Megbomlott a közgyűlési többség Egerben, a Jobbik a kilépő képviselőket támadja

Megbomlott a közgyűlési többség Egerben, miután két képviselő kilépett az Egységben a Városért Egyesület (EVE) frakciójából.

Mirkóczki Ádám polgármester pártja, a Jobbik

helyi alapszervezete szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményben tudatta,

“elhatárolódik Komlósi Csabától és Keresztes Zoltántól”.

Közleményük szerint a korábban LMP-s, jelenleg független Komlósi Csabát és a Momentum színeiben politizáló Keresztes Zoltánt a továbbiakban nem tekintik partnernek és nem kívánnak velük együttműködni.

“Elfogadhatatlannak és felháborítónak”

tartják, hogy alig több mint másfél évvel a 2022-es országgyűlési választások előtt a két önkormányzati képviselő miatt az ellenzéki többség megbomlott a megyeszékhely közgyűlésében. Mint írták, kilépésükkel

nagymértékben visszavetették “a karnyújtásnyira lévő 2022-es ellenzéki összefogást”, valamint veszélybe sodorták Eger stabil működését és fejlődését.

<<<<<<<<<<< A Városi Kurír legfrissebb hírei >>>>>>>>>>>>>>>

Háttér….

A kormány jelöltjével szemben Szőcs Arturt választotta a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának az egri közgyűlés. Csütörtökön tárgyalta az egri közgyűlés a Gárdonyi Géza Színház vezetésére beadott pályázatokat, és hosszú vita végén Szőcs Arturt nevezte ki a színház élére, miután a többségben lévő Egységben a Városért frakció előzőleg elutasította a jelenlegi igazgató, Blaskó Balázs kinevezését. Blaskót hiába támogatta korábban a minisztérium által uralt szakmai bizottság, illetve a szavazáson a Fidesz-frakció is mellette szavazott, az önkormányzat nem támogatta igazgatói kinevezését.

Az egri színház igazgatóválasztása azután vált politikai csatározások terepévé, hogy világossá vált, a kormánypárti többségű szakmai bizottság a jelenlegi igazgató, Blaskó Balázs pályázatát támogatja, míg Mirkóczki Ádám polgármester és az Egységben a Városért frakció álláspontja szerint Szőcs Artur, a Miskolci Nemzeti Színház rendezőjének pályázata a legjobb. Ráadásul a polgármesternek személyesen kell megállapodnia az új igazgató személyéről Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel, a fenntartói szerződés értelmében ugyanis a színházat fele-fele arányban finanszírozza Eger és a kormány.

Az Egri Ügyek tudósítása szerint a Fidesz frakcióvezetője, Oroján Sándor azzal vádolta a közgyűlést, hogy ezzel a döntésével megszegte az EMMI-vel kötött szerződést,

így a színház el fogja veszíteni a mintegy 300 millió forintos állami támogatást.

Mirkóczki Ádám szerint a döntés automatikusan nem jelenti a támogatás elveszítését, hanem a szerződés alapján újra kell tárgyalni a közös fenntartást. A színház dolgozói korábban jelezték, hogy Blaskó pályázatát támogatják, Mirkóczki azonban azt nyilatkozta,

többen is megkeresték őt, hogy egzisztenciális okokból, a Blaskó környezetéből érkező nyomás miatt írták alá az őt támogató petíciót.

írta a 24.hu.

M3-as autópályán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük