Orbán Viktor díszőrségben - Veszedelmes vakcinacirkusz - Sejtések sötét, sanda szándékokról - Városi Kurír

Sorting by

×

Orbán Viktor díszőrségben – Veszedelmes vakcinacirkusz – Sejtések sötét, sanda szándékokról

Március 11-én csaknem valamennyi hírportál és híradó vezető helyen számolt be arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, és oldalán a hűséges főfürkész, díszőrséget adott a repülőtéren az érkező, 450 ezer porció kínai koronavírus-elleni vakcina tiszteletére. Vajon miért?

Hirdetés

Nem lett volna jobb dolguk?

Vagy csak alkalmat kerestek arra, hogy lelki segélyben részesítsék a tétovázó, kételkedő magyarokat – mondván: regisztráljatok és oltakozzatok nemzettársaim!? E különleges repülőtéri performance óta azon tűnődöm, hogy mire volt ez jó? A legújabb kori magyar történelem nem tud arról, hogy az Európai Unió közreműködésével, közösen beszerzett oltóanyag-szállítmányok érkezésekor haptákban feszített volna bármely kormányférfiú – jelezvén, hogy éppen megkapjuk a megmentő gyógyszereket.

Sőt!

A kormány a kínai és az orosz vakcinát minden híradás szerint szereti és favorizálja, az Unióban közösen beszerzett gyógyszereket pedig olykor bizony raktárban tartja, a Modernát egyenesen hanyagolja.

Ugyan vajon miért szereti Orbán Viktor olyan nagyon a kínai oltóanyagot és kedveli a Szputnyik vakcinát?

A többszöri kérés után nyilvánosságra hozott beszerzési szerződések erre nem tartalmaznak választ, inkább csak újabb kérdésekre adnak okot. Ráadásul Moszkvából hírek érkeznek arról, hogy gonosz nyugati erők az orosz vakcina jó hírének aláásására készülnek, s erről a gondos és alapos MTI tüstént be is számolt a hazai közönségnek.

Magam az egész vakcinacirkuszt eléggé ízléstelennek, ráadásul veszedelmesnek is találom,

mert minden szakember, beteg és betegjelölt most az oltás, a járvány megfékezését tartja vagy legalább tartaná a legfontosabbnak, s jobbára csak a politikusok manőverei adnak alkalmat és okot arra, hogy hírlapírókban sejtések ébredjenek sötét és sanda szándékokról. Csütörtök óta azon tűnődöm, valójá-ban mi a fenéért fogadta a kínai szállítmányt két főminiszter személyesen? Tudni nem tudok semmit. Bizonyítékom nincs semmire. Csak mélázom itt az oltásra várva, s megpróbálom mérlegelni a lehetőségeket.

A miniszterelnök azért szereti a kínai (és az orosz) vakcinát, mert

 • jobb, mint a nyugatiak, s ennek szól a megtisztelő, reklámértékű fogadtatás. (Ez az abszolúte jóindulatú feltételezés) Erre semmiféle szakmai bizonyíték (egyelőre) nincs, s lehet, hogy nem is lesz. Istentelenül drágán vettük ugyan, de ettől még nem biztos, hogy a legjobb.
 • a Keleti Nyitás elnevezésű (politikai szélhámosság) sikerét bizonyítaná, ha a járványt jobbára a keleti gyógyszerek segítségével sikerülne legyőzni. Akkor a választási had-járatban nagy hangon lehetne emlegetni, hogy nem az Európai Unióval közösen, hanem a magyar kormány szuverén keleti politikája révén beszerzett gyógyszerekkel arattunk győzelmet a járvány felett, s ez bizony Orbán Viktor nagy személyes érdeme.A miniszterelnök egy gyenge pillanatában azt mondta, hogy minden vakcinát, a teherautókról lepottyanó ampullákat is össze kell szedünk, mert minden oltóanyagra szükség van. A portyázók azonban a jelek szerint egyelőre befejezték a futkározást a piacon, nincs hír arról, hogy a már engedélyezett Johnsonból, vagy a még engedélyre váró Novarexből, netán indiai gyógyszerből és sok más forrásból vakcinát rendelnénk. Most már van elég oltóanyag, sikerült a legdrágább kínaiból a legnagyobb tételt megrendelni. A Napkeleté a jövő! (Ettől persze még a kínai is, orosz is jó lehet. És az orvosok azt mondják, minden oltás jobb, mint megkapni a fertőzést.)
 • a kínai beszerzésben, szállítmányozásban érdekelt akárkik szépen, csendben osztoznak a vakcinaüzlet nyereségén. A költségeket a magyar adózók fizetik.

Már eddig is több megjelent írás táplálja azt a gyanút,

hogy itt valami égbekiáltó disznóság történik a szemünk láttára, de a kínai szállítmány különleges fogadtatása erre még nem bizonyíték, csupán ok a gondolkodásra. Mindazonáltal vélhetően ez csak mellékszál a történetben. Nem éppen mellékes szál, de mellékszál. Magánjellegű, egyszersmind közérdekű tűnődéseimben itt nem álltam meg, mert sajnos az előttem már régen hitelét vesztett kormánynak én egy szavát sem hiszem el, sőt azt sem, amit kérdeznek.

Az én kérdésem változatlanul úgy szól: mi a jó fenéért favorizálja Orbán Viktor az Európai Gyógyszerügynökség által egyelőre nem engedélyezett keleti oltóanyagokat a már engedélyezettekkel szemben?

Attól tartok, a repülőtéri gesztus afféle sajátos politikai hűségeskü volt a kínai jóbarátok előtt,

parányi, de jelentős eleme annak a politikai gondolkodásnak, amely Orbán Viktor és a Fidesz belső, befolyásos körének tevékenységét jellemzi az utóbbi időben. A Nyugat, vagyis az Unió, az Egyesült Államok, a nyugati sajtó és jelentős politikusok és civil szervezetek sokasága keményen bírálja a magyar kormány politikáját és tetteit, fejére olvassa a jogtalanságokat, a korrupciót és a szövetségesek elárulását.

„No! Ebből elég volt“ – mondta Orbán Viktor a maga szokásos pimasz könnyedségével, amikor bejelentette a Fidesz-képviselők távozását az Európai Néppárt frakciójából.

Az állandó viták az Unió hivatalnokaival, a keleti barátkozás korrupt és elnyomó rendszerek vezetőivel, a pökhendi, nagyzoló és erőszakos bel- és külpolitika, nemkülönben most ez a förtelmes vakcinacirkusz és a járvány elleni védekezés módja – mind azt vetíti előre:

ha a Fidesz jövőre ismét megnyeri a választást, Orbán Viktor kilépteti Magyarországot az Európai Unióból. Amíg a pénz áramlik a közös kasszából az „Orbán Viktor rokoni és haveri társaság“ pénztárába, addig erre nem kerül sor.

De az új jogállamisági törvény lassacskán érvényesülőben van,

s a Fidesz számára az európai jog uralma és a pénzcsapok elzárása elviselhetetlen lenne. A közvélemény megdolgozása már most folyik, mert a választók jókora többsége uniópárti, s a tömeghangulat megfordítása még a roppant túlsúlyban levő fideszes médiának sem lesz egyszerű feladat.

Ha pedig a választáson elbuknak, legalább teli pártkincstárral és dagadt magánzsebekkel futnak neki az ellenzéki létnek egy olyan országban, amely éppen csak próbál talpra kecmeregni a járványból, a gazdasági és a tíz éve mélyülő erkölcsi válságból.

 

demeter
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

 • 2021.03.14 - 00:16
  Közvetlen hivatkozás

  A cikk meglatasai helyesek, de egy dologban tevednek: ha orban bukik, akkor a kovetkezo kormanynak az lesz a dolga, hogy a fideszt atomjaira verje szet, a helyet soval hintse be, es SOHA ne adjon alkalmat arra, hogy a jelenlegi fidesz ugyanebben a felallasban, orban vezetesevel ellenzekbe vonulhasson! Ez olyan dolog lenne, mintha a IIVH gyozelme utan hitler nem lett volna ongyilkos es tovabb elne, vezetne a sajat naci partjat a CDU-CSU koalicioval szemben! Eppen eleg ujnaci kispart van feltorekvoben – nincs szukseg egy eros es gazdag illiberalis partot bevallalnia az uj magyar kormanynak! Csak mint Karthagoval tettek: lerombolni, felszantani, soval behinteni, (a fideszt), hogy soha tobbe ne kelljen veluk szamolni es ne legyen lehetoseguk tomegeket megmozgatni!

  Válasz
 • Visszajelzés: Pfff! Mégsem maradunk "heti Orbán" nélkül! - Városi Kurír

 • Visszajelzés: Mit nem beszél ez az ember?! - Nekünk senki nem mondhatja meg! - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.