Sorting by

×

Orbán: magyarok vagyunk, a vakcinálás nálunk olyan, mint az adóbevallás, akkor is a határidő lejárta előtt indul meg a roham

Orbán miniszterelnök a Kossuth Rádióban arról beszélt: tegnap este több mint 3 millió 900 ezer beoltott volt Magyarországon, ezért abból indulnak ki, hogy ma meglesz a 4 millió beoltott. A 16 és 18 év közöttieket csak Pfizerrel oltják, ezért az oltóanyagot félreteszik az ő számukra.

A miniszterelnök elmondta: ma újabb szakaszhatárhoz érkezünk,

szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete módosul, aznap este éjfélre kell hazaérni, a boltok és vendéglátóipari egységek 11-ig lehetnek nyitva, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt pedig megnyitnak a szállodák, éttermek belső terei, edzőtermek. Felnőtt rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják ezeket a helyeket. Tegnap este több mint 3 millió 900 ezer beoltott volt, abból indulnak ki, hogy ma meglesz a 4 millió beoltott.

Számba vették a rendelkezésre álló oltóanyagokat, döntöttek arról, hogy a 16 és 18 év közöttiek is olthatók, de csak Pfizerrel. Az oltás kezdete az érettségik után lesz, az immunreakciók miatt.

Félre kell tennünk a Pfizer vakcinákat az ő számukra,

kiszámolták, ma még lehet oltani Pfizerrel, de holnaptól már nem, mert a diákok számára teszik félre.

Aki Pfizert akar kapni, ma még kaphat, legközelebb hetek múlva juthat neki. Egyébként annyiféle vakcina van, ami mindenkinek elegendő, tehát aki be akarja magát oltatni, már itt van a vakcinája Magyarországon.

A kormányfő bejelentése után szinte azonnal lehalt az EESZT portálja: jelenleg csak korlátozottan érhető el:

Vakcina – golyóálló mellény

Felnőtt emberek vagyunk, mindenkinek tudnia kell, hogy védekezik.

A vakcina ma már olyan mint egy golyóálló mellény, ez ott van a háziorvosnál, oltópontokon, ezt vegyük fel

– mondta Orbán Viktor a műsorvezető Nagy Katalin kérdésére, ami a nyitásra, a terasznyitásra vonatkozott, orvosok is “elsápadtak”.

A miniszterelnök azt mondta, nem vagyunk túl a járványon, a szabályokat be kell tartani.

A nemzeti konzultáción több mint 65 százalék mondta azt, hogy a védettségi igazolvánnyal lehet például szállodába menni. Az alkotmányossági aggályokat megvizsgálták, de nem találták megalapozottnak.

Az szamárság, hogy nem lehet például kínai vakcinával szabadon utazni

“Mindenhová lehet menni, engem is azzal oltottak be”

– mondta Orbán Viktor. Szijjártó Péter külügyminiszter fog kétoldalú megállapodásokat kötni a “fontos országokkal” arról, hogy egymás igazolványait elfogadjuk. Szerbiával és Montenegróval már megállapodtak, tárgyalni fog a többi országgal is – mondta a miniszterelnök.

Biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen korlátozás nem lesz, az uniós igazolvány meg vagy lesz vagy nem, ha lesz is, csak később, mi arra nem akarunk várni, használjuk a saját kártyánkat, és megállapodásokat kötünk.

Lakodalmak

A násznépet nem akarjuk kettészakítani

– mondta Orbán Viktor arra, hogy a sporteseményekre miért lehet 4 milliós beoltottsággal menni, míg esküvőket, lakodalmat csak 5 milliós beoltottságnál lehet majd tartani. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy

a lakodalmak esetében nem tesznek különbséget a védettek és azt még meg nem szerzettek között. De például az éttermekben a mosdóban a maszkot majd viselni kell. A miniszterelnök a helyzet összetettségét az éjszakai horgászattal illusztrálta a műsorban.

Nem tudjuk még, mi lesz a nyitás következő lépcsőfoka,

a 4,5 vagy az 5 millió beoltott, ennek az oka, hogy magyarok vagyunk. Az adóbevallásnál is az látszik, ha van egy határidő, a végén van felpezsdülés.

A beoltottaknál is ezt látja Orbán. Amikor eléri a beoltottak aránya a nagykorúak felét, akkor ez valahogy “ellanyhul” a miniszterelnök szerint. Amikor az emberek úgy érzik, jobb a helyzet, javulnak az adatok, az oltásért való roham lelassul.Most oda jutottunk, hogy több a vakcinánk, mint amennyien fel akarják venni az oltást. Ilyen még nincs Nyugat-Európában, ott még korosztályonként haladnak és korlátozások vannak.

Ez nagy siker, a sikerről beszélni nem könnyű, a magyar le is van erről szoktatva, de ha ezt a teljesítmény szóval helyettesítjük, könnyebben megy – fogalmazott.

Egyetemi vagyonjuttatás

Az egyetemi vagyonjuttatásról a miniszterelnök azt mondta: örül, hogy az élet visszatér a normális kerékvágásba, az oltás, és a járvány mellett most már más kérdésekkel is foglalkozik a politika.

Az normális, ha a baloldal egy-egy jogszabályt indokoltnak tart az Alkotmánybíróságon megvizsgálni. Az egyetemek fénye megkopott, a rendszer nem elég rugalmas, sokan, akik egyetemi tanárok is lehetnének, más pályát választ, mert nem elég vonzó ez.

Nem a kormány döntött így, ezt az egyetemek igényelték, “mi a kormány befogadtuk ezt”

– mondta az egyetemi modellváltásról. Orbán Viktor nagy várakozással tekint erre az átalakulásra, mert mint fogalmazott, az átalakuló egyetemekkel mint “lokomotívokkal” számolnak. Azt is kijelentette, hogy a világ legrangosabb egyetemei alapítványi formában működnek.

A nagyvilágban inkább ez szervesebben alakult ki, hosszú évtizedek alatt, Magyarországon meg a kommunisták mindent leállamosítottak

– mondta a miniszterelnök.

Ha ez nincs, akkor az egyetemeket ma sokkal jobb állapotban látnánk. Trianon miatt is voltak nehézségek, mert a határokon kívül maradtak jó egyetemek, ezeket haza kellett telepíteni, majd jöttek a kommunisták és leállamosították.

Az átalakuláskor mindig van vita,

a magyar fejben az van, hogy valami állami vagy magán, itt viszont közcélú alapítványokat hoznak létre, a vagyon csak oktatásra és az egyetem saját céljaira használható. A kormányok sem fogják tudni rángatni ezeket az egyetemeket, sokkal inkább a maguk urai lesznek nem csak szellemi, de anyagi értelemben is. A miniszterelnök hangsúlyozta:

az egyetemek a nemzeti szuverenitás, öntudat, műveltség letéteményesei. Olyanok ülnek majd a kuratóriumokba, akik rendelkeznek a nemzeti szemlélettel, nem akar internacionalista és globalista szemléletet.

Orbán “apellál a baloldali érzelmű szavazók felelősségére is”

Arra, hogy a Policy Solution felmérése szerint 6 százalékkal többen vannak az ellenzéki szavazók között azok, akik nem oltatnák be magukat, mint a kormánypártiaknál, a miniszterelnök azt mondta:

ennél még “brutálisabb” mérések is vannak. Van olyan vizsgálatuk, miszerint a kormánypárti gondolkodású emberek 71 százaléka, míg az ellenzéki szavazók 59 százaléka akarja beoltatni magát. Óvott mindenkit, hogy felüljenek az oltásellenes megnyilvánulásoknak.

Én az egész ország miniszterelnökeként beszélek a baloldali érzelmű emberekhez is, vegyék fel az oltást.

“Apellálok a baloldali szavazók felelősségére is. Az oltás nemzeti ügy” – jelentette ki Orbán Viktor a műsorban, újra elmondva, hogy az oltás nem politikai ügy.

Anyák napja

Nemrég a Magyar Posta bejelentette, hogy a hónap végén 174 év után megszünteti a belföldi távirat és Posta-Világfax szolgáltatásait Tegnap Orbán Viktor ezért dísztáviratot adott fel édesanyjának. A műsorvezető kérdésére azt mondta, lehet, hogy fel tudja köszönteni vasárnap, anyák napján, de

“ezt a mi szakmánkban nem lehet tudni”.

Hozzátette: nem akarta, hogy az élete egyik darabja úgy tűnjön el, hogy egy búcsúpillantást sem vetett rá, és mivel közeleg az anyák napja, édesanyjára gondolt. Szerinte a családanyákat, nőket gyötörte meg legjobban a járvány, hatalmas munkát végeztek a lányai és felesége is, hogy a pandémia idején működtetni tudják a családok.

A digitális oktatás nem egy leányregény, segíteni kell a gyerekeknek, dolgozni kell, háztartást vinni. Amit a magyar asszonyok az elmúlt egy évben mutattak, az minden tiszteletet megérdemel.

Forrás

 

orbán

átver

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.