Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén – közölte egy bennfentes illetékes.

Donald Tusk javaslata

Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be sajtójelentések szerint, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét.

Tájékoztatása szerint az Európai Központi Bank elnöki posztjáról nem esett szó.

Este rendkívüli csúcstalálkozó lesz

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

Kovács Zoltán a változatosság kedvéért ismét sorosozik

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Frans Timmermans kerüljön az Európai Bizottság élére, ugyanis a szociáldemokrata csúcsjelölt Soros György embere – reagált a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap az MTI-nek az Origo azon értéselülésére, amely szerint a brüsszeli elit azzal próbálkozik, hogy Frans Timmermanst tegyék meg az EB elnökének.

Kovács Zoltán azt MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: „a most kimenőben lévő Juncker-bizottság alatt nyilvánvalóvá vált, hogy Frans Timmermans Soros György embere”. Ha őt tennék meg a bizottság elnökének, akkor nyilvánvalóan „Soros György bábja kerülne a bizottság élére”, akin keresztül Soros György érvényesíteni tudná mind a bevándorlásban, mind a pénzügy- és gazdaságpolitikában a saját érdekeit – mondta.

A magyar kormány tényleg harcolni kíván

Kovács Zoltán kijelentette: teljes mértékben elfogadhatatlannak tartják ezt a javaslatot, és Magyarország kormánya mindent megtesz azért, hogy megakadályozza egy ilyen forgatókönyv bekövetkeztét.

Az Origo vasárnap írt arról, hogy brüsszeli forrásokból úgy értésült: „a brüsszeli elit valóban azzal az elvtelen kompromisszummal próbálkozik, hogy a szocialista Frans Timmermanst az Európai Bizottság, a néppárti Manfred Webert pedig a sokkal súlytalanabb Európai Parlament elnökének teszi meg”. A lap információi szerint „a tagállamok háborognak, miközben Soros közvetlen emberét pozícióba tolva próbálja meg minden eddiginél magasabb szintre emelni befolyását Európa ügyeiben”.

A Néppárt elnöksége nem fogadja el Timmermanst

Az Európai Néppárt (EPP) elnöksége „fellázadt” Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt ellen, nem fogadta el az EPP-elnök és a németek javaslatát.

Az MTI brüsszeli forrásai vasárnap azt közölték: nem igaz, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Timmermanst javasolja.

Holland kormányfő: „kissé túlzóak” a Timmermans jelöltségéről szóló jelentések

Mark Rutte a brüsszeli találkozóra érkezve elmondta: olvasta azokat a híreket, amelyek szerint körvonalazódik egy erről szóló francia-német-spanyol-holland megállapodás. Hozzátette, a G20-as országcsoport oszakai ülésének európai résztvevői között az elmúlt napokban egyeztetés folyt az uniós tisztújításról, de „nincs szó konkrét kompromisszumokról”.

Arra a kérdésre, hogy Hollandia támogatná-e a holland Timmermans jelöltségét, Rutte nevek említése nélkül azt válaszolta, hogy országa követni fogja a kialakuló konszenzust valamely jelölt körül.

Orbán Viktor: súlyos, sőt történelmi hibát követne el az Európai Néppárt, ha támogatásával Frans Timmermans lenne az EB elnök

Ezt hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Joseph Daulnak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének írt vasárnapi levelében az Origo információi szerint.

A portál tájékoztatása szerint a magyar kormányfő levelében közölte: tisztában van azzal, hogy a Fidesz néppárti tagsága jelenleg fel van függesztve és ilyen körülmények között a Fidesznek semmilyen ráhatása nem lehet az EPP politikájára. Azonban a „jelenlegi helyzet súlyossága” miatt arról tájékoztatta a néppárt elnökét, hogy a német és a francia állami vezetők alkut kötöttek a legfontosabb európai uniós pozíciókról, és ezt terjesztik be vasárnap az Európai Tanácsnak. A megállapodás értelmében – amelynek több eleme is van – Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke – írta

Oda lenne az EPP tekintélye

Orbán Viktor szerint ha az EPP támogatná ezt a megállapodást, azzal súlyos, sőt történelmi hibát követne el, mert egy olyan párt, amelyik megnyert egy választást, egyszerűen átadná másnak azt a nyerő pozíciót, amelyért megharcolt. Ez a kormányfő szerint egyrészt megalázó lenne, másrészt teljes mértékben aláásná a néppárt tekintélyét és a méltóságát a nemzetközi politika világában, harmadrészt pedig a saját szavazói szemében is „komoly csapást jelentene” az Európai Néppárt tekintélyére.

Orbán Viktor levelében úgy fogalmazott: ez „saját magunk megsemmisítéséhez vezet” ezért levelében arra kérte a néppárt elnökét, hogy tegyen meg minden erőfeszítést egy ilyen vereség elkerülése érdekében.

A magyar miniszterelnök arról is tájékoztatta Joseph Dault, hogy „hasonló szellemben és üzenet közvetítésével” egyeztet majd az Európai Néppárt családjának többi miniszterelnökével a témában – írta az Origo.

A V4-ek egyöntetűen ellenzik Timmermans jelölését az Európai Bizottság élére

Mind a négy  visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4)  ellenzi, hogy  Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt kerüljön az Európai Bizottság (EB)  élére – értesült a PAP lengyel hírügynökség.

Amennyiben a vasárnapi brüsszeli európai uniós csúcsértekezleten előterjesztik Timmermans jelöltségét az EB élére, a V4 tagországainak mindegyike ellene fog szavazni – írja a  PAP meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

A V4 kormányfői a csúcstalálkozót megelőzően egyeztettek a lehetséges jelöltekről, találkoztak Angela Merkel német kancellárral is, és tervek szerint megbeszélést tartanak még Emmanuele Macron francia elnökkel. Mindkét politikust feltehetőleg arról tájékoztatják, hogy Timmermans ellen szavaznak majd – értesült a PAP.

Merkelt kivéve az összes néppárti miniszterelnök vétózza Timmermans kinevezését

Angela Merkel német kancellárt kivéve az összes néppárti miniszterelnök vétózta Frans Timmermans kinevezését az Európai Bizottság (EB) élére – értesült az MTI vasárnap.

 

(Forrás: MTI)

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét