A kritikus pont és a kritikus tömeg – Az illiberális keresztény szabadság öntőformáiba löttyintve

Választott mesterségem (ha úgy tetszik, hivatásom) okán nap-nap után böngészem a híroldalakat, mint valami idióta mazochista. S a mindennapi hírtermésen csak éppen átfutva azt látom, hogy az illiberális keresztény szabadság szörnyű öntőformáiba lötytyinve a magyar társadalom egyre kevésbé működőképes, gazdasági hatékonysága csökken, néhányan teljesítmény nélkül eszelősen gazdagodnak, a sokaság pedig mindinkább közelít a szegénységhez, százezrek már a nyomor szintjén élnek.

A tények nagyjából ismertek

Magyarországon minden fontos intézményt már a Fidesz ural, elképesztő a korrupció, a kormányzati ostobaságok mindennapi következményeit mindenki megszenvedi. A járvány elszabadult. Nincs társadalmi réteg, amelyet a Fidesz meg ne sértett volna, csak a haveri burzsoázia gyarapodik a Nagyúr jóvoltából, s erkölcseiket jellemzi, hogy a Színművészeti egyetem kuratóriuma verőlegényeket szegődtetett „az épület rendjének“ védelmére. Eredeti Fidesz-módszer.

Egyébként pedig fegyverkezünk. Kellenek a tankok meg a rakéták, mert a déli határon ott ólálkodnak a migránsok, akiket Soros bíztat a magyarság lerohanására.

Kovács Zoltán szóvivő és papagájkollégái mondják a magukét, s amit mondanak, azt a leghitványabb kommunikációs agytröszt kotyvasztja össze, senki és semmi nem befolyásolhatja, legkevésbé a tények. Hazudoznak rendületlenül.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerében talán ez a leginkább visszataszító:

Orbán Viktor és a Fidesz csapata rendszeresen átmegy a piroson, s utána tüstént kijelenti, hogy a lámpa zöld volt.

Magyarországon Rákosi Mátyás óta senki nem hazudozott ennyire aljas módon. Most tehát a kérdés mintegy adódik:

mikor jön el a kritikus pont, mikor jön össze a kritikus tömeg.

A fizikaórán talán már az általános iskolában tanítják:

Egy hasadóanyag kritikus tömege az a legkisebb mennyiség, amely nukleáris láncreakciót képes fenntartani. (Wikipédia)

A láncreakció lehet gyors és akkor robbanásnak nevezik, vagy lehet szabályozott és lassú, akkor az erőművekben hasznunkra munkálkodik. A szociológusok kölcsönvették ezt a kifejezést, és alkalmazzák a társadalomra:

A „kritikus tömeg” a közéletben azt jelenti, hogy ha kellő számú ember él át, gondol úgy, vagy teremt valamit, akkor ez egy ponton hirtelen exponenciálisan növekvő ha-tással lesz az emberiség többi tagjára. (Wikipédia) Ez is lehet robbanás vagy lassú, szabályozott közhasznú folyamat.

De Magyarországon most éppen nem!

Nálunk, ha a társadalomban napjainkban kialakul a kritikus létszámú sokaság, az csak robbanáshoz vezethet. Orbán Viktor és kormánya szívós következetességgel, rettenetes, makacs ostobasággal a kritikus tömeg megteremtésén és a társadalmi robbanáson munkálkodik, ámbár alkalmasint nem is tud erről. Hogy ez a pont mikor lesz, azt nem tudom. Legkorábban 2022. tavaszára várható, mert valamennyi érdekelt számíthat arra, hogy a Fidesz minden jogszerű és jogellenes (akár erőszakos) eszközzel a maga győzelmét fogja majd elmozdítani.

Ha pedig a választók többsége mégsem akarja majd a Fidesz további kormányzását, de a választás – csalással – mégis Orbán győzelmét hozná, akkor talán eljön a kritikus pont, mert már létrejön a kritikus tömeg.

Vajon meglesz a nagy bumm? Komoly esély van rá. Habár Orbán Viktor leváltását ilyen módon nem sokan kívánjuk, mert a történelmünkben eddig megélt nagy társadalmi robbanások sebeit a mai napig szenvedjük. Viszont az is lehetséges, hogy más mód nem lesz!

<<< Friss hírek! >>>

pakolást

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “A kritikus pont és a kritikus tömeg – Az illiberális keresztény szabadság öntőformáiba löttyintve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük