A sajtó az oka mindennek! – Türelem, sorstársaim! Vagy megússzuk a járványt, vagy betegek leszünk, vagy beoltottak és védettek

Kedves, tartalmas levelet kaptam kedden a Kormányzati Tájékoztatási Központtól. Tavaly év végi regisztrációm óta ez a hetedik, amelyet gépemben megőriztem. Valamennyi értékes tájékoztatást ad arról, hogy mi a nagy helyzet a hazai nemzeti oltási folyamatban.

Az elsőt tavaly decemberben kaptam meg,

a legutóbbit ide idézem információ-hiányban szenvedő sorstársaim javára:”

Tisztelt Hölgyem/Uram! Már több mint egymillió honfitársunk kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. La-kosságarányosan Magyarország a második legjobban teljesítő ország az Európai Unióban. Hazánkban már közel kétszer annyian kapták meg a vakcinát, mint az eu-rópai országokban átlagosan. Ez annak köszönhető, hogy már ötféle oltóanyagot használunk a hazai oltási prog-ramban. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, így az oltási program tovább gyorsul. Az uniós országok átoltottságáról szóló részletes statisztikát ezen az oldalon találja. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a járványt csak oltással lehet megfékezni. Már 3 millió 30 ezren jelezték, hogy szeretnének élni a lehetőséggel. Kérjük, hogy amennyiben van olyan családtagja, ismerőse, aki még nem regisztrált, biztassa arra, hogy tegye meg. A vakcina életeket ment. Együtt újra sikerülni fog! Tisztelettel: Koronavírus Tájékoztatási Központ”

Köszönettel vettem ezt az értesítést (csak úgy, mint a többi, hasonló tartalmú e-mail-t)

mert egyfelől a regisztrációm óta eltelt hónapokban tapasztalt, már-már példátlan információs (és talán járványügyi-szervezési) káosz közepette azt a reményt kelti bennem, hogy a hatóságok (minden ellenkező vélekedéssel szemben) végül is tudják, mit tesznek, s abban legalább biztos lehetek, hogy még számon tartanak, még nem mondtak le arról, hogy a korom és egészségi állapotom alapján nekem beadható vakcinával előbb-utóbb védetté tesznek a fertőzés súlyos hatásaival szemben.

A nyilvánosságra került (laza) oltási terv szerint magamat a 3. veszélyeztetettségi kategóriába sorolom, s az oltási kalkulátor szerint arra van esélyem, hogy a sorukra várók között „0.“ és 9870 jelölt egyikeként március 11-ig megkapjam az első porciót, és április 4-ig a másodikat. (Ez ma már nem igazán reális, de a kalkulátor erről nem tud.)

Mindez saját kutakodás a magam megnyugtatására

Gondolom, akadnak még néhány ezren, tízezren, akik merő kíváncsiságból ugyancsak összegyűjtötték a magukra és családtagjaikra alkalmazható, többé-kevésbé személyre szabott információkat, s bízvást megtudhatták, hogy nem tudnak semmit, mert amire támaszkodhatnak, az nem egyéb mint bizonytalan becslés, és csak akkor örülhetnek majd, ha

  • nem kapták el a fertőzést, amíg a sorukra várnak
  • megkapták az értesítést, hogy hol, mikor, milyen vakcinával készülnek (őt-őket) be-oltani
  • mindannyian megkapták az oltás első és második adagját és eltelt két hét a második oltás óta, ezért már remélhető a teljes védettség.

Addig is mindazok, akik még várnak a vakcinára

és hozzám hasonlóan intenzív, bár egyoldalú levelezésben állnak az oltási központtal, tudni szeretnének néhány dolgot, úgy mint:

ha működik a Kormányzati Tájékoztatási Központ, valamint a minden dolgokért felelős és döntésre jogosult Operatív Törzs, miért van az, hogy a vakcinák hatékonyságáról, beadhatóságáról, az oltási sorrendről, a vakcinák beszerzéséről, áráról és a szállítmányok ütemezéséről, érkezéséről, sőt az országos átoltottságról négy minisztérium, szóvivők hada és persze autentikus szakmai információs források szolgálnak gyakran egymásnak ellentmondó tájékoztatással.

S az információs piacon jelen van az a csúf, erőszakos, nem egyszer egymásra hivatkozó sajtó,

amely hivatalos és hiteles források hiányában, olykor bizonytalan adatokra alapozva kénytelen híreket közölni a járványról. Hadd említsek egy jellemző példát, amelyből nyomon követhető, hogy nem csak a járvány, hanem a tömegtájékoztatási zűrzavar is megnyomorítja a magyar társadalmat.

Híre kelt, hogy a kormány elmulasztott lehívni egy nagyobb tétel Moderna vakcinát, mert…?!

A Telex alapos, a jelek szerint minden részletre kiterjedő kutatást folytatott a tények feltárása érdekében. Nekem kényelmesebb az ügyben nem állást foglalni (ritka eset, hogy egy portál a konkurens oldalon megjelent írást ajánlja az olvasók figyelmébe), de annyi bizonyosan kiderült, hogy a kormányzati tájékoztatási apparátus elképesztő ködösítést folytatott és folytat az elmaradt bevásárlás ügyében, s Gulyás Gergely feltáró jellegű és dokumentált vallomása ellenére ma sem tudni igazán, hogy mi a fenéért nem hívták le az amerikai oltóanyag nekünk szánt részét az EU kontingensből.

Első helyen persze a sajtó (az ellenzék, az EU) a felelős, mert az újság-írók mindig olyan dolgokba ütik az orrukat, amelyek nem tartoznak sem rájuk, sem a közvéleményre.

A járványhoz, a pandémia elleni védekezéshez és a gazdasági válság kezeléséhez kötődő

hivatalos, kormányzati tájékoztatás általában ilyen homályos, vagy egyszerűen nincsen. A közönség rengeteg információhoz jut (lám, magam is megkaptam a 7. le-velet, és az internet is tele van hülyeségekkel), de ezekből fölöttébb nehéz kihüvelyezni a lényeget, és semmi biztosíték nincs arra, hogy magánkövetkeztetéseink utóbb helyesnek bizonyulnak.

De türelem, sorstársaim! Vagy megússzuk a járványt, vagy betegek leszünk, vagy beoltottak és védettek.

Új, az egészségügyet megnyomorító törvény és kormányzati kommunikáció ide vagy oda, vannak még lelkiismeretes orvosok a rendszerben, akik azért dolgoznak, hogy mi talpon maradhassunk. A háziorvosainkat pedig – ha lehet – ne nyaggassuk! Van elég bajuk, és ők sem tudnak többet, mert habár ők is oltanak és böngészik a jegyzékeket, ők sem kapnak több hasznos információt.

 

seftelő orvos, bűnügyi felügyelet
illusztráció Városi Kurír

 

 

seftelő orvos, bűnügyi felügyelet
illusztráció: V.K.
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük