Elindul a tanár-szakmunkás képzés! - Eddig csak a fizetésük volt annyi, most már a tudásuk is az lesz... - Városi Kurír

Sorting by

×

Elindul a tanár-szakmunkás képzés! – Eddig csak a fizetésük volt annyi, most már a tudásuk is az lesz…

A “felesleges” tartalmakat törölni kell a pedagógusok egyetemi felkészítéséből. A nyelvoktatási stratégiából pedig egy másfél oldalas alfejezet lett – foglalta össze a gyerekeink szürkeállományának képzésére hivatott leendő tanárok tervezett oktatásának lényegét a Népszava. Azt, hogy a tanárszakos hallgatóknak szánt tanegységek valóban NAT-kompatibilisek-e, az egyetemi Neptun tanulmányi rendszeren keresztül fogják ellenőrizni.

Hirdetés

A nemzet tanárideálja: szürke és egyszerűagyú?

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás – aki maga is részt vett a kerekasztalon – úgy véli, azzal, hogy

a tanárképzést szigorúan a NAT-hoz kötnék, jelentősen szűkítenék annak a lehetőségét, hogy más, a NAT keretein túlmutató, szélesebb körű ismereteket is taníthassanak a pedagógusok a diákoknak.

A PSZ alelnöke szerint

a képzés “lebutítása” és a képzési és kimeneti követelmények könnyítése valóban több tanárdiplomás fiatalt eredményezhet, de a minőség rovására és, ha a kormány tervei a jelenlegi formájukban megvalósulnak, egy középiskolai tanárnak nem kell majd a középszintű érettségire való felkészítésnél többet tudnia.

Ezt támasztja alá az a minisztériumi levél,

amit néhány hete kaptak meg a tanárképző egyetemek tanszékvezetői, ami szerint

a NAT-on és a kerettanterven túlmutató tartalmak csak akkor maradhatnak a képzési és kimeneti követelmények között, ha azok “pedagógiai hozzáadott értéke nélkülözhetetlen”, továbbá “a felesleges, köznevelési tartalmakat nem érintő, azaz a köznevelési célból nem indokolt részeket törölni kell”.

A levél azt is leszögezi, a cél az, hogy

a pedagógus a középszintű érettségire legyen képes felkészíteni a tanulókat. Ha egy pedagógus emelt szintű érettségire is szeretne felkészíteni, vizsgáztatni, ahhoz egy plusz egyéves, nem nappali rendszerű képzésen kell majd részt vennie.

Lantos Gabriella közösségi oldalán karikírozta ki az agyament tervet:

“Végre már elindul a tanár-szakmunkás képzés is. Eddig csak a fizetésük volt annyi, mint a szakmunkásoké. Most már a tudásuk is az lesz.

A Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülése szerint a középiskolai tanárnak nem kell többet tudnia, mint a középszintű érettségire való felkészítés.

A tanárhiány megoldása a tanárok elbutítása⁉

Aminek egyenes következménye a gyerekek elbutítása. Aztán az egész társadalomé. Végül lassan a negatív utópia életre kel

Azt javaslom a Kormánynak, ne bíbelődjenek ennyit. Játszanak nagyban. Profik módjára. Az egyetemek magánosítása kevés.

Írják elő azt is, hogy

  • csak a mi kutyánk kölyke járhat oda. Akinek az apja eleget lopott.
  • A gimnáziumokkal se bánjanak ilyen kesztyűs kézzel.
  • Finoman terelgetni a szakmunkásképzőbe a gyerekeket? Ugyan.
  • Elég a megyébe egy gimnázium. A főispán úr legyen a felvételi bizottság elnöke. Ő tudja igazán, kit lehet oda beengedni.
  • A tankötelezettséget vissza lehet vinni 14 évre. Mint régen.
  • A Mészáros Művek a legnagyobb munkaadó. Ők sem a piaci versenyből élnek. Minek oda versenyképes munkás.
  • Sőt, a buktatás ösztönzésével még az általános iskolai képzést is le lehet rövidíteni. Aki megbukik, mehet a nagybirtokokra szolgának. Vagy szolgálólánynak. 14 fölött úgyis szabad a hetero szex. Az első éjszaka jogával könnyű lesz megoldani népesedési problémát is. A nagytermészetű földesurak ripsz-ropsz benépesítik a környéket. Öröm lesz nézni a gyarapodást.

A tanár-szakmunkás-képzés bevezetése szépen illik a mestertervbe.”

 

tanár

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.