Politico: Orbán ára, avagy "megoldást akarunk találni Magyarország gazdasági problémáira, de ilyen összegről szó sem lehet” - Városi Kurír

Sorting by

×

Politico: Orbán ára, avagy “megoldást akarunk találni Magyarország gazdasági problémáira, de ilyen összegről szó sem lehet”

„Ha ilyen magasra teszik a lécet, hol lesz a középút? Mindannyian megoldást akarunk találni Magyarország gazdasági problémáira, de ilyen összegekről szó sem lehet” – idézi egy uniós diplomata véleményét a Politico cikke alapján a 444.hu, miután Szijjártó Péter hétfőn azt mondta, 15-18 milliárd euróból lehetne modernizálni a magyar energiaszerkezetet, hogy vállalható legyen az orosz olajembargó.

Hirdetés

“…erkölcstelen Szijjártó nyilatkozata…”

A portál szerint a magyar kormány hajthatatlansága miatt egyre többen kételkednek az Európai Unióban, leállítják-e valaha az Oroszországból érkező olajszállítást, amivel jelenleg is hozzájárulnak az ukrajnai háború költségeihez. Egy másik diplomata erkölcstelennek nevezte Szijjártó nyilatkozatát, szerinte háború idején nem ilyen típusú alkudozásokra van szükség. Szijjártó hétfőn azt mondta az uniós külügyminiszteri csúcs után:

„Az Európai Bizottság okozott egy problémát egy javaslattal, jogos az elvárása a magyar embereknek, hogy adjanak egy megoldási javaslatot is a beruházások finanszírozására és az áremelkedés kompenzációjára vagy megelőzésére, amelyhez egy teljes magyar energiaszerkezeti modernizáció lenne szükséges, mintegy 15-18 milliárd eurós nagyságrendben.”

Néhány mondattal később úgy folytatta, nem valószínű, hogy ilyen támogatásra tenne javaslatot az Európai Bizottság, ezért

„ha az Európai Unió szeretne olajembargót bevezetni, adjon mentességet a csővezetékes szállításra”.

15-18 milliárd euró nagyon sok pénz ahhoz képest, hogy Szijjártó néhány nappal korábban arról beszélt az El Paísnak: összesen 700-750 millió euróra lenne szükség az orosz olaj magyarországi kiváltására. Az Európai Bizottság április 4-én nyújtotta be az új szankciókról a javaslatot, de továbbra sincs megegyezés róla. Több ország is hosszabb átmenetet akart, Szlovákia, Csehország és Magyarország jelentős kedvezményeket ki is harcoltak már maguknak – Magyarország például egészen 2025 elejéig vehetne orosz olajat, szemben a tagállamok nagy többségével, amelyek már jövőre sem vásárolhatnának belőle.

Ez hatalmas üzleti lehetőség lenne a MOL-nak is.

Az Orbán-Szijjártó párosnak nem elég….

Hétfőre nyilvánvalóvá vált, hogy csak Magyarország elégedetlen a felajánlott kedvezménnyel, és egyedüliként blokkolja a szankció kivetését. Az Orbán-kormány eddig egyetlen szankciót sem vétózott egyedül.

Josep Borell uniós külügyi főképviselő szerint egy-két hétre lehet szükség, mire olyan ajánlatot tesznek a magyaroknak, amit a többi tagállam is elfogad. Orbán hétfői beszédében azt mondta, nem hisz a szankciók alkalmazásában, hanem abban, hogy „az európai egység érdekében” Magyarország nem fogja azokat megakadályozni. Volt azonban egy figyelmeztetés: az intézkedések

„nem veszélyeztethetik Magyarország energiabiztonságát”.

Az Orbán-gondolkodás nem “agysebészet”

Az EU tisztviselői és diplomatái azt gyanítják, hogy Orbán taktikája arra irányul, hogy a Bizottság visszalépjen a Magyarországnak a jogállamiság normáinak csorbításáért folyósított támogatások levágásától. Több ország figyelmeztetett, hogy a két kérdést nem szabad összekapcsolni.

„Egyértelműen el kell különítenünk két dolgot”

– mondta Wopke Hoekstra holland külügyminiszter.

A jogállamiságról szóló vita „alapvető és rendkívül fontos” az EU számára hosszú távon, és nem szabad hígítani. „A második megbeszélés az energiáról szól, és arról, hogyan biztosíthatjuk, hogy mindenki számára elviselhető megállapodásra jussunk.”

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.