Az egyik leggonoszabb kérdés: közpénzből támogatás, vagy szólásszabadság!

Érdekes (?) ötlet jutott eszébe a regnálóból valakinek! Ajánlom is, hogy vezessék be minél szélesebb körben. Arról van szó, hogy megtiltják azoknak a kulturális intézményeknek, amiknek pénzmagot juttatnak, hogy nyilatkozzanak. Továbbgondolva, mi, a nép ugyanezt tehetnénk az általunk finanszírozott politikusokkal!

Itt, diktatúra?!?

Hétfői hír 2018 Magyarországán, Európa közepén, (egyelőre még) az Európai Unió tagjaként, hogy az összes állami fenntartású kulturális intézmény csak akkor tarthat bármilyen sajtó-nyilvános eseményt, akkor nyilatkozhatnak munkatársai, ha azt 48 órával előtte engedélyeztetik az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

Értik, ugye?

Ezentúl, ha egy színház beharangozná előadását, vagy egy múzeum hírt adna egy új kiállításról, vagy, esetleg az Operaház bejelentené, hogy egy világsztár érkezik előadni, netán egy egészségügyi intézmény kitalálna egy módszert arra, hogy ne kelljen sokat várni egy műtétre – na jó, ez fikció, mert maradjunk a rögös magyar földön – azt előbb engedélyeztetésre fel kell küldje a minden téren túlképzett EMMI-munkatársainak ellenőrzésre, és csak a jóváhagyás után kiálthatják világgá a jó hírt!

Rogán válogatott Fideszesei a döntnökök….

hvg.hu birtokába jutott levélből továbbá az is kiderül, hogy nemcsak a nyilatkozó személyét, beosztását és a médium nevét kell beírni egy előregyártott táblázatba az intézménynek, hanem az interjú témáját, és a nyilatkozat

„fő üzenetét is”.

Az állami intézmények eddig is rövid pórázon mozoghattak, de a színházak, múzeumok legalább szakmai kérdésekben, egy kiállításról vagy bemutatóról, viszonylag szabadon nyilatkozhattak. Most, az éleződő kultúrharc jegyében ennek is vége.

A leadott nyilatkozatokra nem is az EMMI, hanem a Rogán-féle propagandaminisztérium adja meg a végső jóváhagyást.

Visszatérve az elején javasolthoz:

Mint minden politikus – beleértve a magát legújabban Magyarországnak sejtő fő-közszolgát is – a mi alkalmazottunk. Nem kellene öntudatra ébrednünk?

Emlékezzünk Illyés Gyula  1950-51-ben- fontos a dátum is-  papírra vetett soraira szavaira!

“ha magadban beszélgetsz,                                                                                                                               ő, a zsarnokság kérdez,                                                                                                               képzeletedben                                                                                                                                                 se vagy független,”                                                                                                                                            ( Egy mondat a zsarnokságról, részlet)

Vásárhelyi Mária: ha egy diktatúra tekint hazaárulónak azon nincs mit szégyellni, hiszen én meg őket tekintem annak

Gulyás Gergely: Arról lehet megismerni, hogy valahol diktatúra van, hogy azt nem lehet elmondani

Vásárhelyi Mária: A sajtókamara nem csak a Harmadik Birodalom, hanem az összes XX. századi diktatúra bevált eszköze volt

 

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Az egyik leggonoszabb kérdés: közpénzből támogatás, vagy szólásszabadság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük