Megszabadulunk az EU koloncától, csak Orbánnak van oka aggódni

A Brexit nem feltétlenül rossz hír az EU bent maradó tagjai számára. Nagy-Britannia kilépésével az Unió kevesebbet veszít és megszabadulhat egyik legnagyobb tehertételétől.

Megdöbbentő szűklátókörűség

A megújult Népszava Szép Szó mellékletének egyik színvonalas, állandó szerzője, Forgács Imre „Brexitre várva” címmel adott átfogó értékelést a kátyúba jutott brit kilépési tárgyalásokról. Ha gyorsan, sok szempontot figyelembe véve kíván képet alkotni erről a súlyos ügyről, figyelmébe ajánljuk ezt az elemzést.
Forgács Imre részletesen foglalkozik a brit populisták megdöbbentő szűklátókörűségével:

„Bármennyire hihetetlen, de a korábbi brit miniszterelnök úgy tett ígéretet egy meglehetősen kockázatos népszavazásra, hogy kormánya semmilyen komolyan vehető szakmai elemzéssel nem rendelkezett” – állapítja meg a cikk

Az idő elfogyott

A jelenlegi helyzetről és a kilátásokról egyik legütősebb megállapítása:

A Brexit rendezett lebonyolítására csak akkor lenne esély, ha a felek néhány héten belül valamennyi nyitott kérdésben megegyeznének. Az idő nem egyszerűen sürget, hanem gyakorlatilag elfogyott.(…) A 2016-os népszavazás meggondolatlan döntés volt, ami az integráció további mélyítését (például a költségvetés átfogó reformját) is veszélyezteti. Ezért a britek rendezett kilépése összeurópai érdek, s valószínű, hogy újabb és újabb céldátumok (részmegállapodások) születnek. Magyarország csatlakozási felkészülése például jó tíz évig tartott, miért gondoljuk, hogy a Brexit-eljárás sokkal rövidebb lehetne?

Felelőtlen populisták

Nem elegáns kimondani, de tény: Nagy-Britannia kilépésével az Unió kevesebbet veszít és megszabadulhat egyik legnagyobb tehertételétől. A költségvetési pénzeket visszakövetelő Margaret Thatcher óta valamennyi miniszterelnök úgy gondolta, hogy a brit kivételesség fontosabb Európánál. Ismert, hogy az Egyesült Királyság a Brexit-népszavazást főleg David Cameron hatalmi ambícióinak köszönheti. Cameron ugyanolyan felelőtlen populista volt, mint a jelenlegi magyar miniszterelnök vagy a vele együtt migránsozó olasz Salvini.

Mindezek tudatában itt lenne az idő, hogy Magyarország jelenlegi vezetője is elgondolkozzon azon, hogy ha egy olyan erős gazdaságot, mint a brit, idevezethet még nem is a kilépés, csak annak előkészítése, mi várna hasonló esetben egy olyan sérülékeny gazdaságra, mint a magyar. Persze tudjuk, hogy ahogy a brit populistákat sem tartja vissza semmitől az, hogy milyen nehéz lesz a lakosságnak, ugyanúgy Orbánt sem érdekeljük.

Kapcsolódó

A brit Munkáspárt új népszavazást akar a Brexitről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük