Készül Orbán "debreceni beszéde"? - Este a civisvárosban igazítja el sajátjait - Városi Kurír

Sorting by

×

Készül Orbán “debreceni beszéde”? – Este a civisvárosban igazítja el sajátjait

Kihelyezett frakcióülést tartanak a kormánypárti frakciók Debrecenben a Kölcsey Központban, a tervek szerint este Orbán Viktor politikai helyzetértékelést és iránymutatást ad a Fidesz és a KDNP képviselőinek. Ha kicsit is tökös a miniszterelnök, hasonló beszédet kellene mondjon, mint Gyurcsánynak Őszödön.

Hirdetés

Sosem derül ki, mi hangzik el a Hotel Lyciumban

A ma kezdődő tanácskozásról Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője még a múlt héten azt a tájékoztatást adta a napirendre kerülő kérdésekről, hogy a legfontosabb a gazdaság újraindítása lesz.

De a Fidesz- és a KDNP-frakció értékeli a járvány elleni védekezést, áttekintik a tavaszi ülésszak törvényalkotását és felkészülnek az őszi ülésszak jogalkotási feladataira.

A “mondás” hivatalos verziója cseppet sem változott:

Magyarország a sikeres oltási programnak köszönhetően legyőzte a koronavírus harmadik hullámát, ez pedig számos korlátozás feloldását hozta magával, így vált lehetővé a kihelyezett frakcióülés, amelyen kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni

– nyilatkozta a múlt héten Kocsis Máté a Magyar Nemzetnek. A kormánypártok 2020 februárjában tartottak kihelyezett frakciószövetségi ülést a legutolsó alkalommal, múlt évben a korona-járvány miatt ebben a formában nem tanácskozott a Fidesz és a KDNP-frakció.

Mennyire lesz őszinte a miniszterelnök? Ne legyenek kétségeik….

A kihelyezett frakcióüléseken immár hagyományosan szerda este Orbán Viktor szokott politikai helyzetértékelést adni, sok esetben világpolitikai dimenzióba helyezve stratégiai kérdéseket.

A miniszterelnök beszédére általában a vacsora után szokott sor kerülni, szigorúan zárt körben.

Most még inkább felértékelődhet, hogy mit mond a kormánypárti képviselők előtt Orbán Viktor, hiszen jövő tavasszal választások lesznek, és már kampányüzemmód van.

Bejelentések, nemzeti konzultáció

A miniszterelnök komoly visszhangot kiváltó tervezett kormányzati intézkedéseket már bejelentett a Világgazdaság Magyarország újraindul konferenciáján egy hete; a gyermekes családok számára az általuk befizetett teljes 2021-es szja visszafizetését januárban vagy februárban – feltéve, ha a magyar gazdaság eléri az 5,5 százalékos növekedést (az IMF 6 százalékosat prognosztizál, de elemzők is magasabbat várnak 5,5 százalékosnál).

A másik fontos bejelentése a 200 ezer forintosra tervezett minimálbér volt a múlt héten, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez egy vagy több lépcsőben valósul-e meg.

Minderről nemzeti konzultáció is lesz – ezt már a múlt csütörtöki Kormányinfón mondta el a miniszterelnök, ahol váratlanul megjelent Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. Emellett a nemzeti konzultáción még más kérdések is szerepelnek, például a migrációról. A múlt pénteki Kossuth Rádiós interjújában pedig azt mondta, hogy mivel “migráns hadak dörömbölnek Európa kapuján”, ő keményíteni szeretné a magyar álláspontot, azt javasolja majd, hogy 2 évig semmifajta migrációt ne engedjenek.

Bátor és szokatlan döntések jönnek

Azonban azt egyelőre nem tudni, mire utalt Orbán Viktor a ‘22-es költségvetés tegnapi parlamenti megszavazása után a Facebook oldalára kitett videójában; azt mondta, hogy

“bátor és szokatlan”

kormányzati döntéseket kell meghozniuk, hogy elérjük az 5,5 százalékos gazdasági növekedést.

„Ehhez a költségvetés jó alap, de önmagában nem elegendő”

– mondta a videóban Orbán Viktor.

Kérdéses, hogy a tegnap megszavazott Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella nevével fémjelzett pedofilellenes törvénymódosítás napirendre kerül-e a frakcióülésen. Ezzel kapcsolatban a legfrissebb hír, hogy az Európai Bizottság is elemzi majd a jogszabályt. Az Európai Bizottság vezetőszóvivő-helyettese, Dana Spinant úgy fogalmazott: nem rettentek meg, ki fogják fejezni véleményüket, de ezt alapos elemzésre kell építeni.

Kapcsolódó

orbán

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Készül Orbán “debreceni beszéde”? – Este a civisvárosban igazítja el sajátjait

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.