A kormányzás mércéje - Legyen végre békesség! - Városi Kurír

Sorting by

×

A kormányzás mércéje – Legyen végre békesség!

Hol a boldogság mostanában? No hát nem Magyarországon. Egy nemzetközi kutató-csoport az ENSZ megbízásából 2021-ben már kilencedik alkalommal készítette el e a világ boldogságtérképét. A felmérésben az egy főre jutó GDP, a szociális ellátás mi-nősége, az egészségesen eltöltött évek száma, az életforma szabad megválasztása, a társadalom nagylelkűsége, a korrupció, és a negatív jövőkép jelenléte volt a mérlege-lés és az összehasonlítás tárgya.

Hirdetés

A tavalyi év a koronavírus-válság miatt ugyan különleges volt, azonban az országok sorrendje nem nagyon változott

– olvasható a Növekedés.hu idén márciusban közzétett tudósításában. A felmérés eredményei azt mutatták:

ahol a hivatalban levő kormányok élvezték az emberek bizalmát, ott a nép kevésbé érezte magát boldogtalannak.

Magyarország az 53. helyen áll a sorrendben

A volt szocialista országok csaknem mindegyike jócskán megelőz bennünket, a legjobb közöttük a 16. Csehország. Az uniós államok közül mögöttünk vannak a horvátok, a görögök, a portugálok, és Bul-gária. (Oroszország és Kína nem szerepelt a kutatásban.) Az élen Finnország áll, megelőzve Dániát és Svájcot, Ausztria a 10. Orbán Viktor miniszterelnök nem egyszer elmondta:

„Nekünk, magyaroknak senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyünk, hogyan tegyük!“

Talán jobb lenne, ha néha hallgatnánk másokra, akkor alkalmasint a magyarok között is több lehetne a boldog ember. Amikor a mi sajátos választási rendszerünkben Orbán Viktor

„illiberálisan demokratikus“ módon (van ennek értelme?)

ismétlődően megbízást kapott az ország irányításá-ra, sokan hitték s talán ma is hiszik, hogy a következő 4-8-12 évben a nemzet mind anyagi, mind szellemi javakban gazdagabbá válik, életünk szabadabb és minden te-kintetben biztonságosabb lesz, egyszóval: boldogabbá válunk. Csakhogy csaknem minden közeli és távolabbi versenytársunk nálunk jobban teljesített. Orbán Viktor a Kossuth Rádió „180 perc” című műsorában, 2018. május 4.-én a kö-vetkezőket adagolta be hallgatóságának:

“A mi kereszténydemokráciánk elemei: “Európai hagyományokban gyökerező, régi vágású – kereszténydemokrácia felépítésén dolgozunk,

 • ahol az emberi méltóság a legfontosabb,
 • a hatalmi ágak el vannak választva,
 • a szabadság egy feltétlen érték,
 • ahol a családokat támogatjuk, mert a család is egy érték,
 • ahol a globális ideológiákat elvetjük, mert hiszünk a nemzet fontosságában, és semmilyen nemzetek feletti üzleti vagy politikai birodalomnak nem akarunk teret engedni Magyarországon,
 • küzdünk a teljes foglalkoztatásért.
 • Nők egyenjogúsága nagyon fontos dolog.
 • Nem akarunk olyan változásokat, amelyek antiszemitizmus erősödésével járnának Magyarországon, mint ahogy ezt látjuk számos európai országban.”

Ennek az Orbán-féle magyar nemzeti kereszténydemokráciának nincs egyetlen pontja sem, amely a gyakorlatban érvényesülne, sőt bízvást állítható: Orbán Viktor és a Fidesz kormányzásában nincs sem politikai tisztesség, sem szimpla, hétköznapi emberi tisztesség.

Itt talán kell egy közbevetés arról, hogy én miért teszek különbséget politikai tisztesség és emberi tisztesség között

Kormányozni még a magunkéhoz hasonló kicsiny országban sem egyszerű, mert a kormánynak és minden hatalmi szervezetnek nap-nap után érdekek és ellenérdekek hálójában kell megtalálni a helyes döntés útját-módját. Ebben az olykor kusza szövevényben akár minden érdekeltnek igaza lehet – a saját szempontjából, de a kormánynak (önkormányzatnak, bíróságoknak stb.) dönteni kell, s akinek az ítélet nem kedvez, az fennen hirdeti majd, hogy vele igazságtalanság történt. És talán igaza is lesz. Demokráciákban futhat utána a bíróságokon néhány kört, ha sértve érzi magát. Mindazonáltal értelmezésemben a politikai tisztesség azt kívánja, hogy bármely ügyben dönt is az illetékes testület, hatóság vagy személy, a lehetőségek (jogszabályok) és az ország, a többség felismert érdeke szerint a nyilvánosság előtt! járjon el. Ezért lehet különbséget tenni tisztesség és tisztesség között, hiszen némiképp azért más a mérce.

Ámde vannak határok!

A NER alapvető szörnyűsége abban áll, hogy mindössze egyetlen mérték szolgál dolgok és érdekek megítéléséhez, nevezetesen ez a jelszó:

„Csak a Fidesz!“

Rövid, tömör, abszolút hiteles. A Fidesz vélhetően nem politikai párt, hanem maffiózók gyülekezete, – amint Magyar Bálint írta

„posztkommunista maffiaállam, a szervezett felvilág.“

Ennek részleteiről sorozatunk előző részeiben ejtettünk szót, s amúgy cikkek és könyvek sokasága mutatta be Orbán Viktor kormányzásának tényeit. A NER rendszerében állandósult a közvagyon törvényesített ellopása, a korábban független hatalmi ágak fideszesítése, a közszolgálati sajtó teljes, és a tömegtájékoztatás többségének kisajátítása.

Hiteles hivatalos tájékoztatás nincs, a tájékozódás lehetőségei fölöttébb korlátozottak. A politikában úrrá lett a hitványság.

Magyar kormány Rákosi Mátyás országlása óta nem hazudott ennyit és ilyen nyíltan, amint azt teszi Orbán Viktor és pereputtya

A járvány idején (sajnos még nincs vége!) a miniszterelnök és a külügyér macskajancsi virológusi tetszelgése majdnem az egész nép bizalmát ingatta meg a kínai és az orosz vakcinában, sőt általában az oltásokban, mert most még vagy 3 millió honfitársunk oltatlanul, 300 ezer beoltott talán védtele-nül várja a járvány 4. hullámát. Ha baj lesz, Kocsis Máté szerint ezért biztosan az EU és talán ifjabb Soros lesz a felelős. No ezek a politikai disznóságok – amúgy dióhéjban, messze nem a teljesség igényével. A szimpla, hétköznapi fideszes emberi vagy inkább embertelen aljasságok kevésbé költségesek, érdekes módon mégis érzékenyebben érintik az országot.

Emlékszik még valaki Hegedűs Zsuzsára, a miniszterelnöki megbízottra,

aki nagy fekete autóján járta a szegény vidékeket tojásokat és tyúkokat ajándékozva az éhes em-bereknek? A kamerák előtt hirdette meg, hogy a rászorultak majd ebből építenek maguknak sikeres gazdaságot. Azóta áldásos tevékenységéről mindössze annyi hír érkezett, hogy a szegény nép sorsának jobbra fordítása érdekében tetemes reprezentációs pezsgőszámlát fizetett ki közpénzből. De ez apróság. Majdnem semmi. Ám vajon mégis mi késztette Orbán Viktort, hogy a csökkent munkaképességűek állapotát felülvizsgáltassa, járandóságaikat alaposan megkurtítsa? (Az eljárás azóta jogellenesnek bizonyult, de közben évek teltek el, miközben a sérült emberek nyomorogtak. Mellesleg most is csak kegyelemkenyeret kínálnak nekik kárpótlásként.)

És vajon ki volt az, aki a cigányság nyakába ültette Farkas Flóriánt és rábízta az Út a munkába elnevezésű programot!?

 • Miért nem kapja meg Budapest önkormányzata a Lánchíd felújítására megígért 6 milliárd támogatást a kormánytól?
 • Mi a fene baja van Orbán Viktornak a civilekkel?
 • Miféle ocsmány ötlet az adományozók listázása?
 • Ráadásnak megszületett a homofób pedofil-törvény, amely kivívta az egész világ elítélő figyelmét.

De ugyan ki törődik ezzel? Hiszen nekünk igazunk van – írja rendszeresen Varga Judit -, mert nekünk mindig igazunk van, így születtünk.

De van itt néhány egyéb tény is a Fidesz jellemzésére:

ócska jogi trükközéssel elüldözték az ország legjobb egyetemét, a CEU-t, mert nem voltak képesek elviselni az egyetemen uralkodó szabad alkotó szellemet, és azt, hogy az intézményt Soros György alapította. Egyébként pedig Soros ellenséggé minősítése semmi egyebet nem szolgált, mint a Magyarországon jelen levő aktív és látens antiszemitizmus mozgósítását a Fidesz érdekében. Mellesleg: mi baja van Orbán Viktornak az Evangéliumi Testvérközösséggel, amelynek egyházi státusát nem ismeri el, évek óta megkurtítja bevételeit, megfosztja a levegőtől?! A Fidesz utolsó, visszataszító módon szétverte a színművészeti egyetemet, nyomában súlyosan megosztottá vált a művésztársadalom. Megfosztották kutatóintézeteitől a tudományos akadémiát, és újra „kultúrpápát“ neveztek ki a sokirányú tehetséggel megáldott Demeter Szilárd személyében. És jut némi közpénz Kásler Miklós nemzetkutatásaira és Mátyás király csontvázára is.

Hja kérem! Ha a Fidesz lendületben van, a járvány nem lehet akadály.

Hiányzik belőlük az emberség, a hétköznapi egyszerű tisztesség.

Végül, de nem utoljára alighanem Orbán Viktor személyiségéből fakad az állandó harc,

amelyet a nemzet egyik része vív a másik rész ellen, illetve a kormány folytat mindenki ellen, aki viselt dolgait szóvá teszi. Mindig van, mindig kell valaki vagy valami ellenség, hogy a nemzet megosztása révén Orbán Viktor uralkodhasson.

Talán nem túlzás azt mondani: ez Orbán Viktor legfőbb bűne.

A nemzet történelme során sokszor volt megosztott, talán soha nem is volt igazán egységes – leszámítva 1956. október 23. délutánját. Most azonban hazánkfiai között lassan elhatalmasodik a gyűlölet, ami megfosztja a nemzetet életerejétől, alkotó energiáitól, s ennek következménye a mi 53. helyezésünk az országok boldogságlistáján. Amondó vagyok az a bizonyos 99 százalék végre békességet akar. De amíg Orbán Viktor és maffiacsapata hatalmi pozícióból mérgezi a magyar közéletet és egész Európát, addig itt nem lesz békesség. Azt senki nem remélheti, hogy az ellenzéki koalíció, ha jogot szerez a kormányzásra, máról-holnapra itt Kánaánt teremt. De az bizton állítható, hogy a legroszszabb ellenzéki koalíció kormányzása is jobb lesz, mint volt valaha is a legjobb Orbán.

Ceterum censeo: ha Orbán Viktor győz a választásokon, kivezeti az országot az Euró-pai Unióból!

 

kormány

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.