Titokzatos magyar gyógyszerhiány – mi lehet az ok?

Azt gondoltam, hogy csak én vagyok olyan peches, hogy az évek óta  szív- és vérnyomás rendben tartására szedett pirulám egyik napról a másikra hiánycikké vált. Mivel nincs helyettesítő változata forgalomban, az orvosom kísérletezésbe fogott, – mint később megtudtam, sokunkkal – de nem sok sikerrel. Aki hasomló problémával küzd, pontosan tudja, mennyire felborítja a szervezet működését egy gyógyszerváltás.

Másfélezer tétel szerepel az éppen nem kapható orvosságok hivatalos listáján

Kiderült, nem egyedi az esetem.

“Meglehetősen sok az átmenetileg és a tartósan hiánycikknek minősülő medicina”

– mondta a gyógyszerész és javasolta, hogy próbálkozzak “kerítésen kívül” a beszerzésével. Találtam egy céget, akik direkt arra szakosodta, hogy az itthon nem kapható tablettákat behozatják. Mondanom sem kell, kapható a cucc, az ára – itthon sem volt támogatott – hatszorosa magyarországinak, ami ideig-óráig “családi összefogással” kifizethető. A hangsúly az “ideig-óráigon” van.

Mi a frankó?

“Bár próbáljuk kideríteni, egyáltalán nem világos, hogy mi okozza a korábbinál nagyobb gyógyszerhiányt”

– mondta a HVG-nek Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

Ettől lesz igazán magas a vérnyomása: a bevont gyógyszert tízszer drágábbal pótolják!

“Azt feltételezzük, hogy számos ok játszhat közre. Része lehet benne az új dobozok előállításának (az új, a hamisítást és az illegális beszérzést kizárni hivatott szabályokról, azok költségeiről részletek a lapban), a piaci megfontolásoknak és még sok minden másnak is”.

1451 gyógyszer neve szerepel a hiánylistán

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján 1451 gyógyszer neve szerepel a hiánylistán, ez nem egészen négy százaléka a Magyarországon forgalomban lévő patikaszernek. Mindez nem jelent ennyiféle orvosságot, a mennyiségbe beleszámítanak a különböző nagyságú kiszerelések, hatóanyagtartalmak és csomagolási formák.

A vevő mindenesetre rosszul jár, ha mondjuk D-vitaminját nem tudja megvenni 90-es kiszerelésben, hanem csak 3 darab 30-asban. Így ugyanis ugyanannyi pirula 328 forint helyett 768 forintba kerül. De miért?

Részletek a HVG legfrissebb számában.

Kapcsolódó

A kabinet sunnyog és hallgat a rákkeltő gyógyszerekről

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

2 hozzászólás

 • 2019.04.26 - 18:16
  Közvetlen hivatkozás

  Szép napot kívánok
  A magyar egészségügyet egyedül csak a beteg zavarja.A szakrendelésekre két hónapos időpontokat adnak és azt is olyan aki nem tartozik az osztályhoz.A gyógyszerekről annyit,hogy a feleségemmel viszonylag sok gyógyszert szedünk,amiből rendszerint egy kettő hiánycikk vagy éppen nincs a patikában.Ez való színűleg abból adódik,hogy a patikáknak nincs árukészlete,így költséghatékonyan tudnak dolgozni.
  Barna János

  Válasz
 • 2019.04.28 - 17:20
  Közvetlen hivatkozás

  Édesanyám is 60 mg-os Ebrantilt szed ami még mindíg hiánycikk, és nem helyettesíthető. Első hivatalos információ február végére ígérte. ( OGYÉI az InfoRádióban). Természetesen március 6-án még nem volt. Szerencsénkre találtunk egy patikát – hála nekik – akik behozták külföldről, teljes áron. Így 17.500 Ft-ért hozzájutottunk 100 db gyógyszerhez, bízva abban, hogy mire elfogy kapható lesz. Folyamatosan ígérgették az újabb határidőket. És gyógyszer sehol… Jött április 1. majd 15. mint ígéret. 21.-én sehol. Két napnyi gyógyszerünk volt még. Így az érvényes receptünkkel az említett patikában ismét tudtunk venni 2 db 30 db-os, egy hónapra elegendő gyógyszert, több mint 9000 Ft-ért. És szerencsések vagyunk, mert meg tudtuk neki venni. Egy egyedül élő kisnyugdíjas, akit nem tud támogatni a családja, hogyan tudná ezt megengedni magának? Ez az egész ami itt van felháborító.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük