Kék fény

Kilenc év fegyházat kapott az 1-es villamoson késelő férfi

Kilenc év fegyházra súlyosították másodfokon annak a férfinek a büntetését, aki két éve az 1-es villamoson nyakon szúrt egy utast – közölte a Fővárosi Ítélőtábla szerdán a honlapján.

Az elsőfokú bíróság márciusban emberölés kísérlete miatt hat és fél év börtönre ítélte a vádlottat, azzal, hogy legkorábban büntetése kétharmadának kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás lényege szerint a vádlott és a sértett 2020. november 12-én Budapesten az 1-es villamoson utazott.

A vádlott az akkor kötelező Covid-19 járványügyi előírások ellenére úgy viselte maszkját, hogy az kizárólag a száját takarta el. A sértett felszólította a vádlottat a maszk szabályos használatára, emiatt közöttük szóváltás alakult ki.

A vádlott a szóváltás miatti dühében az ülő sértett fölé állva 9-10 esetben megütötte a sértett fejét úgy, hogy közben bal kezével a sértett nyakát, vállát, fejét tartotta, illetve az oldalát megrúgta. A bántalmazás abbamaradását követően a vérző fejű sértett felállt, előre ment a vezetőfülkéhez, megkérte a villamos vezetőjét, hogy állítsa meg a szerelvényt, és hívjon a helyszínre mentőt és rendőrt.

A sértett visszatért a korábbi helyére, de nem ült le, hanem a vérző fejét egy zsebkendővel törölgette. A vádlott megkérdezte tőle, hogy kihívta-e a rendőröket, mire a sértett azt válaszolta, hogy azok után, amit a vádlott művelt vele, természetesen.

A vádlott ezen felháborodott, elővett egy körülbelül 6-7 cm pengehosszúságú összecsukható kést, azt kinyitotta, majd „nem fogok verésért börtönbe menni, inkább meghalsz!” felkiáltással a sértetthez lépett és a késsel egy alkalommal megszúrta a sértett nyakát úgy, hogy közben bal kezével tartotta a sértett fejét.

A vádlott a szúrást követően bal kezével ellökte a sértettet, aminek következtében a sértett a villamos padlózatára zuhant. A vádlott ezt követően kiabálva felszólította a villamos vezetőjét, hogy nyissa ki a szerelvény ajtaját, majd az erősen vérző sértettet hátrahagyva leszállt a villamosról, és sietve elhagyta a helyszínt, az elkövetéshez használt kést pedig útközben eldobta.

A vádlott utóbb a felelősségre vonás elkerülése céljából, külseje megváltoztatására törekedve az arcszőrzetét leborotválta, átöltözött, az elkövetéskor használt véres ruházatát pedig kimosásra odaadta a feleségének.

A sértettet az OMSZ szállította be a Dél-pesti Centrumkórház ambulanciájára, ahol nyaki sebét megműtötték. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül és 8 napon túl gyógyuló sérülést is szenvedett, de sérülése maradandó fogyatékosság nélkül gyógyult.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlott és védője is fellebbezett

 Az ítélőtábla azt állapította meg, hogy az elsőfokú ítélet tényállása megalapozott, csupán kisebb helyesbítésekre szorul. A vádlott terhére megállapított cselekmény azonban súlyosabban minősül: aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A vádlott ugyanis azért szúrta nyakon a sértettet, hogy elkerülje a felelősségre vonást. Emiatt nőtt a büntetés mértéke kilenc évre, a végrehajtási fokozata pedig börtön helyett fegyház. Ráadásul a vádlott a bűncselekményt alig egy héttel azután követte el, hogy más tette miatt kiszabott büntetéséből feltételes szabadságra bocsátották, ezért ki kellett zárni a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből – áll a közleményben.

About Author