Orbán, a sajtómunkás – hála neki, sajnos a téma az utcán hever!

A téma az utcán hever! – mert Orbán odatette. Az alábbi történet attól lett hírré, hogy a miniszterelnök pénzünket, fáradtságot nem kímélve olyan mentális állapotba hozta a magyar polgárokat, hogy a gyűlölet- és félelemgomb azonnal jelez, ha valami “mással” találja szembe magát az ember.

Agyrém!

Az alábbi történet pár éve nem kerülhetett volna címlapra, teljesen hétköznapinak mondott dologról szól. Hírértéke kizárólag Magyarországon, az Orbán-keltette gyűlölet- és félelemkampány hatására lett. Az eset amiről Kóber György blogján számolt be 2018 Magyarországának fővárosában esett meg, :

“Tegnap óta néhány dél-budai buszjáratra már csak az első ajtónál lehet felszállni hétvégenként. Ennek folyománya az is, hogy jó páran a felszálláskor szembesülnek ezzel, és nincs nálunk se jegy, se bérlet, és így nem tudnak felszállni.

Ma éppen a 33-as buszon utazva azt láttam, hogy Budafok központjában egy férfi szintén ebbe a helyzetbe került. Amikor a sofőr megkérte, hogy ebben az esetben szálljon le, a vezetőfülke mögötti ülésen ülő úriember gondolkodás nélkül, azt mondta, hogy:

Don’t get off! Here you are!(Ne szálljon le! Tessék, itt van!)

és a pénztárcájában lévő, még használatlan jegyet a felszálló férfi kezébe nyomta.

És ez miért érdekes történet a “napi jó cselekedett” mellett?

Mert a saját jegyét, egy idegennek adó úriember, egy fekete férfi volt, aki bár magyarul nem beszélt, de annyit megértett a szituációból, hogy a felszálló utasnál nincs jegy.

Egy olyan ember segített egy másikon, akitől a kormánypropaganda szerint napi 24 órában rettegnünk kellene. Egy olyan ember segített egy másikon, akit amikor ő maga felszállt, szinte az egész utazóközönség végigmért, és több szempárban is, mélyen izzó gyűlölet mutatkozott vele szemben, miközben semmi mást nem csinált, csak igénybe vette a tömegközlekedést, felszállt, és leült egy szabad helyre.

És mire akarok kilyukadni ezzel az egész “Móricka” történettel?

Félelmetes, hogy az évek óta tartó gyűlöletkampányok elérték azt a célt, hogy már azért sokan megijednek valakitől, és/vagy azért mérnek végig valakit, és láthatóan utálattal néznek rá, mert más a bőrszíne. És ami még érdekes, hogy a szituációt követően sokakon a teljes megdöbbenés volt látható, és nem tudták az egész esetet hova tenni.

Szóval, ha lehetséges, akkor ne legyünk előítéletesek. Tudom, hogy a manapság történő dolgokat sokszor nehéz megérteni, de, ha magunk is kicsit nyitottabbak vagyunk mások felé, akkor biztos vagyok abban, hogy mások is nyitottabbak lesznek velünk, és egy békésebb légkörben élhetünk.”

Ne buzizzzzz! – Ha Billy Elliot veszélyes, akkor mi Orbán gyűlölet politikája?

Térey János: Orbán gyűlöletpropagandája átcsapott önmaga paródiájába

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük