Csütörtökön tárgyalta a Fővárosi Törvényszék az Észak-Macedón köztársaság kiadatási kérelmét, amit elutasított. Ő az a volt macedón (immár hivatalosan észak-macedón) miniszterelnök, Orbán Viktor közeli szövetségese, aki miután megbukott, eljárás indult ellene és börtönbüntetésre ítélték. Gruevszky azonban az utolsó percben Magyarországra szökött és itt megkapta a magyar menekültstátuszt.

Naná, hogy zárt lett a tárgyalás…..

A mai tárgyalásra Gruevszki napszemüvegben és baseball-sapkában, összekulcsolt kézzel érkezett, amit a zakója takart el, a politikust két civil ruhás férfi kísérte. A tárgyalóteremben dr Várhegyi Éva bírónő a tárgyalás elején elmondta, hogy a XI. kerületi Rendőr-főkapitányság munkatársai őrizetbe vették és elővezették a politikust. A tárgyalás elején a védelem azt kérte, hogy zárják ki a sajtót, mert érzékeny információk is elhangozhatnak, az indítványt a törvényszék sem ellenezte, a bíró ezért zárt tárgyalást rendelt el. 11 óra előtt pár perccel Gruevszkit is kiküldték a folyosóra, ahol a várakozó újságírók megrohamozták, de ő némán, mosolyogva álldogált csak a sajtó és kísérői gyűrűjében – írta az index.hu.

A döntés….

A bírónő úgy fogalmazott, a kiadatás feltételei a szkopjei első fokú bíróság nemzetközi elfogatóparancsa, és az Észak-macedón Köztársaság igazságügy minisztériumának kiadatási kérelme vonatkozásában nem állnak fent. A bíróság arról is döntött, hogy a körözési rendszerben ez rögzítésre kerüljön, a felmerülő bűnügyi költséget pedig a magyar állam viseli.

A Fővárosi Főügyészség indítványa nem ismert, de fellebbezni az ítélet ellen ők tudnak, ha nem értenek vele egyet. Észak-Macedóniának erre nincs lehetősége.

Indoklás….

A Fővárosi Törvényszékre június elején érkezett meg Észak-Macedónia kiadatási kérelme, ami kétirányú volt: részben szabadságvesztés büntetés behajtása érdekében, részben egy folyamatban lévő büntetőeljárás lefolytatása érdekében kérték a kiadatást. A bírónő a két konkrét ügy vádiratát röviden közölte, és hozzátette, hogy az ismertetés a kiadatási kérelem szerinti tényállítás, aminek valóságát és bizonyítását a magyar hatóság nem folytathatja le.

A BÍRÓSÁG KIZÁRÓLAG A KIADATÁS TÖRVÉNYI FELTÉTELEIT VIZSGÁLHATJA,

mondta a bírónő, majd az indokolásában elmondta:

Gruevszki volt macedón miniszterelnökkel szemben Magyarországon a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatala határozatot hozott, és menekültként ismerte el, a 2019. áprilisi határozatával véglegesítette, a menekültstátuszt fenntartotta. Ez a végleges közigazgatási határozat pedig kijelöli a törvényszék vizsgálati lehetőségét is, mivel:

A MENEKÜLTKÉNTI ELISMERÉST KAPOTT SZEMÉLY NEM ADHATÓ KI ANNAK AZ ÁLLAMNAK, AHONNAN ELMENEKÜLT.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét