Lesz ott rend! Gárdony polgármestere kukakihelyezés helyett rendelettel támad a kutyásokra - Városi Kurír

Sorting by

×

Lesz ott rend! Gárdony polgármestere kukakihelyezés helyett rendelettel támad a kutyásokra

Tóth István, Gárdony fideszes polgármestere nem nagy barátja az állatoknak, viszont igencsak kedveli a rendelettel, közterületfenntartókkal és a lakosok egymásnak ugrasztásával “megoldani” a felvetődő, amúgy egyszerűen megoldható gondokat. Ez utóbbi amúgy felelős városvezetőként a feladata.

Hirdetés

A grandiózus ötlet – speciális kutyaürülék-gyűjtő köztéri kukák helyett

Tóth István, Gárdony fideszes polgármestere családjával idén is részt vett a TeSzedd! országos szemétszedő környezetvédelmi akció gárdonyi eseményén. Nyolc éves unokája három-négy megtöltött kutyakakis zacskóval a kezében mászott ki egy bokorból, ami elhatározásra serkentette a városkavezetőt.

“Nyolc éves kisunokám 3-4 kicsi nejlon zacskóba csomagolt barnás anyaggal a kezében mászott ki az árokból. Papa! Mi ez? – kérdezte. Csomagolt kutyakaki – válaszoltam. Aztán még sok ilyen örömteli fogásban volt részünk….”

Ellenszer: a tulajdonosok vigyék szépen haza a csomagolt kutyakakit

Kedves kutyájukkal sétáló lakosaink! Szép dolog a kutyakaki összeszedése, de a csomagolt termék árokba dobása már nem környezetbarát cselekedet. Ne tegyék ezt! Kis csomagjaikat tegyék egy nagyobb zacskóba, vagy dobozba, s elegánsan vigyék haza!

– intézte a helyi lakossághoz finoman szólva kevésbé életszerű intelmeit Gárdony polgármestere pénteken hivatalos Facebook-oldalán.

Tény, ami tény….

Tény és való, hogy a felelős állattartásnak szerves része a kutyaürülék gyors és precíz felszedése. A törvények alapján az eb termelését valóban a tulajdonosnak kell eltakarítania, hogy a kutya végterméke ne szennyezze a környezetet. A fővárosi FKF honlapján szereplő állásfoglalás szerint

a kutya által okozott szennyeződés azonnali eltávolításáról az állattartó köteles gondoskodni. Majd a zacskóba szedett székletet mindenek előtt a speciális kutyaürülék gyűjtő kukába kellene helyezni. Amennyiben ilyen nincs a közelben, a kommunális hulladékgyűjtőbe is beletehetjük.

Van más is….

Az ötlet továbbfejlesztett változata, hogy négylábúval a tó közelébe sem ajánlatos menni ezentúl Gárdonyban, mert nem csak az ürülékkel van gondja a polgármesternek:

“A Parkerdőben rendszeresen tevékenykedők több negatív jelenségre hívták fel a figyelmemet. A Parkerdő minden bejáratánál ott van a kutyát bevinni tilos tábla. Sokaknak ez azonban nem jelent semmit. Az sem, hogy kutyát közterületen csak pórázon szabad
sétáltatni. Így a Parkerdőben kutyájukat szabadon futtatók két szabályt szegnek meg egyszerre. Sajnálatos módon személyes zaklatásnak veszik, ha békés polgárok a szabályok betartására kérik őket.

Közterületfelügyelőink a következő napokban rendszeresen megjelennek a Parkerdőben. A már idézett helyi rendeletünk 23. paragrafusa szerint:

  • „6.pont: Szabad parti területekre, fizető és szabad-strandokra, valamint a játszóterekre az ebeket bevinni, ott sétáltatni még pórázon is tilos.”
  • 7. „A tóba minden fajta állat beleengedése és fürdetése tilos.”

Ezt a helyi rendeletet a képviselő-testület nem az én polgármesterségem ideje alatt alkotta meg. Tisztelettel kérek mindenkit, hogy a békés egymás mellett élés érdekében figyeljünk egymásra, és tegyünk meg mindent környezetünk élhetőségének javítása érdekében!”

Egyetértünk abban….

Egyetértünk a közszolgával abban, hogy tekintettel kell lennünk egymásra, el kell fogadnunk, hogy vannak köztünk olyanok, akik nem szeretik az állatokat, esetleg félnek tőlük, vagy allergiások rájuk. Vannak olyan polgártársak is, akik élnek-halnak a négylábú kedvenceikért, mindenhová magukkal vinnék. Ezt az ellentétet a város vezetőjének -esetünkben Gárdonyban Tóth Józsefnek- kell megoldania.

Ami rögtön eszembe jutott, lehet állatbarát strandot kialakítani, kutyafuttatót elkeríteni, kiépíteni azoknak, akik igénylik.

Ha erre az lenne a válasz, hogy “nincs rá pénz”, akkor érdemes beleolvasni azokba a cikkekbe, amiket a Gárdonyi Közlöny facebook-oldal nyomán megírtunk, például:

fotó: videokedvenc.hu

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.