Kerítésen kívülre utazna? Jelenleg 8 ország fogadja el a védettségi igazolványát!

Lassan elérkezik a nyaralószezon és fejben már biztosan sokan csomagolják is a hátizsákjukat, bőröndjeiket. Ne feledkezzenek meg azonabn arról a nagy tervezgetés közepette, hogy a magyar védettségi igazolvány egyelőre bekorlátozza a lehetőségeket.

Hová utazhatnak koronavírus-teszt, és karanténkötelezettség nélkül azok, akiket Pfizerrel, Modernával, Szputnyikkal, Sinopharmmal, AstraZenecával vagy a Janssen vakicnájával oltottak?

Egységes álláspont NINCS, a beutazás szabályai országonként eltérőek.

Miután még az EU-ban nincs egységesen elfogadott Covid-19 igazolvány, ezért minden tagállam maga igyekszik szabályozni az országba való belépést.

Általában a legtöbb EU-országba vagy negatív PCR-teszt, vagy védettségi igazolvány (esetleg mindkettő) szükséges, valamint az utazás előtt regisztrálni is kell. Utazás előtt feltétlenül tájékozódjunk a magyar Konzuli Szolgálat honlapján, hogy adott országba való belépésnek melyek a feltételei.

Jelenleg csak 8 országba lehet magyar védettségi igazolvánnyal utazni:

 • Bahrein,
 • Cseh Köztársaság (EU)
 • Észak-Macedón Köztársaság,
 • Horvátország (EU) (de kérik a papíralapú oltási igazolást is)
 • Montenegró,
 • Szerb Köztársaság,
 • Szlovénia, (EU)
 • Törökország

Frissítés!

„Keddtől a beoltott magyar és moldáv állampolgárok szabadon – azaz karantén- és tesztkötelezettség  – nélkül utazhatnak a két ország között”

– adta hírül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Jelenleg ez a trend az EU-n belüli utazásokhoz:

1, kell a PCR-teszt és nem fogadják el az oltást

 • Spanyolország: csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet beutazni.
 • Ausztria: csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy negatív antigénteszttel lehet beutazni, és semmilyen oltást és védettségi igazolást nem fogad el.
 • Olaszország: beutazás előtt 48 órán belüli negatív PCR-tesztet ÉS 5 napos karantént írt elő (május 17-ig).
 • Angliába és Skóciába 3 tesztet írnak elő a beutazáshoz: egyet az indulást megelőző 3 napon belül kell elvégezni, két további tesztet pedig a beutazást követő 2. és 8. napon.
 • Románia: oltási igazolást kell vinni (érdemes angol vagy román fordításban is elkészíttetni) – és az új hírek szerint-, PCR-tesztet is kérnek a belépéshez. A beutazási szabályok változásáról itt írtunk (05.15-i állapot szerint). A plasztik védettségi igazolványt nem fogadják el. Az oltás tényét az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza. A második dózis beadását követő 10. naptól a beoltott személy mentesül a teszt- és karanténkötelezettség alól.
 • Szlovákia: semmilyen oltást és hozott PCR-teszt eredményét nem fogadja el, mindenki számára kötelező a 14 napos karantén, de a karantén akár már az első napon is véget érhet egy Szlovákiában saját költségre elvégeztetett RT-PCR teszt negatív eredményével.

2, a teszt kiváltható oltási igazolással

 • Horvátország: a 2. oltást követő 14 nap elteltével, védettségi igazolvány ÉS az oltásnál kapott papíralapú, pecsétes igazolás felmutatásával lehet belépni az országba
 • Görögország: a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az állami szerv által kiállított oltási igazolást – angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelven, tehát az oltási igazolást le kell fordíttatni!

Az oltási igazolás angol verzióját ide kattintva töltheti le!

Fontos! Az oltási igazolás nem azonos a védettségi igazolvánnyal!

Az oltási igazolás az a pecsétes papír, amit oltás után rögtön az oltóponton kaptunk. A védettségi igazolvány pedig a QR-kóddal ellátott plasztikkártya, amit postán kaptunk meg. Ha utazni szeretnénk, érdemes mindkét dokumentumról hiteles angol fordítást készíttetni. Sőt, hasznos, ha minden papíros dokumentumot lamináltatunk, így a pecsét és a tinta is látható marad, nem fog elázni, gyűrődni.

Görögországba külföldieknek kötelező egy Utasazonosító Űrlap benyújtása, amelyben oltásuk állapotára és védettségükre vonatkozó adatokat kell megadniuk. A görög hatóságok a COVID-19 betegségen átesett személyek állami szerv által hitelesített igazolását is elfogadják. Azonban készüljünk arra, hogy a görögök „fenntartják a jogot”, hogy az igazolás bemutatása ellenére is gyorstesztet vagy PCR-tesztet végezzenek – szúrópróbaszerűen.

3, nem minden oltást fogadnak el

 • Németországba egyelőre csak üzleti céllal lehet menni, és 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezni – ha repülővel utazunk. Védettségi igazolást csak az EMA által engedélyezett vakcinákra fogadják el (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). Az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen ÉS egyszer már beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével. A betegségből történt felgyógyulást egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.
 • Ciprus május 10-től elfogadja az oltási igazolást és a védettségi igazolványt, ha az EMA által jóváhagyott vakcinákkal vagy a Szputnyik V-vel történt az otlás. Azonban a kínai Sinopharm vakcinát nem fogadja el! A védettségi igazolványt fel kell tölteni a CyprusFlightPass rendszerbe és ki kell tölteni egy formanyomtatványt.

Itt tájékozódjon az egyes országokba történő beutazás szabályairól: Konzuli Szolgálat weboldala.

Ugyan 2021 április 29-én az Európai Parlament jóváhagyta

azt a rendelet-tervezetet, amelyben az egységes uniós Covid-19 igazolvánnyal (vakcinaútlevél néven is emlegették) kapcsolatos kitételek szerepelnek és ebben meghatározta azt is, hogy az egyes oltások, milyen szabad mozgásra jogosítanak fel az Európai Unión belül, egyelőre végleges döntés még nincs.

Ha a tervezetet elfogadják, akkor ez lesz az irányadó szabály:

1, Szabadon utazhat, mozoghat az EU-n belül az, aki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával van beoltva, tehát:

 • a BioNTech–Pfizer
 • a Moderna
 • az AstraZeneca
 • a Janssen Pharmaceutica vakcinája.

2, Azok a vakcinák, amelyeket ugyan az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezett, de szerepelnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján (jelenleg ilyen minket érintő vakcina a kínai, Sinopharm) azon vakcinákról minden tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az oltásról/védettségről szóló igazolást.

3, A többi vakcina, mint például a Szputnyik V, megvárja az EMA engedélyét vagy a WHO ajánlását, addig pedig az országok kétoldalú megállapodásokkal fogadtatják el egymás között az oltásokat.

Egyelőre nincs konkrét döntés arról, hogy mikor is vezetnék be az EU-s digitális Covid-19 igazolványt, viszont az a cél, hogy legkésőbb június 21-re jogszabály legyen, az EU-n belüli nyári utazást megkönnyítendő.

Kapcsolódó

VIA egeszsegkalauz.hu

 

védettségi

One thought on “Kerítésen kívülre utazna? Jelenleg 8 ország fogadja el a védettségi igazolványát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük