Sorting by

×

“Kedves Fideszesek! Kérem gondoljátok át! Megér nekünk, a gyerekeinknek és az unokáinknak ez az ember 5 580 000 000 000 forintot?”

Orbán miniszterelnök szerint Magyarország önállóan is meg tudja oldani azokat a fejlesztéseket, amikre az európai helyreállítási csomagból lenne pénz. Hogy honnan van és milyen feltétellel jutottunk hozzá a 2,5 milliárd eurós hitel, amiről Orbán Viktor beszélt péntek reggel a Kossuth rádióban, arról nem szól a fáma.

Nézzünk bele picit….

A hitel, amiről a miniszterelnök beszél, a november 12-i szokásos devizakötvény-kibocsátásból származik: az Államadósság Kezelő Központ közleménye szerint Magyarország

1,25-1,25 milliárd euró értékben bocsátott ki tíz- illetve harmincéves futamidejű kötvényeket.

Mit jelent ez?

A kötvénykibocsátás tulajdonképpen hitelfelvétel:

a kötvényt megvásárló befektető pénzt ad kölcsön az államnak, aki majd rendszeresen fizeti neki a kamatot és a futamidő végén visszatéríti a kölcsönvett összeget is.

Ilyen kötvénykibocsátás évente több alkalommal is történik, és gyakran az a célja, hogy ebből fizessék vissza a hamarosan lejáró korábbi hiteleket. A november 12-i kötvénykibocsátásból befolyó összeget is az általános finanszírozási célok mellett a 2021. évi devizalejáratok előfinanszírozására tervezi felhasználni az ÁKK a részletesebb közleménye szerint.

Orbán Viktor tehát Magyarország vétó melletti pozícióját egy más célra felvett hitellel blöffölve próbálja erősíteni?

A Magyarország által felvett hitelt maga Orbán Viktor állította szembe a helyreállítási csomagból származó forrásokkal. A miniszterelnök szerint

a helyreállítási alapból származó pénz ugyanúgy hitel, mint a Magyarország által önállóan szerzett források, azonban ez a párhuzam több szempontból sántít.

  • A helyreállítási alap egy része vissza nem térítendő támogatás, bár annyiban valóban hasonlít a hitelre, hogy a közös büdzsébe majd több pénzt kell miatta befizetni. A helyreállítási alap másik része hitelként hívható le.
  • A helyreállítási alapból származó összeg nem növeli az adott ország államadósságát, a devizakötvény-kibocsátásból származó összeg viszont természetesen igen.
  • A most rendelkezésre álló, hitelfelvételből származó 2,5 milliárd eurós összeghez képest szintén a helyreállítási alapból vissza nem térítendő támogatásként 7,6 milliárd euróra lenne jogosult Magyarország, ami a Portfolio számítása szerint nettó 5 milliárd eurót jelentene, ha leszámítjuk belőle a közös büdzsébe 2027-ig emiatt befizetendő többletet.

<<< Friss hírek! >>>

Juszt László kemény, de egyben közérthető megfogalmazásában a fentiek közösségi oldaláról:

“Önök végiggondolták, hogy mibe kerül nekünk ez a 2,5 milliárdos, sumákban összehozott kötvénykibocsátás, vagy ha jobban érthető: 2,5 milliárd euró hitelfelvétel? Szakember segítségét kellett kérnem, de így kiderült, hogy Orbán lazán kirabolta az országot. (Tudom, nem most kezdte.)

Nézzük az alapvariációt, mi történt volna, ha nem hepciáskodik, vétózik, hanem megállapodik az Unióval, ahogy a többi 25 ország tette?

Akkor kaptunk volna tíz milliárd eurót 0,2 %-ért, azaz évente 20 millió eurót, azaz 7,2 milliárd forintot kellene visszafizetni. És persze 8 milliárd euró vissza nem térítendőt, azaz INGYEN. Igaz, az Unió ellenőrizné a felhasználást. Ez 30 év alatt összesen 216 milliárd forint kötelezettség.

Ezzel szemben a kötvénykibocsátást választotta

Ebben az esetben, ha a piacról vesszük fel ugyanezt az összeget, akkor ez annyit jelent, hogy évi 0,2 helyett 1,6 % kamatot fizetünk. Azaz a 18 milliárd euróra évente 1,5 százalékkal nagyobb költséget fizetünk, mint az uniós hitel esetében. Tehát évente 270 millió euró lesz a kamat, azaz a 30. év végén összesen 8,1 milliárd euró. De, – hogy még szebb legyen a történet – ráadásul 8 milliárd eurót is vissza kell fizetni. Az uniós hitelnél ezt nem kell.

Ebben az esetben 30 év alatt 5 796 000 000 000 forint a kötelezettségünk.

Kedves Fideszesek! Kérem gondoljátok át! Megér nekünk, a gyerekeinknek és az unokáinknak ez az ember 5 580 000 000 000 forintot?”

önállóan

 

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.