A sztrájk alapjog! - A Kölcsey Ferenc Gimnázium tiltakozó tanárainak közleménye - Városi Kurír

Sorting by

×

A sztrájk alapjog! – A Kölcsey Ferenc Gimnázium tiltakozó tanárainak közleménye

A kormány a koronavírus mögé bújva nemcsak azt írta elő, hogy egy esetleges munkabeszüntetés, sztrájk esetén biztosítani kell a gyermekfelügyeletet és az étkeztetést az intézményekben, hanem azt is: a tanórák 50 százalékát – érettségiző osztályok esetében a kötelező érettségi tantárgyak 100 százalékát – meg kell tartaniuk.

Hirdetés

A miértekről…..

Alulírottak, a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai, a mai napon, 2022 február 15-én, polgári engedetlenségi akcióban veszünk részt, nem vesszük fel a munkát, nem folytatunk oktatási, nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.

– kezdődik az oktatók közleménye.

Akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.

Kiállásunkkal a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11.) Kormányrendelet ellen tiltakozunk, amely

álságos módon a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározza, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus egy esetleges sztrájk esetén. Teszi ezt úgy, hogy azzal a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg.

A SZTRÁJK ALAPJOG!

Budapest, 2022. február 15.
Bárkán Judit, Broszman György, Dr. Erőss Orsolya, Farkas Enikő, Guba Melinda, Keresztes Jusztina, Kozma Éva, Mensah-Brown Délia, Nagy László, Palya Tamás, Rózsa György, Sallai Katalin, Samu Ágnes, Sárallyai Orsolya, Simor-Hadrik Zita, Szabó Barbara, Tasi Józsefné, Törley Katalin, Varga-Urbán Zoltán, Willbrand Anna”

Háttér

17 oktató nem vette fel a munkát kedden a budapesti VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. A pedagógusok akciójukkal a kormány által a minap kiadott sztrájkrendelet ellen tiltakoznak, amely a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetre hivatkozva szabályozza a gyermekfelügyeletet az iskolákban és óvodákban. A rendelet szerint a sztrájkkal érintett munkanapokon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre.

Hétfőn a kőbányai Szent László Gimnázium 12 tanára nem vette fel a munkát és az intézmény dísztermében ülve tartott sztrájkot. A Hvg.hu-nak Tóth Viktor, az egyik tanár azt mondta, hogy akciójuk polgári engedetlenség és nincs összefüggésben a szakszervezetekkel. Hozzátette azonban, hogy szerinte

a következő napokban más budapesti iskolákban is lesz hasonló akció, és úgy tűnik, igaza is lett.

Törley Katalin, a Kölcsey Gimnázium tanára a hírportálnak azt mondta, akciójukkal kizárólag a kormányrendelet ellen tiltakoznak, nem a diákok, az igazgató vagy a tankerület ellen irányul. A munkabeszüntetésről hivatalos levélben tájékoztatta az intézményvezetőt, ugyanakkor számolnak lehetséges retorziókkal is.

A legvalószínűbb az, hogy a munkabérükből levonják ezt az egy napot, és bár egyesek az állásuk elvesztésétől tartanak, Törley szerint ez elég esélytelen, mert így is tanárhiány van.

Kapcsolódó

 

A sztrájk alapjog! - A Kölcsey Ferenc Gimnázium tiltakozó tanárainak közleménye

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “A sztrájk alapjog! – A Kölcsey Ferenc Gimnázium tiltakozó tanárainak közleménye

  • 2022.02.15 - 17:50
    Közvetlen hivatkozás

    A pedagógusoknak addig kellene sztrájkolniuk, amíg a rezsim észbe nem kap. Akár egy, vagy két hétig. Hogy miért nem teszik, nyilván a gyerekek érdekeit nézik elsősorban. Felháborító, hogy a tanárok, óvónők, vagy akár az egészségügyi szakdolgozók szégyenletes bérekért dolgoznak. Ezzel szemben a teljesítmény nélküli focisták, ha van gól ha nincs, 2-3 milliót keresnek, teljesen indokolatlanul. Ami ebben a nyomorult országban megy, ennek véget kell vetni áprilisban, hogy végre szakértői kormány álljon össze, mert ez a diktatúra katasztrofális

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.