“Mélytorok”-info, vagy folyosói pletyka? – Hírek-híresztelések az iskolakezdés körül….

“Valóságot keletkeztet a sajtó azzal, hogy egymás után írják meg egyre komolyabb lapok a “pletykákat”. Az eduline még névtelen szülői kommentekre hivatkozik, a hvg már az edulinera, és innentől már úgy megy tovább, hogy “a hvg is megírta az iskolabezárásokat”. Miközben az egész alapja annyi, hogy valami fórumban valakik kommenteltek valamit. Rettenetesen szomorú – véli Ceglédi Zoltán közösségi oldalán az iskolakezdéssel kapcsolatban szájról szájra terjedő információszerűkkel kapcsolatban.

Akkor most mi a helyzet?

Több szülő is arról számolt be az Eduline-nak, a HVG és a hvg.hu oktatási szakportáljának, hogy

„úgy hallotta”, a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt szeptember közepén újra online oktatásra állnak át az iskolák.

A portál leszögezi, hogy szeptemberi iskolabezárásról nincs szó, és a hogy a szülők értesülése elsősorban folyosói pletyka. Ráadásul a különböző nyilatkozatok alapján a kormány kifejezetten optimista a tanévkezdést illetően. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden például azt mondta, hogy

a tanév biztonságosan elkezdődhet szeptemberben, a járvány jelenlegi helyzete lehetővé teszi, hogy “jelenléti oktatás” legyen.

Ez utóbbit erősíti Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár nyilatkozata is. Ő július elején beszélt arról, hogy hogy

hagyományos iskolakezdésre készülnek, mert a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok 90 százaléka megkapta az oltást, „egész tantestületek megfertőződésétől tehát nem kell tartanunk”.

Mit mondanak a szakértők?

A víruskutatók eltérően nyilatkoztak a szeptemberi helyzetről.

  • Rusvai Miklós szerint szeptember közepén kezdődik majd a koronavírus-járvány negyedik hulláma.
  • Duda Ernő virológus viszont úgy vélekedett, hogy „ez a vírus eddig már annyi meglepetést okozott, hogy nem lehet tudni, miképp alakul a jövő, mi lesz itt az iskolakezdéskor”. 

Részletes járványügyi útmutatóval azonban adós a minisztérium

– tette hozzá az Eduline.

A portál egyébként megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), készülnek-e arra, hogy a járványügyi helyzet miatt újra online oktatásra kell átállni, de

erre nem kaptak választ.

Forrás

Okosabb lett? Nem? Akkor….?

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Pár nap és kiderül, hogy a szülők-nagyszülők és a gyerekek milyen évkezdésre számíthatnak, azt azonban senki nem tudja megjósolni, hogy akár egy hónap múlva mit mutat a Covid-kijelző. Addig is annyit tehetünk, hogy figyelünk magunkra és a környezetünkre, nem feltétlenül látogatunk tömegrendezvényt, ahol “mindent szabad”, maszkot húzunk, ha zárt térben kerülünk sokadalomba, nem hagyunk fel a kézfertőtlenítéssel. Ha tünetet észlelünk tesztelünk. A szülő-nagyszülő kombó pedig fejben felkészül arra, hogy ha kell, egyik napról a másikra beindíthassa az otthoni sulipótlót.

 

iskola

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.