Demeter Szilárd: a cigit nem teszem le – ez az egyetlen káros szenvedélyem maradt, muszáj megtartanom, nehogy tökéletes legyek!

Tudják, ki Ő? Demeter Szilárd hivatalosan főigazgató és miniszeri biztos. Hozzá tartozik a PIM, a Nyelvek Háza, a Petőfi Irodalmi Ügynökség, valamint a könnyűzene felvirágoztatása. Ösztöndíjakért felelős számos műfajban: irodalom, könnyűzene, képzőművészet, fotó, tánc, formatervezés, komolyzene. Ja, és nagy bagós!

A NER Aczél Györgye?

Engem személy szerint kicsit sem érdekel, ki kap ösztöndíjat, ahogy az sem, ki mit akar megírni, megénekelni. Az érdekel, hogy az a teljesítmény, amit közpénzből letesznek az asztalra, ötven, száz év múlva is teljesítmény legyen. Ez az egyetlen motivációm. Lehetőségeket nyitok ki, rendszert építek. Az már a nyerteseken múlik, ki hogyan él vele

-nyilatkozta az Indexnek márciusban.

Ez a pasi valóban elhitte,

hogy kapott egy “szemétdombot”, amin kakaskodhat és nem veszi észre, hogy egyetlen tulajdonságára van szüksége a NER rendszerének: a feltétel nélküli lojalitására és arra is csak addig, amíg egy másik kakas meg nem jelenik a színen, aki mégjobban túltolja a szervilitást.

Azt is bevette, hogy Ő -egyes szám első személyben- bármiben is szabadon dönthet, pénzt oszthat, vagy vonhat el és nem veszi észre, hogy egyszerűen végrehajt. A tőlünk lenyúlt-nem odaadott pénzt tolja alá a rendszer és osztatja ki vele a klientúrának.

Mennyi az annyi?

Egy kormánydöntés értelmében “Demeter” több mint 60 milliárd forintot fordíthat a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. a kulturális szféra támogatására, megkapta a Hajógyári-szigetet, az óbudai Zichy-kastélyt is. Nyilvánossá vált egy 23 milliárd forintos tétel is a magyar könnyűzene felvirágoztatására. Szerinte azért Ő lett a “kiválasztott”, mert:

bennem volt meg a legerősebb akarat arra, hogy összeszervezzem, ami összetartozik. Másrészt nekem volt a legtöbb türelmem és erőm ahhoz, hogy ezt ki is verekedjem. Rettenetesen sok kisebb ellenérdeket kellett leküzdenem ahhoz, hogy eljuthassunk a rajtvonalig, ahol épp állunk. Harmadrészt a saját élettapasztalatom is erre motivál.

Arra a kérdésre, hogy kormányváltás esetén folytatná-e, amit a NER alatt alátoltak, azt válaszolta:

Amíg hagynák, hogyne. Az lenne a hősihalott-verzió. Egy idő után kinyírnának, mert politikának kiszolgáltatott pozícióban vagyok, de nyilván nem adom fel. A többit a választópolgárok döntik el.

A Nagy Zsolt-affér

A kormánymédiában reagált Demeter Szilárd Nagy Zsolt színművésznek a Magyar Hang hetilap aktuális címlapinterjújában tett kijelentéseire. Az Örkény Színház művésze a lapnak adott interjúban arról beszélt, hogy Demeter Szilárdnak is a szemébe mondaná:

„megbízatást kaptál, hogy irányítsd, egyébként nem te találod ki a programokat, ülsz az irodádban, egy igazgató vagy, neked reprezentálni kell. Csinálod a hülyét, baromságokat beszélsz, ráadásul kihívod az embereket bunyózni. Tedd le először a cigit, tényleg menj el egy edzőterembe, gyorsulj föl, és utána lehet.”

Demeter a Mandinerben tette közzé Nagy Zsoltnak címzett válaszát. Szerinte a színésznek vannak szövegértési problémái,

„de gondolom, nem az eszéért kérdezték pont őt”.

A fejtegetés zárójelbe rakott részében pedig sikerül egy jót „gyurcsányoznia” a magyar kultúrpolitika frontemberének: mint írja,

„a szövegértési nehézség általános ellenzéki probléma, mintha Gyurcsány Ferenc köré egy rakás funkcionális analfabéta gyűlt volna össze.”

-írta a Magyar Hang.

Demeter szerint az igazgatói munkája lényege….

Ennél a pontnál is feketén-fehéren kiderül, hogy a rengeteg titulus tulaja úgy tudja, hogy saját zsenialitásának köszönheti, amit lassan két éve tehet és egy percre sem bizonytalanítja el, hogy 100.000 millió forint közpénzünket adta neki a regnáló és ebből játszhat Csekonicsot, nem a tengersok esze determinálta a feladatra. De nézzük, Demeter mit tulajdonít magáénak:

Ha csak reprezentáltam volna, akkor

 • nem lenne muzeológusi életpályamodell,
 • sem Digitális Bölcsészeti Központ,
 • sem posztumusz DIA100,
 • sem Térey-ösztöndíj,
 • nem vásároltunk volna többszáz millió forintra hagyatékokat,
 • nem fejlesztenénk az ingatlanjainkat,
 • nem nyitnánk össze a Károlyi-palota udvarát a Károlyi-kerttel,
 • nem született volna meg könnyűzenei stratégia,
 • sem milliárdos folyóirattámogatási program,
 • nem kapnának a vidéki múzeumok 3 milliárd forintot,
 • nem tudnánk megújítani az irodalmi emlékházakat és emlékhelyeket további 3 milliárd forintból,
 • nem kezdtük volna el az Országos Széchényi Könyvtár új épületének előkészítő munkálatait,
 • nem vásárolnánk többszáz millió forintra könyveket a magyar könyvkiadóktól, amiket a nagycsaládosoknak, iskolai- és közkönyvtárakba juttatunk el,
 • és még sorolhatnám….

– írja egy szuszra Demeter.

„…a cigit nem teszem le!”

Végül azt is közölte Nagy Zsolttal, hogy

„a cigit nem teszem le”. – Ez az egyetlen káros szenvedélyem maradt, muszáj megtartanom, nehogy tökéletes legyek.

Demeter úr! Ez ne tartsa vissza a leszokástól!

Kapcsolódó

 

demeter

3 hozzászólás

 • 2021.07.14 - 08:25
  Közvetlen hivatkozás

  Ne is tedd le, vazze, legalabb gyulnek a koporsoszo”geid…A sajat tokeletessegedet meg csak te hangoztatod egyedul, meg talan azok, akik milliardokat raknak az agymeneseidbe bele. Nekem annakidejen megtanitottak, hogy az ondicseret BUDOS. Vagyis te is szaglasz mar eppen elegge…

  Válasz
 • 2021.07.14 - 10:04
  Közvetlen hivatkozás

  Ezt a határtalan önbizalmú öndicséretet valamiképpen a számok tükrében is bemutathatta volna, mert beszámoló mérleg létezik, de ez az ember csak könnyelműen a levegőbe beszél, mint Orbán, aki szintén nem adott 2020-ról pénzügyi beszámolót, na ez a Demeter is egy Orbán teremtmény lett, és eltűrte neki Orbán a gyalázatos EU-s lejáratását, ez egy összeillő páros, nekem meg ez a Demeter is egy erkölcsi hulla.,peches ez az ország, hogy bukott emberek osztják a pénzünket.Ha továbbra is hagyjuk, oda az önbecsülésünk, a régi szellemi nagysáégunk.

  Válasz
  • 2021.07.14 - 11:42
   Közvetlen hivatkozás

   Ezt a beképzelt seggfejet! Tán csak nem azt gondolja, hogyha leteszi a cigit, akkor tökéletes lesz? Nos, hát ez bizony nagyon nincs így. A kinézetéről, fizimiskájáról nem tehet a nyomorult, bár ha még lenne vidámpark, és benne a szellem-alagút a rémisztő figurákkal, onnan se rína ki. Az efféle izéééket tizesével kukázta össze orbán, ezekből áll a holdudvara. Gondolom, az önálló logikus gondolkodás nem volt feltétel, inkább csak a kellemesen érdes nyelv, a megfelelő csapásszámmal. Ezekből csinált orbán miniszteri biztost, akik úgy szaporodtak, mint a tehénszaros pocsolyában a baktériumok.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük