Karácsony válságadója betehet a budapesti vállalkozásoknak, sokan “elköltözhetnek” miatta

A Karácsony Gergely vezette főváros a kormány megszorításai miatt a túlélésért küzd. A főpolgármester bejelentette, hogy válságadót vetne ki a koronavírus-járvány miatt a fővárosi székhelyű társaságokra. Hamar megérkezett a tiltakozás…..

Miért pont ők?

Az iránnyal van problémánk, mert válogatás nélkül büntet

– így reagált Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke a Világgazdaságnak.  Szerinte

az iparűzési adó megemelése az ötmilliárd forintos adóalapot elérő vállalatoknál oda vezethet, hogy felszámolják a tevékenységüket Budapesten.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3670201686345984

Az extra teher alá eső fővárosi cégek egy része külföldi kézben van,

amelyek nemzetközi költség-haszon optimalizáció alapján működnek, és a plusz félszázalékos adó miatt egyes ilyen vállalkozások – például az élőmunkaerő-igényes call centerek – vidékre vagy akár külföldre telepíthetik a teljes tevékenységüket – mondta a kamarai elnök. Megjegyezte, hogy a belföldi piacra termelő és szolgáltató vállalkozások esetében is érvényesülhet ez a forgatókönyv.

“A budapesti piacból élő vállalkozások pedig éppen csődközelben vannak a kereslethiány miatt, számukra akár a kegyelemdöfés is lehet az ipa plusz”

Fontos kérdés, milyen jogszabályi alapon nyugszik a konstrukció,

és a BKIK-nál egyelőre nem látnak ilyet, ugyanis az iparűzési adó kivetésének szabályait a helyi adókról szóló törvény szabályozza, ami 2 százalékban maximálja az adóterhet.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3675584225807730

Galambos Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük