Napló Hungarikum 11. A járványminiszter észjárása – Ódon hírek – felfrissítve – Soros György sorstalansága

Borongós reggelre ébredtünk e napon, gondoltam, éppen jó lehet naplóírásra, ámbár e korai órán természetesen nem vonhattam be közös közéleti elmélkedésbe a Törvény Keretei Között Mérsékelten Haladók Pártjának tagságát, következésképp az alábbiak csak a magam parttalan tűnődéseiről szólnak, éppen nincs mellettem senki, aki szükség esetén gátat szabna az üressé váló szófolyamnak. Hitvesem, a párt egyetlen törzstagja éppen inkább egyik unokánk egészségi állapotáért aggódott, de szerencsére a teszt negatív lett. (Húszezerért.) Apropó! Teszt.

1./ Vészesen terjed a kór!

Volt idő, nem is oly rég, amikor a miniszterelnök, (a nemzet főorvosa) azzal kezdte hivatali munkanapját, hogy áttekintette a legfrissebb adatokat a járványról, s (ha az ekkori híradásoknak hinni lehet) konzultált a szakértőkkel a szükségessé váló intézkedésekről. A mai – mind súlyosabb – járványhoz kötődő legfontosabb hír:
Az egészségügyi intézmények tegnap megkapták az ellátórendszer működésére vonatkozó legújabb miniszteri utasítást, amely hétfőtől lép életbe. Kásler Miklós a háziorvosokra bízza az enyhe tünetekre panaszkodó fertőzöttek ellátását. …A kórházakba kerülő Covid gyanúsak esetében csak akkor végeznek PCR-tesztet a betegség igazolására, ha a gyorsteszt náluk negatív eredményt mutatott. A többieknél a gyors teszt pozitív eredménye is elegendő a diagnózis felállításhoz. A humántárca vezetője rendelkezett arról is, hogy az intenzív részlegeken

„veszélyhelyzetben, átlagosan húsz ágyas ellátóegység esetén, az osztálynak a folyamatos ellátás biztosításához, műszakonként legalább egy szakorvos, egy orvos és öt ápoló jelenlétét szükséges biztosítania.”

(A szakmai normák szerint egy orvos egyszerre legfeljebb négy beteget képes megfelelő-en ellátni intenzív osztályon. Egy beteg mellett pedig legalább egy szakápolónak kellene lennie!) A most kiküldött utasítás szerint az intézmények ágyainak húsz százalékát fel kell szabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen. Ez a jelenlegi covid-ellátó kapacitás 67 százalékos növelését ígéri, ezen belül az intenzív ágyak számát 44 százalékkal kell bővíteni. Így már összesen mintegy 12 ezer kórházi ágyat és csaknem 1300 intenzív ágyat állítanak készenlétbe a várható betegek ellátására. Ha nincs vagy nem lesz elég szakember, az Országos Kórházi Főigazgatóság munkatársai intézkednek a szükséges átvezénylésekről. (Népszava)

Íme hát a járványminiszter észjárása! Egyéb védekezési, korlátozó intézkedésekre nincs szükség.

A pillanatnyi járványügyi adatok:

 • ELHUNYTAK száma + 116 Σ 31 867
 • KÓRHÁZBAN ápoltak száma + 157 Σ 5 147
 • FERTŐZÖTTEK száma + 8 370 Σ 939 784
 • TESZTEK száma + 37 324 Σ 7 752 519
 • OLTOTTAK száma + 5 415 Σ 5 992 142 (444)

Ennyi. Rosszkedvemben belekukkantottam két kormánylap vasárnapi kiadásába is a neten, hátha találok valami fontos többletinformációt a hazai járványhelyzetről. Rá is leltem több, a járványhoz némiképp kötődő hírre, de friss járványügyi jelentést, szakértői véleményt nem találtam, sőt ezek a portálok a miniszteri rendeletről sem tájékoztatták olvasóikat. (Vagy a tudósítást annyira eldugták, hogy én, balga, nem tudtam felfedezni.) Érthető. A nagy Fidesz kongresszus ünnepi napján nem akarták híveiket rossz hírekkel terhelni.

Naná, hogy nem, hiszen van jó hír is, amint az alább olvasható:

2./ Újraindítjuk a magyar gazdaságot!

Ezt maga, Orbán Viktor miniszterelnök közölte közösségi oldalán, s a két portál harsányan hirdette ugyanezt – kiegészítve 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről szóló hírrel.

Én, jámbor honpolgár azt hittem, a gazdaság már jó néhány hónapja újraindult, sőt dübörög, hiszen éppen a többlet-termelés és a gyarapodó GDP teszi lehetővé az adócsökkentéseket, a juttatásokat, a nyugdíjasok prémiumát és a családtámogatások növelését – és nem a több milliárdos devizahitel. Ódon hírek – felfrissítve. Igaz, hogy Varga Mihály egy-két napja óvatosabbá vált, amikor a növekedés várható ütemét 7-7,5 százalékról 6,8 százalékra csökkentette, de ez még mindig elég impozáns szám (az alacsony bázison), ennek alapján a jövendő még rózsásnak tetszik. Ellene szól e jóslatnak

 • a terjedő kór,
 • a 6,5 százalékos októberi, és az év végéig jósolt 7-8 százalék körüli infláció,
 • a forint tragikusnak mondható euróárfolyama,
 • az államháztartás katasztrofális hiánya és a több mint 40 ezer milliárd forintos államadósság,
 • valamint az ostoba kormányzati költekezés, az MNB mamlasz monetáris látszatpolitikája,
 • az energiakrízis,
 • a chiphiány a piacokon,
 • a romló németországi gazdasági teljesítményről szóló hírek, nemkülönben az, hogy
 • a magyar tulajdonú vállalkozások versenyképessége nem igazán javul – mindez továbbra is kétségessé teszi felzárkózásunkat Európa élvonalához.

Mind e közben a kormány gazdaságpolitika címszó alatt a már említett pénzszórás mellett leginkább az önkormányzatok, főként Budapest megnyomorításával szórakozik.

Matolcsy György legutóbbi dolgozatában említi versenyképességi lemaradásunkat, de a kibontakozást ezúttal az ország gazdasági térszerkezetének átalakításában látja, merthogy Budapest az országnak túl nagy, de a világnak túl kicsi. És ez bizony igaz, tehát valamit tenni kell!

A magam egyszerű gondolkodásával ez ügyben két lehetőség kínálkozik: az egyik a vidék gyorsabb fejlesztése, a másik Budapest lerohasztása az elmaradott vidékek szintjére, s könnyen lehet, hogy most éppen ez folyik a szemünk előtt. Nyilván ez a könnyebb megoldás a kormány számára.

Mellesleg egyik kormánypárti portálon sem olvastam elemzést (az én hibám!) az inflációról, államadósságról s az egyéb apróságokról, de aki a jó gazdasági és a Türk Tanács kivételes jelentőségű üléséről szóló hírek mellett tudni szeretné, hogy micsoda korszakos súlyú bűnök terhelik Karácsony Gergelyt és Márki-Zay Pétert, (az EU-t , a baloldalt, Gyurcsányt, a migránsokat, és bárkit aki még éppen akad), annak őszintén ajánlom a kormánypárti portálokat. A zsidóknak és mindenki másnak viszont a Telex vezető hírét ajánlom szíves figyelmébe!

3./ Soros György sorstalansága

Elöljáróban hadd emlékeztessek néhány történelmi tényre! Soros György, a magyar születésű amerikai üzletember nagyon sok jót tett Magyarországgal és népével. Sok pénzzel támogatta a demokrácia megszületésének folyamatát, adott pénzt a Fidesznek is megalakulásakor, sokak tanulását finanszírozta, köztük Orbán Viktor és a Fidesz más vezető tagjainak okulását (na jó, ezt nem kellett volna, de akkor ezt még senki nem tudta), egyetemet alapított Budapesten, s mindezért magas állami kitüntetést is kapott Mádl Ferenc köztársasági elnöktől. Egy ideig ő volt a haza (egyik) hőse. Ám idő haladtával fordulat következett be, s Orbán Viktor és a Fidesz szerint ma már Soros György a nemzet egyik ellensége, (állítólag azért), mert a migrációról káros és veszélyes nézeteket vall, s véleményét hangoztatja is, sőt befolyásával az EU vezérkarát Magyarország ellen hangolja.

Szerintem ez tudatos hazugság. Soros sorstalanságának magyarázata sokkal egyszerűbb. Orbán Viktornak biztos szavazóbázisra van szüksége. Magyarországon az antiszemitizmusnak komoly hagyománya és jelentékeny számú híve van. Soros György zsidó – lettlégyen ez tartalmában bármi, ha a kormány Sorost ellenségnek kiáltja ki, s közben Magyarország elleni összeesküvésekről, háttérhatalmi támadásokról hablatyol, akkor az antiszemiták bólogatnak, és a Fideszre szavaznak, mert nagyon jól tudják, hogy a kormány által az antiszemitizmus hivatalos elítélése semmi más, mint humbug, kamu, hazugság.

A magyar népesség csaknem fele nem igazán szereti a zsidókat. A magyarországi Tett és Védelem Alapítvány által kezdeményezett vizsgálat során 16 európai országban ugyanazon kérdőív alapján reprezentatív mintákon kerestek válaszokat az antiszemitizmusról. A 16 európai ország közül Magyarországon a harmadik legnagyobb az antiszemitizmus. A jobboldalon nagyobb a zsidóellenesség, de az ellenzéki szavazók harmada-negyede is előítéletes. Magát, az antiszemitizmust sokféleképpen lehet definiálni, de az utóbbi években végzett legtöbb felmérés (például a Medián éves kutatásai) abban megegyeznek, hogy a magyar társadalomnak úgy a 30-40 százaléka ért többé-kevésbé egyet antiszemita kijelentésekkel. Ezt a mostani kutatás adatai is megerősítik.

„A magyar lakosság 42 százaléka táplál erős vagy mérsékelt előítéleteket a zsidók iránt”

– írja a kutatást összefoglaló tanulmányában Kovács András és Fischer György. A kutatók a magyar társadalom 24 százalékát találták erősen antiszemitának és 18 százalékát mérsékelten antiszemitának. Ha a nyíltan és rejtetten előítéletes csoportok arányát együtt nézzük, akkor a magyar felnőtt lakosságnak csak a 40 százalékáról mondható el, hogy mentes mindenfajta zsidóellenes előítélettől. (Telex)

Magam úgy vélem, ez a fideszes szavazóbázis magva, erre épült és épül minden Soros-ellenes kampány. Mert egyébként az egésznek nem lenne semmi értelme. (Így sincs!)

 

Napló Hungarikum 11. A járványminiszter észjárása - Ódon hírek - felfrissítve - Soros György sorstalansága

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük