Nyugdíjas-reagálás az immár a 4., személyesen neki (valamint kb 2,5 millió sorstársának) címzett Orbán-levélre

Orbán Viktor Miniszterelnök úrnak – Budapest, I. Vár, Karmelita kolostor- Jobbra az 1. ajtó. Tisztelt Miniszterelnök úr! Nagy örömmel és persze meghatottsággal vettem kézbe friss, immár a 4., személyesen nekem (valamint kb 2,5 millió sorstársamnak) címzett levelét, amelyről ezúttal ugyan lemaradt a keltezés, de amely ezúttal is arról tanúskodik, hogy Ön gondot fordít az idős népesség jólétére.

Engedelmével – episztolájának másolatát ide copyzom, hadd ismerje meg tartalmát az adózó-munkálkodó népség is,

és legyen nekik is része abban felemelő érzésben, amelyet a nyugdíjasok élnek át, midőn olvassák az Ön sorait:

Orbán Viktor
MAGYARORSZÁG MINISZTERELNÖKE

Tisztelt Nyugdíjas Honfitársam!

A koronavírus-járvány példátlan kihívások elé állította Magyarországot, de az oltá-soknak köszönhetően sikerült megfékeznünk a vírust, és újraindítanunk a magyar gazdaságot. Idős honfitársainkat különösen megviselte az elmúlt másfél év, ezért ki-emelt célunk, hogy Önök is részesüljenek az újraindított gazdasági növekedés ered-ményeiből.

Örömmel tájékoztatom, hogy az idei évre várható, hét százalék körüli gazdasági nö-vekedésnek köszönhetően idén novemberben minden nyugdíjas honfitársunknak egységesen 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot biztosítunk a nyugdíj-kiegészítésükön felül. Dolgozunk a 13. havi nyugdíj visszaépítésén is, amelyet korábban a baloldali kormány eltörölt, és elvett Önöktől. Célunk, hogy jövő februárban a 13. havi nyugdíj teljes összegét megkaphassák nyugdíjas honfitársaink. Ezenfelül természetesen továbbra is biztosítani fogjuk az inflációkövető nyugdíjemeléseket, ezzel megvédjük a nyugdíjak értékét. Önök, szüleink és nagyszüleink egy életmunkájával vették ki a ré-szüket a magyar gazdaság mai sikertörténetéből.

Az Önök munkája nélkül Magyaror-szág ma nem tartozna az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdaságai közé. Kö-szönöm, hogy Ön is hozzájárult sikereinkhez! Az idős honfitársainkkal kötött megál-lapodásainkat mi mindig betartottuk. Biztosítom, hogy ez a jövőben is így lesz, és to-vábbra is mindent megteszek, hogy segítsem az Önök mindennapi életét.

Jó egészséget kívánva, tisztelettel:

Orbán Viktor
Magyarország miniszterelnöke

Miniszterelnök úr!

Attól tartok, levelének egyik-másik részlete némi korrekcióra szorul. Ön (csak úgy, mint előző, októberi levelében) azt írja:

“…az oltásoknak köszönhetően sikerült meg-fékeznünk a vírust, és újraindítanunk a magyar gazdaságot.“

Sajnos a járványt illetően állítása – hogy úgy mondjam – pontatlan, vagy inkább csak egy korábbi időszakra érvényes. A legfrissebb, egy héttel ezelőtt közölt adatok szerint világszerte Magyarországon a legmagasabb a koronavírus reprodukciós rátája – hangzott el az RTL Hír-adójának szerda esti adásában. (A ráta azt mutatja meg, hogy egy beteg hány egészséges embert fertőz meg, itthon ez a szám most 1,85.) Mára tovább romlottak a járványmutatók.

A koronavirus.gov.hu legutóbb 107 újabb halálos áldozatról számolt be. Kórházban 3366 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 350-en vannak lélegez-tetőgépen. Legújabban 6268 új fertőzöttről adtak hírt. Hatósági házi karanténban 22 587-en vannak.

Tisztelt miniszterelnök úr! Ön vajon mikori adatok alapján állítja, hogy „megfékeztük a vírust“?

A kormány éppen a minap hozott a védekezés erősítése érdekében új intézkedéseket, hiszen az illetékes minisztérium szerint

„A járvány negyedik hullámának felszálló ágában vagyunk, a beoltatlanok különösen veszélyben vannak, a betegek számának növekedése miatt a miniszteri utasításnak megfelelően újabb kórházakat vonnak be a koronavírusos betegek ellátásába.”(Népszava)

Közben pedig a munkáltatók és a szakszervezetek tiltakoznak az ellen, hogy az alkalmazottak oltásra kötelezésének felelősségét rájuk hárítsák, így kormánykörökben állítólag már fontolgatják is a rendelkezés visszavonását, illetve módosítását. Gyanítom, hogy amikor munkatársai megfogalmazták az Ön levelének vázlatát, még nem tudtak sem a járvány alakulásáról, sem az új rendelkezés nagyon vegyes fogadtatásáról.

Ezek után – ha a kormány ki is fizeti nekünk a megígért 80 ezer forint nyugdíjprémiumot – elképzelhető-e, hogy a gazdasági növekedés mégis elmarad a várakozásoktól, és például a 13. havi nyugdíjra (és az adókedvezményekre) mégsem lesz elég fedezet?

Tartok tőle, hogy a magyar gazdaság közeli jövője mégsem lesz a remélt „sikertörténet“,

a ha a járvány hatásai mellett még számításba veszem az inflációt, a forint romló árfolyamát, az energia drágulását, és a kormány már-már hihetetlen terjedelmű, értelmetlen költekezését.

Tudom, a kormány jókora hiteleket vett fel a pénzpiacon, hogy a választások előtt semmiképp ne kerülhessen pénzzavarba, de ha ad absurdum, újabb lassulás, sőt visszaesés jön, az államháztartás aligha bírja majd nagyobb megrázkódtatás nélkül a hiány növekedését.

Az pedig nagyon is lehetséges, hogy az EU az Ön kormányának terhére rótt jogsértésekre hivatkozva továbbra sem folyósítja majd a helyreállítási támogatásokat, sőt az is lehet, hogy az Európai Bíróság ítéletét követően az egyéb támogatásokat is megvonja Magyarországtól. Tudom, Ön mindezt a keresztény-szuverén magyar kormány elleni nemzetközi összeesküvés manipulációinak tulajdonítja, s keményen dolgozik egy jobboldali pártszövetség szervezésén, hogy ennek befolyása révén elejét vegye Magyarország (és Lengyelország) megbüntetésének.

De mi lesz, ha ez nem sikerül? Számol Ön azzal, hogy a járvány, a gazdaság esetleges kudarca, az EU súlyos büntetése, és persze az ellenzéki koalíció együttesen aláássa az Ön és pártja választási esélyeit a nyugdíjasokkal folytatott (fölöttébb megtisztelő) levelezése ellenére?

Ehhez már csak annyit hadd tegyek hozzá:

tisztelettel kérem és javaslom, hogy a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése érdekében találjon ki és alkalmazzon a jelenleginél valamivel jobb módszert!

Mostanában a KSH rendszeresen alábecsüli az áremelkedések ütemét, s a nyugdíjasok csak az év végén kapják meg az e miatti kompenzációt, vagyis hónapokig hiteleznek az államkasszának. Nem jól van ez így! Ráadásul a nyugdíjasok fogyasztói kosarának tartalma lényegesen eltér az aktív kereső népesség fogyasztói kosarától, s a nyugdíjak emelését nem az átlaghoz, hanem az előbbihez kellene igazítani. Végezetül pedig szíves figyelmébe ajánlom, hogy az ún. svájci indexálás, amely számításba veszi a bérek emelkedését is, sokkal előnyösebb és pontosabb módszer lenne a nyugellátások évenkénti emeléséhez. (Talán emlékszik rá, a fránya baloldali kormányok kormányzása idején ezt a módszert alkalmazták.)

Egyebekben ismét kérem, (mint korábbi válaszaimban) hogy tartson meg jó emlékezetében és levelezőlistáján, ígérem, válaszaimban továbbra is igyekszem majd hasznos megjegyzésekkel kísérni áldozatos munkáját.

Kapcsolódó

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

4 hozzászólás

 • 2021.11.08 - 07:45
  Közvetlen hivatkozás

  Mélyen egyetértek írástudó nyugdíjas társaim orbánviktorhoz intézett válaszleveleire, melyekkel kiigazítják a miniszterelnök felületes tájékozottságából adódó hurráoptimizmusát, továbbá hasznos javaslatokkal látják el arra nézvést, hogy amennyiben – feltételezve, de meg nem engedve – tényleg akarna javítani a nyugdíjasok helyzetén, akkor vajon s miképp kellene cselekednie.

  Válasz
 • 2021.11.11 - 14:52
  Közvetlen hivatkozás

  A keservesen síránkozó és kötekedö magyaroknak a JóIsten sem tudna mindent a kedvükre csinálni. Ahelyett, hogy segitenék a kormány munkáját, mindenhol CSAK a szálkát keresik. Magyarország jelenlegi sikereit állandóan relativálják, anélkül, hogy tudomásul vennék, tölünk sokkal fejlettebb és gazdagabb országok is hatalmas problémákkal küzdenek. Magyarországnak történelmében még soha nem volt sikeresebb kormánya, mint most. Dehát ezt csak azok tudják helyesen megitélni, akik hasznos tagjai a társadalomnak és résztvesznek a gazdaság gyarapitásában. A siránkozók és nyafogók pedig haszontalanul csak a vészféket rángatják.

  Válasz
 • Visszajelzés: nyugdíj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük