Hétfői iskolanyitás szülői- és tanári presszióval fűszerezve – A tankerületek mindent bevetnek?

Ma még vadul pakolják az alsós srácok az iskolatáskájukat, rendezik a tolltartót, a tornacucc is zsákjába kerül és az uzsonnásdoboz is előkészítve vár a konyhapulton – már azoknál, akiknek szülei úgy döntöttek, hogy hétfőn iskolába viszik gyereküket. A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség nyílt levelet tett közzé ezzel kapcsolatban.

“Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája” – Szent-Györgyi Albert

“Április 19-én a kormány megnyitja az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait. Kásler Miklós miniszteri levelében rögzítette, hogy az intézményvezetők igazolt hiányzásnak tekinthetik, ha a szülők a pandémiára hivatkozva otthon tartják gyermeküket. Kiemelte, hogy jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható, ugyanakkor az intézmény biztosíthatja a jelenléti órába való online bekapcsolódás lehetőségét egy otthon maradó tanuló számára.

Szomorúan tapasztaljuk azt a fajta presszionálást, ami az utóbbi napokban érték mind a szülőket, mint pedig a segítő szándékú intézményvezetőket és pedagógusokat. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szülőket befolyásolni próbálják döntésük meghozatalában.

Számos panasz érkezett ugyanis, miszerint a tankerületek utasítására az intézményvezetők nyomást gyakorolnak a szülőkre,

hogy döntésük ellenére is kénytelenek legyenek gyermeküket iskolába vinni:

többek között a tanév nyári meghosszabbításával fenyegetnek. Az otthonmaradók tanulási hátrányát pedig fokozza, hogy a pedagógusoknak megtiltják, hogy bármilyen módon – például a tanórák online közvetítésével, akár túlmunkát vállalva – segítsék őket – a miniszteri levélben foglaltak ellenére!

Azon túl, hogy az iskolák nyitása túl korai a szakemberek szerint a jelenlegi járványügyi helyzetben, ezek a nyomásgyakorló intézkedések felerősítik a szülők közötti, illetve a szülők és a pedagógusok közötti feszültséget, melynek leginkább a gyerekek látják kárát.

Kérjük a döntéshozókat és a tankerületek vezetőit, hogy hagyjanak fel a szülők presszionálásával,

és működjenek együtt a szülőkkel és a pedagógusokkal, hogy a gyerekeknek a legkisebb kárt kelljen elszenvedniük ebben a kellemetlen és lehetetlen helyzetben. Hagyják, hogy a pedagógusok – lehetőségeikhez képest – segítsék az otthonmaradó diákokat, ne akadályozzák, hogy hivatásukat tanítványaik és a sikeres tanévzárás érdekében gyakorolják.

A pedagógusoknak tegyék lehetővé, hogy az otthon maradó diákokat is érdemjegyekkel láthassák el annak érdekében, hogy megfelelő számú jegy birtokában a tantestület döntése alapján értékelhetők legyenek a tanév végén.

Gyermekeink jövője mindannyiunk számunkra a legfontosabb

Úgy látjuk, hogy mind a pedagógusok, mind a szülők megtettek, és meg is tennének mindent a jelen helyzet észszerű megoldása érdekében. Az oktatásirányítás segítő támogatásával a jövőben is biztosítható lenne, hogy az iskolai szereplők – diákok, szülők és pedagógusok – könnyebben viseljék a több mint egy éve tartó, eddig is hatalmas veszteségekkel járó járványhelyzetet.

Együttműködésre, összefogásra van szükség. A gyerekeink érdekében. Mindannyiunk érdekében.

Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség

 

szülői

One thought on “Hétfői iskolanyitás szülői- és tanári presszióval fűszerezve – A tankerületek mindent bevetnek?

  • Érdekli ezt a rohadék OV t a gyermekeink, öt csak a saját mocskos hatalma érdekli, hogy dögöljön bele ez az elmebeteg,, de eléri a sors keze,, ugy is fog meghalni ahogy életében másokat is kezelt , aljas diktátor népgyilkos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük