Közlöny van róla.... - ez a kormány legújabb 25,8 milliárdos felújítási programja! Összevetésül: a Lánchíd-reparálás 26,75 milliárdba fáj... - Városi Kurír

Sorting by

×

Közlöny van róla…. – ez a kormány legújabb 25,8 milliárdos felújítási programja! Összevetésül: a Lánchíd-reparálás 26,75 milliárdba fáj…

A Magyar Templom-felújítási Program megvalósításához szükséges támogatás biztosításáról jelent meg kormányhatározat a szerdai közlönyben – számolt be a Portfolio.

Hirdetés

Gazdasági alapból templomfelújítás

Ezek szerint a kormány támogatja

a Magyar Templom-felújítási Program megvalósítását,

olyannyira, hogy

a pénzügyminiszternek május 31-ig 25,8 milliárd forintos forrást kell biztosítania erre a célra a Gazdaságvédelmi Alap fejezetének megfelelő kiadási során.

A következő feladat,

hogy a forrás terhére 25,8 milliárd forint értékben kell létesíteni támogatási jogviszonyokat. Ez a miniszterelnök általános helyetteséhez tartozik (aki Semjén Zsolt), és amint rendelkezésre áll a közel 26 milliárd forintos összeg, azt követően

azonnal létre kell hozni a szerződéseket.

Emlékeztetőül….

2020 áprilisában hozta létre a kormány a Gazdaságvédelmi Alapot, eredetileg 923 milliárd forintot keretösszeggel, de mostanra már a háromezer-milliárd forinton is messze túl van az ebből adott támogatás. Gyakori kritika a kormánnyal szemben, hogy nem a válságkezeléshez igazán fontos célokra költött, de ezt nehéz volt konkretizálni, mivel ahhoz, hogy megtudjuk, pontosan mire vettek ki pénzt az alapból, a tavaly április óta megjelent összes Magyar Közlönyt egyenként kellett végignézni – írta 2021 januárjában a HVG.

De mennyi ebből az összegből az, amelynek valóban a válságkezelés lehetett a célja?

Azért nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert az, hogy egy kiadásnak van-e köze a válsághoz, részben szubjektív ítélet kérdése, ezért mi ezt két módon számoltuk meg. Először csak azokat a tételeket néztük meg, amelyek közvetlenül a válságkezeléshez köthetőek, még akkor is, ha a válság előtt is voltak hasonló programok. Ezek a következők voltak:

  • a versenyképesség-növelő támogatások,
  • nagyvállalati beruházási támogatások,
  • Garantiqa Krízis Garanciaprogram,
  • munkahelymegőrző közfeladatok,
  • gazdasági társaságok által ellátott feladatok támogatása,
  • élelmiszer-gazdaságot érintő negatív gazdasági hatások enyhítése,
  • önkormányzatok működési támogatása,
  • Nemzeti Foglalkoztatási Alap.

Ha az ide szánt pénzeket összeadjuk, 409 milliárd forintot kapunk, a teljes kiosztott összeg 11,3 százalékát.

Második körben jóval megengedőbbek voltunk,

bevettük a számításba azokat a célokat is, amelyekre jó esetben a válság nélkül is költöttek volna, de mondhatjuk azt, hogy a járvány miatt többet kellett szánni rájuk, mint amennyit egy nyugodt évben kellett volna. Így például bekerültek az egészségipar és az egészségügyi intézmények támogatásai, a határon túli gazdaságfejlesztési programok, a turisztikai fejlesztések, szociális kiadások, vagy épp az önkormányzatoknak adott egyedi támogatások – írta a portál.

Ezekkel együtt a végösszeg 875 milliárd forintot ért el, a teljes alap 24,1 százalékát.

2020 novemberében a kormány egy éjszaka komoly pénzosztásokról döntött: a költségvetést jelentősen átalakították, kiürítették a gazdaságvédelmi alapot is. Összesen mintegy 170 milliárd forintot pumpáltak a sportba, a kultúrába és a fejlesztésekre, egy kevés pedig a járvány terhelte egészségügybe is jutott a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján  november 27-én.

 

kormány

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.