Ungváry Krisztián: könnyen lehet, hogy az oroszok zsarolják Orbánt

A Magyar Narancs sok részletre kiterjedő interjút készített Ungváry Krisztiánnal. A történész beszél Trombitás Kristóf köztévés műsoráról, a német megszállás körüli történelmi vitákról, arról, hogyan finanszírozza az EU Orbán Viktor rendszerét, és hogy mivel zsarolhatják az oroszok a magyar miniszterelnököt. Szemlénkben a hazai közélettel foglalkozó részekre térünk ki, gondolván, hogy olvasónkat is a napi történések foglalkoztatják elsősorban.

“… a középtől a szélsőjobbig…”

A történész hangsúlyozta, a történelem iszonyúan fontos a Fidesz-kormánynak, de tévedés azt várni, hogy Orbán Viktor majd tételes, ezáltal cáfolható ideológiát hirdet:

“Pont az a lényege a politikájának, hogy a középtől a szélsőjobboldalig mindenki otthonra lelhet benne, persze a baloldalt, az “idegenszívűeket” leszámítva. Kontraproduktív lenne konkrét állításokat tennie a német megszállásról, vagy megindokolnia, hogy miért veszítette el az ország a függetlenségét 1944. március 19-én. Ilyen vitákba nem fog belemenni, ezért beszél a történelmi emléknapokon is olyan aktuálpolitikai témákról, mint a migránsok, Soros György vagy a rothadó liberalizmus.” /……../ ” Soros a globalizáció veszélyeit, Gyurcsány a komolytalan politizálást testesíti meg a magyar közéletben.”

Politikai színjáték

Ungváry egy korábbi írásában kitért arra, az ellenzéknek bojkottálnia kellene az európai parlamenti választásokat. Most arról is beszélt, hogy ma is jó ötletnek tartaná-e a távolmaradást:

“A magyarországi parlamentarizmus és a választás ma valójában politikai színjáték, olyan formát reklámoz, ami mögött már nincs tartalom. A parlament nem a fékek és ellensúlyok háza, semmi jelentősége nincs a bizottságoknak, az interpellációs lehetőségeknek. Nem érdemes eljátszani a parlamentarizmust akkor, amikor a hatalomgyakorlás nem parlamentáris. Jobb lenne nyilvánossá tenni, hogy az egész valójában egy álca, egy álparlament, egy áldemokrácia.” /………/ “A magyar demokrácia rendkívül súlyos állapotáról nagyon erős üzenet volna, ha az ellenzék kollektíve nem venne részt az EP-választásokon. Ez ma sajnos teljesen reménytelen.”

Alföldi Róbert: A választás éjszakája: csalódás, érthetetlenség és reménytelenség. És menekülés. És feladás. És belenyugvás. És végtelen szomorúság….

“Ha ez a kormány elveszítene egy választást, akkor kulcsfiguráinak jelentős része börtönbe kerülne…”

A “rabszolgatörvény” elfogadása körüli ellenzéki akciók kapcsán megfogalmazta, szép dolog volt, hogy hosszú idő után az ellenzék végre magához ragadta a kezdeményezést, de szerinte kevésre mentek vele:

“Mindennap tiltakozniuk kellene a köztévé előtt, de ezt sem tudták egységesen végigvinni. Nem érdemes betartani a játékszabályokat, amikor a másik oldal folyamatosan csal. Ha egy nem fair választás eredményét mégis elfogadjuk, azzal utólag legitimáljuk a folyamatot. Szerintem ez a rendszer választáson nem lesz legyőzhető, olyan választáson biztosan nem, amelyet a Fidesz szervez. Nem engedhetik meg maguknak a vereséget. Ha ez a kormány elveszítene egy választást, akkor kulcsfiguráinak jelentős része börtönbe kerülne. Ebből következik, hogy a jogtiprás igazi mélységeit is csak akkor tapasztaljuk majd meg, amikor egy válság miatt reális eshetőség lesz a Fidesz kisebbségbe szorulása.”

Az Orbán-kormánnyal Putyin trójai falovát tartjuk bent az Európai Unióban

Brüsszel kilenc éve finanszírozza Orbán Viktort

Kiemelte, hogy Brüsszel kilenc éve finanszírozza Orbán Viktort. Az uniós pénztranszferek nélkül nem lenne rezsicsökkentés, nem lennének szociálpolitikai intézkedések, nem váltották volna ki a devizahiteleket:

“A magyar ellenzéknek a brüsszeli támogatás ellenében kellene legyőznie Orbánt, erre várni nagyjából olyan, mint ha az 56′ -os felkelőktől vártuk volna, hogy legyőzzék Konyev hadseregtábornok csapatait. Bármilyen 7-es cikkelyt lenget be az EU, az nem oszt vagy szoroz ahhoz képest, hogy közben eurómilliárdokat tolnak a rendszer segge alá, amelynek jelentős részét Orbán családi hitbizománnyá változtatja. ” /…….. / ” Ha Orbán Putyin trójai falovaként tovább bomlasztja az uniót, ráadásul ehhez másokat is beszervez, akkor egy idő után a szövetség alapjai kerülnek veszélybe. Remélem, ez a felismerés megváltoztatja az EU hozzáállását.”

Az megvan, hogy a Rogán-Orbán párosnak hála a Bédekker útikalauz 2019-es szenzációja: Zalaszabar, Európa közepe…?

“Könnyen lehet, hogy a magyar miniszterelnök már nem is szuverén….”

A történész megpróbált ésszerű magyarázatot adni arra, hogy valójában mi mozgathatja Orbán Viktor Putyin-barátságát. Egyrészt megemlítette, hogy régi magyar tradíció Kelet és a Nyugat közötti ingadozás, de aki ebbe belement, előbb -utóbb mindig rajtavesztett:

“Van persze egy prózaibb magyarázat is: simán el lehet képzelni, hogy Orbán Viktor nem is nagyon tehet mást, mint amit tesz, mert zsarolják. Teljesen nyilvánvaló, hogy Mészáros Lőrinc nem okosabb, mint Zuckerberg, nyilvánvaló, hogy kell lenniük svájci és egyéb bankszámláknak, nyilvánvaló, hogy a kormányfő igenis foglalkozik anyagi kérdésekkel. Szerintem nagyon valószínű, hogy az orosz szolgálat mélyen benne van ezekben az ügyekben. Könnyen lehet, hogy a magyar miniszterelnök már nem is szuverén.”

A történész sokat írt a kommunista múlt feltáratlanságáról, és arról, hogy ez is zsarolási potenciál lehet a magyar közéletben:

“De ez nem Orbán Viktorral szemben zsarolási potenciál, hanem a KDNP- vel vagy a magyar püspöki karral szemben. A kommunista múltat inkább Orbán használhatja mások zsarolására, ezért is ellenérdekelt a nyilvánosságban. “

Orbán nem egészen egy óra alatt elrepkedte a teljes családi megtakarítást!

“Orbán Viktort a magyar lakosság jelentős része nem szereti”

Az ellenzék helyzetéről úgy fogalmazott, hogy annak ellenére lesújtó a helyzet, hogy az önkormányzati választásokra talán sikerül egy korábbiaknál jobban koordinált indulást produkálni. A legnagyobb problémának a hiteltelenséget tartja:

“Orbán Viktort a magyar lakosság jelentős része nem szereti. Akik otthon maradnak, esetleg elmennének szavazni, ha kapnának egy jobb alternatívát. De nem kapnak. Nekem személyesen is problémát jelent, hogy ha elmegyek szavazni, akkor bizonyos szempontból egy álellenzéket tartok fenn, ha meg nem megyek el, akkor még inkább győzelemhez segítem a fideszes kleptokrata társaságot.” /……. / El fogok menni szavazni, nem tehetek úgy, mintha nem kellene viselnem ennek a morális terhét. Csak rossz érzés lesz. Nyilván nem várhatunk tökéletes politikusokra, de nem ártana egy kicsit jobb ellenzéki választék.”

Forrás: Magyar Narancs /A szemlét bl készítette./

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük