A látható fekete lyuk

Az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozza azt a legelső, fekete lyukról készült képet, melyet az Event Horizon Telescope (Eseményhorizont Távcső) elnevezésű globális tudományos együttműködés keretében, uniós támogatásban részesülő tudósok közreműködésével rögzítettek. Ez a nagy felfedezés vizuálisan támasztja alá a fekete lyukak létezését, és kitágítja a modern tudomány határait.

A fekete lyukak eddigi legelső rögzítése egy nagyszabású nemzetközi kutatási együttműködés, az Event Horizon Telescope (EHT) eredménye, amelyben az EU által finanszírozott kutatók kulcsszerepet játszottak. Ez a jelentős tudományos vívmány paradigmaváltást jelent a fekete lyukak megértésében, megerősíti Albert Einstein általános relativitáselméletének feltételezéseit, és új utakat nyit meg a világegyetem kutatására.

A kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztos, Carlos Moedas a következőket mondta:

„A fikció gyakran inspirálja a tudományt, és a fekete lyukak már oly régóta kísértenek álmainkban és birizgálják kíváncsiságunkat. Ma – az európai tudósok hozzájárulásának köszönhetően – a fekete lyukak létezése többé nem csupán egy elméleti elképzelés. Ez a lenyűgöző felfedezés újfent bizonyítja, hogy a világ minden pontjáról származó partnerekkel folytatott együttműködés miként járulhat hozzá az elképzelhetetlen megvalósításához és tágíthatja tudásunk horizontját.”

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) elnöke, Jean-Pierre Bourguignon professzor hozzátette:

„Gratulálok a világ tudósainak, akik ezt az inspiráló felfedezést véghez vitték, és ezáltal kiszélesítették tudásunk határait. Nagy örömömre szolgál látni, hogy az Európai Kutatási Tanács által finanszírozott tudósok döntően hozzájárultak ehhez az áttöréshez. Az EU azon merész döntésének köszönhetően , hogy támogatja az ilyen paradigmaváltáshoz vezető tudományos alapkutatásokat, ismét sikertörténetet könyvelhetünk el, továbbá megerősíthetjük az EKT magas kockázattal járó, de egyúttal nagy megtérülést is ígérő kutatások finanszírozására irányuló célkitűzéseinek a létjogosultságát.”

Az Európai Kutatási Tanács által biztosított uniós finanszírozás döntő fontosságú támogatást nyújtott az EHT számára. Az EU mindenekelőtt a felfedezésben részt vevő három vezető tudóst és csapataikat finanszírozta, valamint támogatta a projekt sikeréhez elengedhetetlen nagyméretű teleszkópinfrastruktúra fejlesztését és korszerűsítését.

(Európai Bizottság)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük