Orbán találkozása a valósággal – Vaskos cserepek hullanak majd a fejünkre?

A valóság vírus képében szembe jött Orbán Viktorral, és keményen orrba verte. Végre a miniszterelnök számára is világossá vált, hogy a járvány nagyobb erő, mint a még oly terjedelmes kormányzati kommunikációs hablatyolás. Nekilátott intézkedni. Helyes. 

A tényleges szenvedő fél persze az ország népe, az orvosok és az ápolók hada.

Ott messze fent a fideszes magasságokban csak egy-két peches beteg érzi személyében, hogy itt volt az ideje a hatásosabb védekezésnek. Egyebekben pedig minden maradt a régiben. Orbán Viktor fontos címekre világszerte leveleket küldött, a haveri kör kapja a kisebb-nagyobb megrendeléseket és támogatásokat, az önkormányzatokat pedig folyamatosan kiszipolyozza. A politika gyakorlata azt sejteti, hogy a kormány számára a tények még nem elég erősek ahhoz, hogy a kétharmad a saját ködbe burkolódzó, hamis, önző és ostoba világából kikecemeregjen a fényre. Orbán Viktor észjárását csak a vírushoz hasonló módon lehet befolyásolni! Mint a vak ló, vagy Mészáros Lőrinc házőrző tankja, bátran tör előre a szakadék felé. Viszi magával országát, s habár lőszer a vacak csotrogányban már régen nincsen, megtámadja a fél világot, Európai Uniót, nemkülönben saját országát.

Változtatni kellene ezen az állapoton,

de 30 év tapasztalata alapját tudható, hogy Orbán Viktor gondolkodása a józan ész vagy a tények alapján nem befolyásolható. Egyetlen dolog van, amit megért és akceptál: a nagyobb erőt. Szidni nem érdemes, mert az lepereg róla, mit kacsáról a víz, egyébként is élvezi, ha mások bosszankodnak vitézi tettein. Vitázni vele, vagy valami fidesznyikkel nem érdemes, mert ha számon kérik rajtuk például a foci parttalan, irdatlanul drága és pocsék hatékonyságú támogatását, akkor azzal vágnak vissza, hogy Gyurcsány adósságba verte az országot.

Mi lenne tehát a módszer, amellyel Orbán Viktor és hordája megfékezhető lenne?

A netadó elleni hajdani akció, most pedig a Színművészeti Egyetem oktatóinak és diákjainak győztes harca például utat mutatott mindenkinek. Nem muszáj, nem szabad engedni a kormány ostoba önkényének, a jogszerű, következetes és békés ellenállás kudarcra kárhoztatja a bornírt hatalmaskodást. Ezen a nyomvonalon aztán kalandos megoldások is elképzelhetők, például az, hogy a Fővárosi Önkormányzat megtagadja a pofátlanul megemelt szolidaritási hozzájárulás megfizetését. Vagy, hogy továbbra is szedjék a parkolási díjat, aminek ugyan sok fővárosi nem örülne, de megfelelne a városi lét követelményeinek, és valamelyest megőrizné a városok fizetőképességét. Ha pedig egy félkegyelmű nyalonc javaslatára elveszik az iparűzési adót? A főváros és a többi település talán visszatérhetne a Tiborcz-adó kivetésének tervére akkor is, ha ez egyáltalán nem tetszene a Fidesznek.

Az efféle háborúság persze nem válna javára sem a városoknak sem a kormánynak, de a települések legalább működőképesek maradhatnának.

De Orbán Viktor imád háborúzni

Évek óta folyamatosan hadat visel európai intézményekkel, az EU-val szemben, s eddig úgy látta, széles hátán elviszi azokat a libernyákokat. Most azonban az Európai Parlament és a bizottság – úgy tűnik – a tyúkszemére lépett, amikor a támogatások kifizetését a jogállami követelmények érvényesüléséhez kötötte.

Úgyhogy Orbán most – ön- és közveszélyes módon – zsarol.

Szerte Európában mindenkinek megírta, ha az EU érvényesíteni próbálja ezt a jogállami maszlagot, akkor Magyarország bizony megvétózza a hosszú távú költségvetést is, meg a járvány miatti gyorskölcsönt is. Bizony! Megteszi!

Hááát! …Lehet, hogy az EU emiatt Orbán Viktor nagy örömére összedől, de a miniszterelnöknek számolnia kellene azzal, hogy a cserepek nagyja először őt magát és a magyarokat fogja fejbe verni.

Európa azért vélhetően majd csak segít magán valahogyan. De a magunk dolgaiban nekünk, magunknak kell rendet tenni, mégpedig legkésőbb 2022. tavaszán! Nem lehet jó érzés, ha vaskos cserepek hullanak a fejünkre.

<<<Friss híreink!>>>

időjárás

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük