Sorting by

×

Mit ér 30 millió forint Budapesten és annak agglomerációjában?

Legyen szó bármilyen típusú ingatlanról, annak megvásárlása mindig sok bonyodalommal jár. Az ingatlanpiaci árak napról napra változnak, melynek nagyobb hányadát külső tényezők befolyásolják. Az Ingatlannet.hu márciusi statisztikáját felhasználva megtudhatjuk, mit ér 30 millió forint Budapest és környékének ingatlanpiacán. Emellett betekintést nyerhetünk arról, hogy milyen tényezők befolyásolják jelenleg az ingatlanvásárlást.

Az agglomerációban többet kaphatunk a pénzünkért

Az idei év márciusi hónapjában a vizsgált települések közül a téglalakások tekintetében a legmagasabb kínálati árakkal Budapesten és Budaörsön találkozhattak a vásárlók. Ezeken a településeken egy ilyen típusú lakás átlagosan 840-850 ezer Ft/m²-be került, így 30 millió forintból a városban egy 34-35 négyzetméter nagyságú téglalakást kaphattunk.
Ebben az időszakban ennél jóval kedvezőbb árakon kínáltak lakásokat eladásra Szigetszentmiklóson, méghozzá átlag 750 ezer forintért hirdettek meg egyetlen négyzetmétert. Így a cikkünkben meghatározott keretösszegből mintegy 40 m2-es téglaépítésű lakást lehetett megvásárolni.

A legalacsonyabb négyzetméter árak téglalakások tekintetében Dunakeszin, Budakeszin és Érden voltak jellemzőek. Ezekben a városokban a téglaépítésű lakások átlagosan 640-650 ezer Ft/m²-es kínálati árakon keringtek a piacon. Ez alapján az általunk meghatározott 30 millió forintos keretösszeg egy 46-47 m2-es téglalakásra futotta.

Hatalmas négyzetméterár különbségek lehetnek a családi házak esetben is

Hazánk fővárosában és annak környékén a téglalakásokhoz képest a családi házak kínálati árai viszonylag olcsóbbnak tűnhetnek. A már sokat emlegetett 30 millió forint a vizsgált városok közül a legdrágább településen, Budakeszin mindössze egy 41m²-es családi házra lett volna elegendő az idei év első tavaszi hónapjában. Családi házak viszonylatába kissé alacsonyabb négyzetméter árakkal találkozhattak a vásárlók Dunakeszin, Budapesten és Budaörsön. Ezekben a vásárokban a meghatározott keretösszegből mindössze egy 47-50 m²-es házat lehetett vásárolni. Velük közel azonos 530-550 ezer Ft/m²-es árszinten kínáltak eladásra családi házat Érden és Solymáron.

Az agglomerációban a vásárlók szemszögéből kedvező átlagos négyzetméter árakat a családi házak piacán, Vecsés és Szigetszentmiklós tudott felmutatni. Ebben a két városban 30 millió forint átlagosan 65-68 négyzetmétert ért.

Mit hozhat 2021 hátralevő része az ingatlanpiacon?

Az ingatlanpiacon évről évre hol csökkennek, hol növekednek a kínálati árak, mely egy természetes folyamat része. A tavalyi év márciusában, hazánkban is megjelenő koronavírus miatt csökkent az ingatlanok adásvételeinek száma. Így a harmadik hullám közepén is igen nehéz megjósolni, hogy mi fog történi a lakáspiacon. Az előzetes bejelentések szerint a korlátozások megszüntetése csak akkor fog majd életbe lépni, amikor az ország nagyobb hányada beoltatja magát a vírus ellen. Ennek függvényében a szakértők úgy vélik, hogy

a hazai ingatlanpiac az idei év első felét gyengébben fogja zárni, viszont fellendülést hozhat a megnövekedett beoltottak száma és a kormány a tavalyi évben bejelentett majd idén hatályba lépő otthon-és család teremtési programjai.

 

Mit ér 30 millió forint Budapesten és annak agglomerációjában?

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.