Van remény! Rövidesen ők jönnek!

Kisdobosok, úttörőszeletek, tiétek a jövő!… Úgy volt, hogy a miénk lesz — keserűen nevettünk Sándor György tréfáján, és tudtuk, hogy ránk is ez vár. Az új generáció lendülete és tehetsége azonban lenyűgöző. Az Eötvös József Gimnázium diáklapját szemlézzük.

Miben hiszünk?

Egy-egy önálló bekezdéssel indítja olvasmányos diákmagazinját az Eötvös József Gimnázium lapjának négy főszerkesztője. Rékassy Botond, Kovács Luca, Nagy Viola és Kisházy Eszter is megfogalmazza ars poeticáját. Aztán megelevenedik egy színvonalas fővárosi gimi diákjainak és tanárainak lüktető közösségi élete.

Asszociációs láncok

A szerkesztők egészségesen kíváncsiak, és sokféle módon szólítják meg társaikat. Elkészítették például a hatosztályos gimnázium hetedikes osztályainak, valamint a négyosztályos kilencedikeseinek “asszociációs láncait”. A tördelés látványosan dokumentálja és élvezetesen tálalja az eredményt
Az Eötvös Diák friss száma tele van hasonló ötletekkel: magukról és társaikról olvashatnak azok, akiknek ez a lap elsősorban készül.

Konteók

ujsag

A diáklap olyasmikre kérdez rá, ami bárki mást is nagyon érdekelne: például a diákok viszonyára hithez, valláshoz, hivatalos egyházakhoz, felekezetekhez. Hisztek-e a csodákban? – teszik fel egy cikkben a kérdést.
Na és az összeesküvés-elméletekben? A körkérdésből kiderül, hogy nagyon sok diák hallott a közkeletű híresztelésekről (például az illuminátusokról; a chemtrail pletykákról; arról, hogy a globális felmelegedés kamu lenne; hogy a második világháború nem történt meg; arról, hogy a Föld lapos és a holdraszállás sem történt meg; arról, hogy a World Trade Center elleni terrortámadást “igazából” a kormány szervezte meg, vagy a különleges 51-es körzet állítólagos titkairól, stb.). Ahhoz képest, hogy ezek a fantáziát megindító ötletelések mennyire sok diákhoz jutottak el, 86,5 százalékuk (!) szögezte le, hogy egyiket sem hiszi el. Ez a generáció józanul, a legkülönbözőbb színvonalú befolyásolási kísérleteknek ellenállva, az eszére hallgatva indul az életbe.

Nem nyesegetik, bátorítják

A közvélemény hosszú évek óta újra meg újra meglepődik, amikor az egymást követő tüntetési hullámokhoz csatlakozó diákok egészen fiatalon is érett, önszerveződésre, önkifejezésre képes generációként lépnek a közéletbe. Az Eötvös Diák most bemutatott száma sok mindent érthetővé tesz. Ez a magazin szinte teljesen apolitikus, csupa “diákos” témáról, a kamaszkori érdeklődést izgató kérdésekről szól. De azok a fiatalok, akik ebben az állandó szellemi pezsgésben növekednek közöttünk, és akiket a környezetük nem lenyeseget, hanem bátorít, nagy teljesítményekre képesek.

A témáról itt olvashat továbbiakat portálunkon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük