Megalázott nyugdíjasok, urizáló kormány, avagy 2,8% története egy kisnyugdíjas szemével

Megjelent, most már biztos: 2020-as év a bőség éve lesz nekünk nyugdíjasoknak! Hálát és köszönetet ne várjon senki, mert ez a megalázó 2,8 % ez semmire sem elég!

Nem tudom kik számolják az inflációt, de vagy a számológépük rossz,

vagy ők nem tanultak meg anno számolni, mert nekem az istennek sem jön ki ez az összeg. De mielőtt véleményt mondanék, lássuk, mennyi az annyi és mi a bánatosra elég. Igen kérem, bánatosra, mert az ember sírva fakad, vagy kínjában már nevetne, ha lenne hozzá kedve.

Azt írja az egyik újság, nevesítsük is hiszen megérdemli: Lokál, hogy nyugdíjasok a várható inflációval megegyező 2,8 % nyugdíjemelést fogják kapni és még ingyen egy csomó mindent!

Itt kérem gyorsan álljunk is meg

Évek óta nem annyi az infláció, mint amit a kormány kiszámol, így év végén eljátsszák a nagy adakozást és csepegtetnek vissza pár tized százaléknyi összeget abból, ami már év eleje óta járt volna. Teszik ezt nyugdíjkiegészítés és a kitalált nyugdíj prémium címszó alatt. Ami ugye kamatmentes kölcsönünk visszafizetése, még, ha nem is az egész, csak töredék.

Aztán jön még a pofátlanság teteje. Azt írják, hogy 65 év felett jár az ingyenes közlekedés, ami példátlan az unióban. Ez így igaz, csakhogy ehhez ennek a kormánynak semmi köze sincs. Ezt még a Horn-kormány vezette be anno! No erről néma csönd van. De az utazás sem teljesen ingyenes, azért, mert akik távolsági busszal közlekednek, azoknak életkor ide, vagy oda, muszáj kiegészítő jegyet venni. Nos a lakosság 80 % vidéken él, tehát Őket érinti.

Nézzük, ki mennyire is jogosult!

Ha 28.500 Ft a nyugdíj, akkor havonta 798 forinttal kap többet, 100 ezer forintnál 2800, 135 ezer forintnál 3780 és nézzük a 500 ezres nyugdíjast is, akiknél ez az összeg 14000 forint havonta! A magasabb nyugdíjakat nem is számolom, mert a vérnyomás csökkentőt kéne keresnem. Akiknek 135 ezer alatt van a nyugdíjuk, azok ne is álmodozzanak semmiről. Az emelkedő élelmiszerárak elvisznek mindent, sőt még nem is lesz elég az egész havi élelmiszerre a kapott összeg. Ne álmodozzanak tejről és húsról, de még csak zöldségekről és gyümölcsökről sem.

Nézzük a legolcsóbb húsokat

Csirkeláb 499, csirkeszárny 665, na jó, nyakat kapsz már 558 Ft-t is. Na egy leveshez kéne zöldség is. Hagymát, sárgarépát kapsz jó esetben akciósan 300 Ft körül, gyökér 1400 Ft-l kezdődik és a zeller is ára is veri a 400 forintot. S akkor ettél egy tányér forró levest, már ha van gázod, vagy esetleg fára, uram bocsá’ szénre is telt és meg tudod főzni. Ekkor nem ettél főzeléket, ezek sem olcsóbbak még hús nélkül sem. Anno jutott rá egy – egy tojás. Ma többször meg fontolod, megvehetsz-e 10 db tojást, annak áráért kapsz 1 kg csirkelábat.

Megfontolandó! Tegnap hallottam, hogy a disznóhús valamelyik nemesebbik része már van ahol 25 ezer forint, mielőtt hitetlenkedik bárki is, visszanézhető az ATV-n. Én is csak tátottam a számat. Mint ahogyan a kenyér áránál, ami -már előre szóltak- emelkedni fog még, igaz minden más is. Van persze, én egy napos kenyérnek hívom a 270 forintos kenyeret, már ahol kapni lehet. Másnapra már ehetetlen. Nem tudom miből készül, de megromlik. De választhatsz ehetőbb kenyeret is, ha meg tudod venni 600 forintól egészen az 1300 forintig terjed az áruk. Ezeket már nem is kilóba adják hanem 30 dkg-s kiszerelésben. Lehet, azt sem lehet megenni másnap? Nem tudom, mert erre még sohasem telt. Szóval ugrott a jó kis zsírós kenyér hagymával mert kisnyugdíjasnak az is luxus mint ahogyan a héjában sült burgonya egy kis libazsírral vagy vajjal.

Gondolkozom jövőre mit fogunk enni?

Mi lenne megfizethető és pocakot töltő. Nem tudom, még nem találtam ki. Csak annyit tudok, mivel lehetne még spórolni. Vissza a seprűhöz! Porszívót -már ahol van- száműzni, sokat fogyaszt, fűtést lejjebb venni, ahol lehet. Eddig 16,5 fok volt nálam “belőve”. Most, hogy betegeskedtem, kirúgtam a hámból és engedtem egészen 18 fokig melegedni a lakást, de be kell látni, vissza kell fogni és lecsökkenteni 16 fok alá. Mert ugye a rezsit becsülettel fizetni kell. Alig várom a hűségidő lejártát és máris lemondom a TV-t és a vezetékes telefont. Muszáj! Mosógép is pihenőre lesz fogva, marad majd a kézi mosás a lavórban. Nyáron könnyebb lesz, mert akkor a kerti kútról lehet mosni majd. De itt megálltam, mert több ötletem már nincs. Sajnos a tél sem tél már, így a hűtőgépet sem kapcsolhatom ki.

Tanácsot kéne kérnek Kósa Lajostól aki szerint 28500 Ft-l is meg lehet élni

igaz azt mondta luxus nélkül. Ő vajon hogyan él meg belőle? Pár éve még meg lehetett élni 47000 forintól is, de a dübörgő gazdaságnak hála ez már lecsökkent. A nyugdíjas kiszolgáltatott és elnyomható! Magukért már képtelenek tenni. Megalakult egy úgynevezett Nyugdíjas Parlament, nem tudni milyen hatáskörük van, ahogyan én látom, azon kívül, hogy évente egyszer beengedik Őket a Parlamentbe melegedni és beszélgetni, semmi hasznuk sincsen! Szóba nem áll velük a kormány, a miniszterelnök.

De a szakszervezetek sem állnak ki mellettük. A fiatalok -mint látom- beletörődtek abba, hogy nekik nem lesz nyugdíjuk és így teljesen hidegen hagyja Őket, mi van a nagyszülőkkel, vagy a szülőkkel! Talán akkor jut eszükbe, hogy rászorulnánk a segítségükre, mikor már lehunyjuk a szemünket végleg és a drága temetésről kell intézkedni.

Persze ne feledkezzünk el azért vannak jó lelkű és adakozó emberek,

akik így ünnepek előtt összegyűjtenek a rászorulóknak egy kis tartós élelmiszer csomagot. Akik kapnak, mert sajnos nem jut minden rászorulónak, azoknak talán 1 hónapra segítség. De az év 12 hónapból áll! S nem az lenne a megoldás, hogy pár ezer csomagot kiosztanak és pár ezer adag forró ételt adnak pár napra.

Tisztességesen dolgoztunk, járna nekünk a megbecsült öregkor, amikor nem kell nélkülözni sem élelmiszerben, sem gyógyszerben, ne kelljen fáznunk, ne reménykedjünk abban, hogy talán valakik segítenek egy meleg tányér étellel.

Még a világgazdasági válság alatt is több nyugdíjat kaptunk!

Ne skypon keresztül nézhessük a gyerekeinket és az unokáinkat, hanem egy asztalnál ülve, együtt ünnepelhessünk. Mert sok százezren így fogják megélni idén a Karácsonyt!

Én nem szoktam átkozódni. Most sem teszem. Csak annyit kívánok azoknak, akik ezt a szégyenteljes öregkort hozták ránk, hogy Ők is éljék meg ezt majd. Ne legyen nekik sem milliós nyugdíjuk, tudják meg, mi az, hogy nincs. Viszont napi rendszerességgel nézzék majd a Konyhafőnök c. műsort, ahol pazarlóan főznek a celebek minden földi jót a világ minden részéről behozott egzotikus zöldségekből, húsokból és egyéb különlegességekből, fűszerekből. Mi kisnyugdíjasok ezzel lakunk jól!

megoszt

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

5 hozzászólás

 • Avatar
  2019.12.15 - 12:46
  Közvetlen hivatkozás

  Szégyen gyalázat amit művelnek a kis nyugdíjasokal.
  Bezeg akkor jók voltunk amikor rájuk szavaztunk.
  Akkor ígértek füt fát .
  És hol tartunk most.
  Csak a méj szegénység!!!
  Hol ótt dübörög a gazdaság.
  Pedig azt igérték hogy meg becsülik a nyugdíjasokat.
  Sajnos a választások óta el lettünk feledvel.
  Tisztelt Miniszter urak önök hogyan jönnének ki havonta 28000 vagy 48000 vagyis 100000ft alattI jövedelemböl.
  Írják meg nekünk hogyan lehetséges ebből meg élni.
  Havonta villany számla a víz a fütttés gyógyszerek.
  Ha ezeket havonta el veszem a nyugdíjbol
  Szinte nem marad semmi a megélhetésre
  Ruházatról nem is beszélve.

  Válasz
 • Avatar
  2019.12.15 - 14:58
  Közvetlen hivatkozás

  Teljesen értelmetlen azt kívánni, hogy a gazdagabb is tapasztalja meg, milyen kisnyugdíjasnak lenni. Mert nem fogja megtapasztalni.
  Azontúl azt is kár emlegetni, hogy a fiataloknak nem lesz nyugdíjuk…de lesz. Olyan hatalom nem vezetheti ezt az országot, amely erről így, vagy úgy, de ne gondoskodjon…már csak a szavazatok miatt is.
  Ahogy a cikkben elhangzik, felesleges átkozódni. A gyűlölet egyre fájdalmasabb gyűlöletet szül, annak semmi értelme. Nehéz tudomásul venni, de mégis bele kell törődni, hogy aki túl van az aktív termelőképességén, illetve már nem számít rá a hatalom, mint aktív
  járulék és adóbefizető, azzal csak ímmel ámmal foglalkoznak, azt is baromi kényszeredetten.
  Felesleges reménykedni, hogy a most ellenzékben lévők ha véletlenül hatalomba jutnának, bármit is tudnának segíteni az egyre növekvő nyugdíjas táboron.
  Szerintem az egészségügy silánysága, a hosszas várakozási idő, a korlátozott költségfelhasználás, az örökös adósság, mind-mind azért lett így sunyiban kitalálva, hogy minél többen távozzanak az élők sorából. A ma jómódú embereket ez a veszély nem fenyegeti. Ők autóba ülnek, és irány Bécs, vagy Graz. Elvégre unijós ország vagyunk.

  (a disznóhús, de általában a jó minőségű hús árához annyit, hogy az állattenyésztés az egyik leg embertpróbálóbb munka. Innen a városból soha nem érzi át egy ide született ember milyen is az örökös készenlét szabadságnap nélkül. A parasztembert zsákmányolta ki a hatalom mindig a legjobban, illetve saját magát, hogy jusson ötről a hatra.)

  Válasz
 • Avatar
  2019.12.16 - 11:34
  Közvetlen hivatkozás

  Farhátra talán elég lesz az emelés!!! Vajon ki szamolja ki mennyi jár!!!!! Rossz a szamoló gép!!!!!!!

  Válasz
 • Avatar
  2019.12.17 - 10:04
  Közvetlen hivatkozás

  Azt sem ártana egy kicsit megpiszkálni, hogy azoknak az édesanyáknak, akik szültek 3-4 vagy több gyereket, ráadásul volt köztük több tartósan beteg gyerek is, aminek kapcsán az állam biztosította nagylelkűen, hogy a gyerek/ek 10 éves koráig otthon maradhatott Gyes-en, ami ugye 2 gyereknél 20 évet!!! jelent! Az első gyerek nem volt tartós beteg, így három év volt a gyes. A második gyerek már az volt, így azzal 10 évig volt gyesen az anyuka, tíz év múlva megszületett a harmadik, (igen van ilyen, hogy valakiknek nem három évenként születnek gyerekek!) aki szintén tartós beteg lett akivel újabb tíz év gyes következett. Ez összesen 23 év gyest jelent, amely idő alatt VÉGIG! vonták a nyugdíjjárulékot, de az állam csak 9 év gyest ismer el!!!! Tehát elveszik 14 év!!! ami rengeteg, így nem lesz meg az a bizonyos szolgálati idő, ami feltétele a nyugdíjnak. Aztán mi lesz ezekkel az anyukákkal? Mi alapján húzták meg a határt a 9 évnél???!!!! Jaaa, hogy minél kevesebb nyugdíjat kelljen kifizetni?! Ez egy aljas dolog, ami ellen tenni kéne már valamit!

  Válasz
 • Avatar
  2020.01.07 - 16:25
  Közvetlen hivatkozás

  Szegény országban szegény a szegény, és még szegényebb is lesz. A nagy gazdasági fellendülés csak süket duma. Ha van egy kis plusz pénz a költségvetésben azt is elherdálják. Sajnos nagyon sok helytelen döntést hoz ez a kormány. Bárkik kerülnének hatalomra akkor se lenne jobb. Nem lehet ellene mit tenni. Mindenkinek megvan az öröklakása a temetőben Még nekem is. Ha mindened is fáj,csak dalolj és rá se ránts.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük