor kormányon lévő párt kétszer is elveszítette a választásokat, és 8 évig ellenzéki szerepbe kényszerült. Aztán 2010-ben kormányt alakítva Farkas Flórián is szerephez jutott:

miniszterelnöki megbízott lett, közben az ORÖ elnökévé és parlamenti képviselővé is megválasztották. Akkor már harmadszor.

Bár korábban nagy csinnadrattával, látványos körítéssel írta alá a Fidesz és a Lungo Drom a választási szövetséget jelentő megállapodását, a legutóbbi országgyűlési választást megelőzően, 2017. május 26-án már titokban, csak a kormányzati sajtó és néhány lungo dromos tag jelenlétében szignózták a dokumentumot. Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke minden bizonnyal nem akart botrányos jelenetekbe keveredni, hiszen kínos lett volna az épp zajló büntetőügy kellős közepén tiltakozó országgyűlési képviselőkkel és romákkal, valamint kíváncsiskodó újságírókkal találkozni. Minden bizonnyal most is hasonló ceremónia várható, a Fidesznek elég, ha a Lungo Drom mozgósítja a választások alkalmával a cigányságot.

Négy évvel ezelőtt Farkas Fórián Kövér László társaságában a kormánymédiának azzal dicsekedett, hogy a Fidesz és a Lungo Drom szövetsége jelenti az egyetlen garanciát a cigányság felzárkóztatásának folytatására, és a Lungo Drom rendelkezik a Fidesz után a legtöbb önkormányzati mandátummal, többel mint az összes ellenzéki párt.

Bérmennyire is kínos, vagy nehéz teher a Fidesz számára Farkas Flórián személye, a kiélezett és kiegyensúlyozott politikai helyzetben akár döntő lehet az a néhány ezer szavazat is, amit esetleg a Lungo Drom hozni tudna jövő tavasszal

Mint ismeretes, 2002-ben mindössze 46 ezer szavazattal nyerte meg a választásokat Medgyessy Péter az MSZP-SZDSZ koalícióval, és Horváth Aladár roma politikus akkor úgy nyilatkozott, a cigányok döntötték el a választások eredményét.

A Fidesz a szavazatszerzés mellett egy hosszútávú stratégiát alakított ki az évek alatt: a balliberális beállítottságúnak tartott, meghatározó roma szereplőket vagy ellehetetlenítette, vagy különböző módszerekkel és szolgáltatásokkal megpróbálta kivásárolni, vagy maga mögé állítani, így elvette az élét, hangerejét a tiltakozásoknak, elégedetlenkedéseknek. A különböző projektek teljesítése pedig az utóbbi években bizonyíthatóan nem adott sem időt, sem lehetőséget az ellenvéleménynek.

A különböző tudományos módszerekkel, elemzésekkel folyamatosan vizsgált választási hajlandóság,

a közvéleménykutatás is alátámasztja, hogy a Fidesz cigány vonala hosszútávon nem, maximum még négy évig tartható és vállalható, ezért a „másodvonalbeli mezőnyben” is kell keresni azt az erőt, ami mozgósíthatja az ellenzéki oldalban csalódott, vagy még bizonytalan szavazókat. Mint a fociban az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia utánpótlásnevelői tagozatában, a Roma Keresztény Szakkollégiumi Hálózatból kikerült diplomázott cigány fiatalok között is keresik az új csatárt, akivel lecserélhetik a most 63 éves Farkas Flóriánt. Láthatóan eddig nem jártak sikerrel.

Úgy tudjuk, önkét felajánlkozók ahogy korábban, most is vannak, de komolyan vehető politikusjelölt eddig nem tűnt fel a jobboldalon, hiába próbálják magukat sikeres roma politikusként, vagy szakértőként pozícionálni, legyenek azok civil szervezeti vezetők, ORÖ-s képviselők, vagy csak a civil életben dolgozók.

A Fidesz új lehetséges cigánypolitikai irányvonalát,

a szakmaiságra való törekvését vetítheti előre az is, hogy a RomNet-nek az elmúlt hetekben több fideszes politikus, szakértő, köztük a kormány egyik befolyásos tagja is arról beszélt, külföldi szakdiplomatai szolgálatából hazahívnák Osztolykán Ágnest korábbi LMP-s országgyűlési képviselőt, és a Fidesz-KDNP országos listáján biztos befutó helyen indítanák 2022-ben. Ezt az információt a RomNet szocialista parlamenti politikusuktól is hallotta már.

Osztolykán Ágnes, aki a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán politológus és középiskolai tanári diplomát szerzett, 2017 szeptemberétől Strasbourgban, Magyarország Európa Tanács melletti Állandó Képviseletén szakdiplomataként dolgozik, külügyi diplomáciai szolgálatot lát el.

Az tényként megállapítható, hogy Osztolykán Ágnes ismeri a magyar államigazgatási rendszert, van tapasztalata, ugyanis osztályvezetőként munkálkodott a Roma Integráció Évtizede Program kidolgozásában és szervezésében, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium roma referense volt, hat éven át volt osztályvezetője a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak, majd a Roma Évtized Program titkárságvezetője, később a Roma Integráció Évtizede Titkárság program-managere volt, így a romaügyi szakmai hozzáértéséhez nem férhet kétség. Ráadásul a roma közéletben is ismert Osztolykán Ágnes a Lehet Más a Politika (LMP) fővárosi listájának 2. helyéről a párt eredményeihez képest magas szavazataránnyal szerzett országgyűlési képviselői mandátumot. Ennek eredményeként 2010-2014 között parlamenti képviselő, és az oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnöke volt. Balog Zoltán minisztersége idején, 2016-ban az EMMI Oktatási Hivatalában vállalt minisztériumi tanácsadói szerepet, és a korai iskolaelhagyás problémáját megoldani hivatott EU-s programon dolgozott.

Osztolykán Ágnes a lehetséges Fidesz képviselői megbízatásáról a RomNet-nek nem tudott, és nem kívánt nyilatkozni.

Megkeresésünkre azt mondta,

jelenleg is Strasbourgban dolgozik, másoddiplomataként, a szociális, az egészségügyi, a fogyatékos, valamint a roma integrációs területeken lát el feladatokat a meghatározott területek munkacsoportjaiban.

Az is tényként megállapítható, hogy az ellenzéki összefogás által nyilvánosságra hozott roma stratégia, valamint ez eddig hivatalosan is bejelentett roma jelöltjeik közül a Fidesz elfogadhatóbb alternatívát kínálhatna Osztolykán Ágnes színrelépésével. Úgy tudjuk, a romákra vonatkozó fideszes kampány jórészt a baloldal és a korábban nyíltan cigányellenes Jobbik összeborulásának kihangsúlyozására fókuszál majd, ami nagyban gyengítheti az ellenzéki oldalon a roma szavazóbázist. Hacsak erre nem találnak ki egy elfogadható kommunikációs stratégiát, és nem lesz olyan megvalósítható ellenzéki oldali kormányprogram, amely a romák tömegeit is érdekeltté teszi a szavazófülkében való megjelenésre.

Jövőre a krumpliszsák, vagy az élelemcsomag nem lesz motiváló erő.

Forrás: Hidvégi B. Attila

 

farkas

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

 • 2021.06.29 - 18:50
  Közvetlen hivatkozás

  Vajon mit tudhat ez a díszcigány, hogy még nincs börtönben? Ha ezt a lopást egy ellenzéki követte volna el, jónéhány évet kapott volna érte. Senki nem érti, hogy ez az ember miért van még a posztján. Rossz lóra tesz orbán, ha farkasflórival egyesítené a cigányokat, hogy a fideszre szavazzanak, mert útálják farkast, mint a sz@rt.
  Azért azzal a cigányok is tisztában vannak, hogy az ő felzárkóztatásukra kapott pénzből gazdagodott meg farkasflóri

  Válasz
  • 2021.06.30 - 00:20
   Közvetlen hivatkozás

   Szia Kedves, hat szerintem nem baj, hogy az orszag puhos vajdaja floriban latja a huzoerot – lassa bele a sajat vagyait – ugyis csinalja egymas utan a nagyobbnal nagyobb hulyesegeket – a floriba szerintem ugy bele fog bukni, mint a pinty – a ciganyember nem hulye, es foleg nem felejt! Nem felejti el, hogy az o zsebukbol lopta ki a lovet flori, es mindezt eppen a puhos parancsara a mai napig meguszta! Sajnos, meg a legjobb emberek is hibazhatnak – ez volt Goncz Arpi bacsinak az egyetlen tevedese az eletben, amikor megkegyelmezett a florinak. Hat le kellett volna ulnie a bunteteset az utolso oraig, mert amint latjuk, semmit nem valtozott – maradt a hazudos, kisstilu buta bunozo, aki volt, dehat orban virtualis vilagaban eppen ezert van meg a helye! Amit orban megenged maganak, plane a tultolt kampanyban, az szep lassan kontraproduktivva valik – a pszichologia tudomanyarol nem akar tudomast szerezni orban, es mivel az elmebetegsege nem engedi meg, hogy odafigyeljen masok tanacsara, igy rendre a rossz embereket valasztja ki az akcioihoz. Ebbe tutira bele fog bukni – a folyamat mar elkezdodott, van 10 honapja a lassu, de biztos bukasra!

   Válasz
 • Visszajelzés: "Bevégeztetett! A következő 4 évben a cigányoknak nem lesz parlamenti szószólója!" - Hidvégi B. Attila tudósítása - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.