Már megint csak mondja a magáét! – A migráció és a jogállamiság Orbán Viktor szótárában

Orbán Viktor politikájának legalább halvány mégértéséhez tudni kell fideszül. Amint az köztudott, a miniszterelnök Magyarország nevében minden bizonnyal vétót jelent be az EU helyreállítási pénzügyi programjával és a következő hét éves költségvetéssel szemben.

Erre egy elfogulatlan elemző – nagyon szerényen – azt mondhatná: bizarr.

De a miniszterelnöknek van magyarázata. Íme, nagyjából ez:

Ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik beengedi a migránsokat a hazájába

– idézi az MTI a miniszterelnököt.

„Aki megvédi a határait és megvédi országát a migrációtól, Brüsszelben már nem minősülhet jogállamnak. A jelenlegi javaslat elfogadása után pedig nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják”.

A miniszterelnök mondott még sok egyebet is, a helyes tájékozódás érdekében ajánlom az MTI jelentését mindenki figyelmébe. De rendelkezésünkre áll az Európai Parlament hírlevele is, amely részletesen felsorolja a jogállamisági kritériumokat, amelyek érvényesüléséhez kötnék az uniós kifizetéseket. Lássunk ebből is egy-két fontos mondatot:

Az idén, október 7-én elfogadott jelentésükben a(z ezzel megbízott) képviselők olyan új mechanizmus létrehozására szólították fel az Európai Parlamentet, amely megerősíti a jogállamiságot Európa-szerte, és hatékony szankciók bevezetését kérték az azt megsértő tagállamokkal szemben. Az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikke a jogállamiságot az EU egyik alapértékeként határozza meg. …A tagállamok kormányait törvény kötelezi arra, hogy ne hozzanak önkényes döntéseket, és hogy az állampolgároknak mindig legyen lehetősége, hogy azokat független bíróságokon támadhassák meg. Magában foglalja a korrupció elleni küzdelem fontosságát, …e mellett védi a média szabadságát, biztosítva, hogy az emberek megfelelő tájékoztatást kapjanak a kormányzati intézkedésekről. A tárgyalásokon az EP további kéréseit is figyelembe vették, így bekerült a javaslatba, hogy a jogszabály ne csak a korrupció és csalás eseteire vonatkozzon, hanem olyan alapvető értékek megsértésére is, mint a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség és az emberi jogok, köztük a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása.

Az Eurobarométer 2020 októberi felmérésből kiderül, hogy az európaiak 77 százaléka szerint a jogállamisághoz kell kötni az uniós kifizetéseket. Magyarországon a közvéleménykutatásban résztvevők 72 százaléka egyetértett ezzel az elvvel.

Szorgosan böngésztem az EP hírlevelét,

de talán nem elég figyelmesen, mert a javaslat szövegében, illetve megszületésének történetében nyomát sem találtam a migrációnak. Akkor miről beszél Orbán Viktor?! Hoppá!

Amikor az emberi jogokról, a kisebbségek jogainak védelméről esett szó, az bizony értelmezhető a menekültek jogainak védelméről is.

No lám! Itt bujkál a migráció, habár a kifejezés nem is szerepel az előterjesztésben

>>> Friss hírek! <<<

A dolog megértéséhez tudni kell fideszül!

Netán csak ez fáj Orbán Viktornak? Az emberi jogoknak ez a fejezete, pontosabban a migráció, (amelynek kezelését egyébként más nemzetközi szerződések is szabályozzák), valóban nem kis gondokat okoz Európának és a nagyvilágnak. Hanem erre hivatkozva vétót emelni 1800 milliárd euró elosztására!

Miniszterelnök úr, ez bizony nagyon sovány, sőt szánalmas érvelés! Más baja van Önnek ezekkel a jogállamisági követelményekkel, és abban a megtisztelő szerencsében lehet része, hogy az európai vezetők többsége és a fél világsajtó most az Ön és szintén vétózó lengyel kollégája cáfolatával foglalkozik. Ön ugyan mindezt semmibe veszi, és csak mondja a magáét fidesz nyelven, fidesz módon, de ez nem sok jót ígér sem az Ön személyének, sem Magyarországnak.

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük