Magyar lábszag 

Hétfőn hajnalban A fantasztikus nő című chilei film nyerte el az Oscar-díjat a legjobb idegennyelvű film kategóriában, amelyben négy másik filmmel együtt Enyedi Ildikó Testről és lélekről című csodálatos alkotása is a jelöltek között szerepelt.

“Csalódtunk”?????

A magyar nyelvű internetes sajtót azonnal elárasztották az efféle címek: “Nem a Testről és lélekről kapta”… “Elhappolták előlünk az Oscart…” “Csalódtunk…” és hasonlók. Talán nem is akadt kivétel, amely az új Oscar-díjast megemlítete, pláne ünnepelte volna a hír címében – mindenfelé szinte gyászhírként lehetett olvasni a Filmakadémia döntését.

Ez annyira szánalmas! A filmvilág képviselői a tavalyi nemzetközi filmtermés legjobbjai közül választották ki a legeslegjobbat. Ez történt valójában. Ünnepeljük együtt a chilei filmeseket  és egyúttal a másik négy kiváló film alkotóit is. Ez az a kategória, a legjobb idegennyelvű filmek versenye, amelyben évről évre valóban kétség nélkül valóban értékes, figyelemre méltó, nagy filmek vetélkednek. A sokféle téma, sokféle közelítés miatt szinte lehetetlen összevetni őket, de csak egy kaphatja meg a szobrot.

Enyedi  példamutató embersége

A sok szomorkodó között éppen a leginkább érintett, Enyedi Ildikó őrizte meg a józan eszét, hiszen ő nyilatkozta folyamatosan, hogy ragyogó filmek a vetélytársak, és ebbe a klubba bekerülve mindenki győztes.

Izgalommal várjuk, hogy minél többen megnézhessük az Oscar-díjas chilei filmet. Időközben a magyar mozikban már lehet látni a zseniális svéd A négyzetet és a Szeretet nélkül című orosz filmet  ahogyan a libanoni Sértés című versenyfilmről is egybehangzó méltatásokat lehet olvasni.

A Testről és lélekről iránti csodálatunkat csak még jobban megemeli a kitűnő mezőny, ahogyan 2016-ban a Saul fia alkotói is joggal lehettek büszkék, hogy olyan zseniális alkotásokkal együtt jelölve nyerték el az Oscar-díjat, mint például a Mustang című török film vagy A kígyó ölelése című kolumbiai-venezuelai-argentin alkotás.

Kapcsolódó

Felszabadult vagyok, és végtelenül boldog, hogy dolgozhatom – mondta Enyedi Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük