Orbán utazni Washington, Fehér Ház! – Ő “lenni magyar diplomat”

Jól fel kell tankolni május közepén a magyar Air Force One-t, az Átlátszó forrásai szerint Orbán Viktor álma beteljesülni látszik, rezidenciáján fogadja Donald Trump amerikai elnök. Beérett a sietség, amivel megválasztása pillanatában elsőként tárcsázott az orbáni kéz, hogy gratuláljon a győzelemhez. 

Kis ember nagy dicsősége

Két és fél év után Orbán Viktor május közepén a Fehér Házba látogat, ahol Donald Trump amerikai elnök fogadja – szól a hír a tengerentúlról.

Fejes Endre: Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabja jutott eszembe, amiben Viktor – aki egy hónapot robotol azért, hogy pár napig eljátszhassa a külföldi diplomatát – csetlett-botlott álma beteljesülésekor minden hónap első napjaiban Budapesten, a vidéki fiúnak teljesen ismeretlen közegben. Kék öltönyében feszengve igyekezett bebizonyítani -főleg magának – hogy itt van otthon.

A regnáló magyar diplomácia nyilatkozói igyekeztek hárítani a kérdést

– amikor márciusban az mfor.hu rákérdezett Szijjártó Péternél egy Trump-Orbán találkozóra, a külgazdasági- és külügyminiszter úgy válaszolt:

„jelenleg nincs olyan ügy, aminek a kezeléséhez a legfelsőbb szintre lenne szükség. Legutóbb az amerikai külügyminiszter járt nálunk; nem maradt olyan nyitott kérdés, amit ne vitattunk volna meg.”

Trump és Orbán kenyerespajtások

Az Átlátszó írta meg januárban, hogy a magyar kormány másfél évig makacskodott például, és nem írta alá a védelmi együttműködési megállapodás (defence cooperation agreement) megújítását, ami aggasztotta az amerikai diplomatákat. Amiatt is sok kritikát kaptak a magyar kormányban Washington felől a háttérben, hogy hazánk nem hajlandó támogatni az amerikai kormány azon erőfeszítéseit, hogy állítsák meg Kína és Oroszország gazdasági- és nagyhatalmi törekvéseit a világban. De terheli a két ország viszonyát a CEU ügye és az ukrán és a magyar kormány közötti feszültség is.

Trump rálicitált Putyinra – mindketten Orbánt akarják

A kapcsolatok alakulásának következő fontos állomása Mike Pompeo februári látogatása volt.

Az amerikai külügyminiszter nem csak hazánkba látogatott, hanem Lengyelországot és Szlovákiát is útba ejtette. Az út előtt kollégái, majd sajtótájékoztatóin maga Pompeo is világossá tette: az út célja az, hogy jelezze Közép-Európának, hogy a térség fontos az Egyesült Államok számára.

Pompeo elmondta: az elmúlt évtizedben elhanyagolta a térséget Washington. Amerikának a maga után hagyott űrbe Oroszország és Kína nyomult be – és ezt az Egyesült Államok mindenképp meg akarja most állítani és vissza akarja fordítani.

Kiküldött munkatársunk – Orbán Viktor – jelenti Kínából: Nos, hát ez is megvolna!

A térség vezetői továbbra is kitüntetett figyelemben részesülnek:

Andrej Babis cseh miniszterelnököt március 7-én fogadta az amerikai elnök, Peter Pellegrini szlovák miniszterelnököt pedig május 3-án fogadja Trump a Fehér Házban.

Bővebben ide kattintva olvashat a témáról.

2 hozzászólás

 • Avatar
  2019.05.02 - 10:56
  Közvetlen hivatkozás

  Az oroszlán megkéri a szúnyogot, hogy csipkedje meg már a tigriseket is.

  Aztán persze eltapossa, ha már az oroszlánt is meg akarja csípni.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük