Az utolsó nap, hogy döntsön! – Orvosok és nővérek életveszélyre hivatkozva nem engedik iskolába gyerekeiket!

Feltehetően minden gyereket nevelő családban felvetődik a kérdés: menjen-e a gyerek hétfőtől iskolába, vagy maradjon otthon. Ha az utóbbi mellett döntenek, a temérdek bürokratikus nehezítés megoldásán túl gondoskodni kell arról, hogy olyan felnőttre bízzák a felügyeletet, aki nem csak vigyáz rájuk, amíg a szülők dolgoznak, de tanul is velük. De mi ez ahhoz képest, hogy esetleg elkapják a Covidot?

Egyre több egészségügyi dolgozó és vezető orvos nem engedi iskolába gyermekét a hétfői újranyitáskor

– értesült a Portfolio több forrásból. Azért tagadják meg gyermekük iskolába küldését, mert szerintük a jelenlegi járványhelyzetben nem biztonságos a nyitás.

Egyes orvosok kockázatosnak, míg mások egyenesen életveszélyesnek nevezik a nyitást, ezzel indokolják az igazgatóknak azok, akik április 19-től nem engedik vissza az iskolába a gyerekeiket.

A kormány hétfőn újranyitja az iskolák alsó tagozatát,

mert Orbán Viktor miniszterelnök szerint a szülőknek vissza kell menniük dolgozni. A miniszterelnök nem említette, de aki nem tudta megoldani a gyermekfelügyeletet, az a digitális oktatás időszakában, vagyis jelenleg is viheti iskolába a gyermekét, ezzel a szülők nagyjából 1%-a élt. A miniszterelnök tegnap közölte, hogy jelenleg két 14 év alatti gyermek van lélegeztetőgépen, 27-en kórházban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss járványhelyzetet értékelve pénteken közölte, hogy a harmadik hullám jelenleg tetőzik, és nagyon magas számokkal küzdünk jelenleg is. Az elmúlt napokban 5000 feletti volt a regisztrált új fertőzöttek száma, ami szakértők szerint a vírus intenzív terjedését mutatja. Ezt erősítik meg a szennyvízadatok is, amelyek szerint a következő héten is magas lesz a fertőződés.

A virológusok éppen ezért nem tartják indokoltnak az iskolák újranyitását, amely több fertőzöttet fog eredményezni a diákok, a tanárok, illetve a családjaik tekintetében. Mindezek miatt egyre több szülő dönt úgy, hogy nem engedik hétfőtől iskolába a gyerekét, annak ellenére sem, hogy megszűnik a digitális oktatás.

A brit mutáns, amely Magyarországon domináns, gyorsabban terjed, halálosabb, és a fiatalokra is veszélyesebb

A harmadik hullám abban más, hogy a gyerekeket is érintheti súlyosan a betegség, igaz, továbbra is ritkábban, mint a felnőtteket.

A Portfolio-nak név nélkül nyilatkozó orvos, aki nem támogatja az iskolák nyitását, úgy fogalmazott, hogy a gyerekek közül tényleg kevesebben kerülnek súlyos állapotba, mint a felnőttek közül, de a brit mutáns rájuk is veszélyes. Ha 10 ezer aktív fertőzött gyerek van éppen, akkor 100-300 lesz közülük súlyosabb beteg a vírus következtében, azonban ha elterjed a járvány közöttük, mert pl. többet találkoznak az iskolában, akkor sokkal többen lesznek bajban.

Ha elterjed a vírus közöttük, és mondjuk 100 ezer aktív fertőzött lesz a gyerekek körében, akkor már 1000-3000 kerül súlyos állapotba – érzékeltette a problémát az orvos. Szerinte ez már az egészségügyi rendszernek is extrém terhelést jelentene a gyerekek körében is.

Kásler Miklós Emmi-miniszer pénteken levélben tájékoztatta az óvodák és az iskolák vezetőit az újranyitásról,

amelyben nem rendelt el szigorúbb járványügyi intézkedéseket annál, mint amelyek érvényben voltak akkor, amikor a márciusi zárás előtt a koronavírus brit mutánsa letarolta az intézményeket.

Szakértők szerint sokkal szigorúbb intézkedésekre lenne szükség, az iskoláknak nagyobb autonómiára (hogy gyorsan dönthessenek, ha felüti a fejét a járvány), és legfőképp arra, hogy a tanárokat és a diákokat rendszeresen, hetente teszteljék.

A vírus iskolákban való felbukkanására és terjedésére figyelmeztetnek szakmai szervezetek is. A MOSZ nyílt levele hangsúlyozza:

„az óvodás és alsós általános iskolás gyermek esetén ráadásul a távolságtartás, higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen. Ez azt jelenti, hogy ha egy csoportba vagy osztályba egyetlen fertőzött gyermek is bekerül, az nagyon nagy eséllyel akár az egész csoportot is megfertőzheti. Ráadásul a gyermekek a szüleiknek is hazaviszik a fertőzést, akik között még nem elég magas az átoltottság mértéke. A szülők között is nagyon súlyos, életveszélyes fertőzés alakulhat ki, további gyermekek válhatnak árvává vagy félárvává, miközben egyetlen ilyen eset is borzasztó tragédia. Jelenleg a kockázat és a veszteség túl nagy.”

 

gyerek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük