Demeter Szilárd: a cigit nem teszem le – ez az egyetlen káros szenvedélyem maradt, muszáj megtartanom, nehogy tökéletes legyek!

Tudják, ki Ő? Demeter Szilárd hivatalosan főigazgató és miniszeri biztos. Hozzá tartozik a PIM, a Nyelvek Háza, a Petőfi Irodalmi Ügynökség, valamint a könnyűzene felvirágoztatása. Ösztöndíjakért felelős számos műfajban: irodalom, könnyűzene, képzőművészet, fotó, tánc, formatervezés, komolyzene. Ja, és nagy bagós!

A NER Aczél Györgye?

Engem személy szerint kicsit sem érdekel, ki kap ösztöndíjat, ahogy az sem, ki mit akar megírni, megénekelni. Az érdekel, hogy az a teljesítmény, amit közpénzből letesznek az asztalra, ötven, száz év múlva is teljesítmény legyen. Ez az egyetlen motivációm. Lehetőségeket nyitok ki, rendszert építek. Az már a nyerteseken múlik, ki hogyan él vele

-nyilatkozta az Indexnek márciusban.

Ez a pasi valóban elhitte,

hogy kapott egy „szemétdombot”, amin kakaskodhat és nem veszi észre, hogy egyetlen tulajdonságára van szüksége a NER rendszerének: a feltétel nélküli lojalitására és arra is csak addig, amíg egy másik kakas meg nem jelenik a színen, aki mégjobban túltolja a szervilitást.

Azt is bevette, hogy Ő -egyes szám első személyben- bármiben is szabadon dönthet, pénzt oszthat, vagy vonhat el és nem veszi észre, hogy egyszerűen végrehajt. A tőlünk lenyúlt-nem odaadott pénzt tolja alá a rendszer és osztatja ki vele a klientúrának.

Mennyi az annyi?

Egy kormánydöntés értelmében „Demeter” több mint 60 milliárd forintot fordíthat a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. a kulturális szféra támogatására, megkapta a Hajógyári-szigetet, az óbudai Zichy-kastélyt is. Nyilvánossá vált egy 23 milliárd forintos tétel is a magyar könnyűzene felvirágoztatására. Szerinte azért Ő lett a „kiválasztott”, mert:

bennem volt meg a legerősebb akarat arra, hogy összeszervezzem, ami összetartozik. Másrészt nekem volt a legtöbb türelmem és erőm ahhoz, hogy ezt ki is verekedjem. Rettenetesen sok kisebb ellenérdeket kellett leküzdenem ahhoz, hogy eljuthassunk a rajtvonalig, ahol épp állunk. Harmadrészt a saját élettapasztalatom is erre motivál.

Arra a kérdésre, hogy kormányváltás esetén folytatná-e, amit a NER alatt alátoltak, azt válaszolta:

Amíg hagynák, hogyne. Az lenne a hősihalott-verzió. Egy idő után kinyírnának, mert politikának kiszolgáltatott pozícióban vagyok, de nyilván nem adom fel. A többit a választópolgárok döntik el.

A Nagy Zsolt-affér

A kormánymédiában reagált Demeter Szilárd Nagy Zsolt színművésznek a Magyar Hang hetilap aktuális címlapinterjújában tett kijelentéseire. Az Örkény Színház művésze a lapnak adott interjúban arról beszélt, hogy Demeter Szilárdnak is a szemébe mondaná:

„megbízatást kaptál, hogy irányítsd, egyébként nem te találod ki a programokat, ülsz az irodádban, egy igazgató vagy, neked reprezentálni kell. Csinálod a hülyét, baromságokat beszélsz, ráadásul kihívod az embereket bunyózni. Tedd le először a cigit, tényleg menj el egy edzőterembe, gyorsulj föl, és utána lehet.”

Demeter a Mandinerben tette közzé Nagy Zsoltnak címzett válaszát. Szerinte a színésznek vannak szövegértési problémái,

„de gondolom, nem az eszéért kérdezték pont őt”.

A fejtegetés zárójelbe rakott részében pedig sikerül egy jót „gyurcsányoznia” a magyar kultúrpolitika frontemberének: mint írja,

„a szövegértési nehézség általános ellenzéki probléma, mintha Gyurcsány Ferenc köré egy rakás funkcionális analfabéta gyűlt volna össze.”

-írta a Magyar Hang.

Demeter szerint az igazgatói munkája lényege….

Ennél a pontnál is feketén-fehéren kiderül, hogy a rengeteg titulus tulaja úgy tudja, hogy saját zsenialitásának köszönheti, amit lassan két éve tehet és egy percre sem bizonytalanítja el, hogy 100.000 millió forint közpénzünket adta neki a regnáló és ebből játszhat Csekonicsot, nem a tengersok esze determinálta a feladatra. De nézzük, Demeter mit tulajdonít magáénak:

Ha csak reprezentáltam volna, akkor

 • nem lenne muzeológusi életpályamodell,
 • sem Digitális Bölcsészeti Központ,
 • sem posztumusz DIA100,
 • sem Térey-ösztöndíj,
 • nem vásároltunk volna többszáz millió forintra hagyatékokat,
 • nem fejlesztenénk az ingatlanjainkat,
 • nem nyitnánk össze a Károlyi-palota udvarát a Károlyi-kerttel,
 • nem született volna meg könnyűzenei stratégia,
 • sem milliárdos folyóirattámogatási program,
 • nem kapnának a vidéki múzeumok 3 milliárd forintot,
 • nem tudnánk megújítani az irodalmi emlékházakat és emlékhelyeket további 3 milliárd forintból,
 • nem kezdtük volna el az Országos Széchényi Könyvtár új épületének előkészítő munkálatait,
 • nem vásárolnánk többszáz millió forintra könyveket a magyar könyvkiadóktól, amiket a nagycsaládosoknak, iskolai- és közkönyvtárakba juttatunk el,
 • és még sorolhatnám….

– írja egy szuszra Demeter.

„…a cigit nem teszem le!”

Végül azt is közölte Nagy Zsolttal, hogy

„a cigit nem teszem le”. – Ez az egyetlen káros szenvedélyem maradt, muszáj megtartanom, nehogy tökéletes legyek.

Demeter úr! Ez ne tartsa vissza a leszokástól!

Kapcsolódó

 

demeter

3 thoughts on “Demeter Szilárd: a cigit nem teszem le – ez az egyetlen káros szenvedélyem maradt, muszáj megtartanom, nehogy tökéletes legyek!

 • Ne is tedd le, vazze, legalabb gyulnek a koporsoszo”geid…A sajat tokeletessegedet meg csak te hangoztatod egyedul, meg talan azok, akik milliardokat raknak az agymeneseidbe bele. Nekem annakidejen megtanitottak, hogy az ondicseret BUDOS. Vagyis te is szaglasz mar eppen elegge…

 • Ezt a határtalan önbizalmú öndicséretet valamiképpen a számok tükrében is bemutathatta volna, mert beszámoló mérleg létezik, de ez az ember csak könnyelműen a levegőbe beszél, mint Orbán, aki szintén nem adott 2020-ról pénzügyi beszámolót, na ez a Demeter is egy Orbán teremtmény lett, és eltűrte neki Orbán a gyalázatos EU-s lejáratását, ez egy összeillő páros, nekem meg ez a Demeter is egy erkölcsi hulla.,peches ez az ország, hogy bukott emberek osztják a pénzünket.Ha továbbra is hagyjuk, oda az önbecsülésünk, a régi szellemi nagysáégunk.

 • Ezt a beképzelt seggfejet! Tán csak nem azt gondolja, hogyha leteszi a cigit, akkor tökéletes lesz? Nos, hát ez bizony nagyon nincs így. A kinézetéről, fizimiskájáról nem tehet a nyomorult, bár ha még lenne vidámpark, és benne a szellem-alagút a rémisztő figurákkal, onnan se rína ki. Az efféle izéééket tizesével kukázta össze orbán, ezekből áll a holdudvara. Gondolom, az önálló logikus gondolkodás nem volt feltétel, inkább csak a kellemesen érdes nyelv, a megfelelő csapásszámmal. Ezekből csinált orbán miniszteri biztost, akik úgy szaporodtak, mint a tehénszaros pocsolyában a baktériumok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük