KultúraKiemelt hírek

Itt Rajk László beszél!  — Lapzsemle

rajk

Független, provokatív, szabad, játékos  — így jellemzi a szeptember 11-én elhunyt Rajk Lászlót, az építészt méltatva Götz Eszter. Az e Heti lapzsemlét Rajk László emlékének szentelem. 

Tele van élettel

Nagy szerencsénkre a Klubrádióban több friss felvétel is előkereshető Rajk Lászlóval. Most kötelező elővenni és meghallgatni ezeket. Bölcs, nyugodt, feltételek és kikötések nélkül szabad ember beszél hozzánk, alkotóereje teljében.
Idén februárban Rajk László hetvenedik születésnapját ünnepeltük, Váradi Júlia beszélgetett vele az akadémiai székfoglalóként megalkotott FUGA-kiállítása kapcsán. (Itt hallgatható meg.)
Szénási Sándor pedig kitűnő sorozatában, a “Szabadság, elvtársak!” című rendszerváltás-történeti beszélgetésekben hívta meg a stúdióba, és milyen jól tette. (A beszélgetés itt hallgatható meg.)

Rajk László utolsó ajándéka

Hihetetlen az a rengeteg kiváló cikk, emlékezés, megszólalás, amelyek Rajk László halálhíre óta áradnak a még Orbán-független sajtóból. Csak a legnagyobbak távozása vált ki ilyen hatást.
Vásárhelyi Mária “Kapitány! Kapitányom!” címmel emlékezett az Élet és Irodalomban.
(Vásárhelyi Mária nyilatkozott a halálhír sokkjában is a Klubrádiónak, a beszélgetést itt találja.)
Az Élet és Irodalom friss számában György Péter is nagy cikkben búcsúztatta Rajk Lászlót.
A Magyar Narancs honlapján Rév István történész szólalt meg azonnal a halálhír után, szeptember 12-én reggel.
A 168ÓRA hetilap honlapján Hodosán Róza “Laci” című, személyes hangú írása jelent meg. (Ezt a szeptember 19-i nyomtatott számban is közzétette az éppen távozó szerkesztőség.)

Provokatív, szabad, független

A Magyar Narancs hasábjain két friss Rajk-írás is olvasható. Az egyik az augusztus 8-i számban jelent meg “Bodyguard-építészet” címmel.
A másik már csak halála után, a legfrissebb, szeptember 19-i számba kerülhetett be.
“A befejezettség ábrándja (Opus complebitur) — Mikor van készen egy ház?” című cikke egyelőre a nyomtatott lapban olvasható teljes egészében. “Ahogy szaporodnak az üresnek szánt stadionok, a vezér úgy érzi magát egyre erősebbnek” — írja Rajk László. — ”Az ember nélküliség, az embertelenség világában. Azt hiszi, ő dönti el, mi mikor van készen. De az üresség befejezettség, végső állapot.
Mi építészek ez ellen küzdünk, még ha azt hisszük, nem is.”

A friss hetilapban emlékező-méltató cikkek sorát tették közzé Rajk Lászlóról

Mink András történész “Hűség és kitartás” címmel Rajk Lászlóról, a politikusról írt.
“2019. február 7-én a 70. születésnapját politikai-művészeti tárlattal ünnepelte a Fuga Építészeti Központban, amelyet egyben a Széchenyi Művészeti Akadémián elnyert tagságának székfoglaló kiállításaként rendezett. A tárlaton a hiányzó sorozat több emblematikus darabja is szerepelt, köztük a “hiányzó paragrafus”, a magyar köztársaság felszámolása. 2019. június 16-án, Nagy Imre és társai kivégzésének emléknapján, az újratemetés 30. évfordulóján, egy újabb grafikai villámkiállítással és a Néma felállás címmel meghirdetett flashmob szervezésével szállt sokadszor és töretlenül szembe az új magyar autokrácia történelemhamisító propagandagépezetével. Felfoghatatlan, hogy ez a fáradhatatlan, megtörhetetlen szívű és akaratú ember már nincs velünk. Az egyik fájdalmasan hiányzó hős most már ő maga” – írja Rév István.
Kötelező olvasmány ugyanebben a Magyar Narancs-számban Götz Eszter cikke is “Illeszkedés helyett” címmel Rajkról az építészről (a szerző a környezetbe simulós, illeszkedős trenddel szembeszálló szabadságot és játékosságot méltatja Rajk életművében), valamint Bacsadi Zsófia elemzése “A mulandóság örökkévalósága” címmel Rajk László és a film kapcsolatáról. Aki csak a legutóbbi időkben lenyűgözve csodálhatta a látványtervező Rajk megdöbbentő teljesítményét Nemes-Jeles László “Saul fia” és “Napszállta” című filmjeiben, annak is rengeteg újdonságot tár fel a filmes elemzés.

Rajk László — A név védelme — Szamizdatbutik

A Heti Világgazdaság friss, szeptember 19-i száma is méltó emléket állít Rajk Lászlónak. “Szimbolikus epizódok” címmel olvashatunk róla a nyomtatott lapban. “Barátjával és küzdőtársával, Konrád György íróval egy héten halt meg a demokratikus ellenzék egyik kulcsfigurája, a történelmi nevét dacos büszkeséggel viselő Rajk László.”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A Vélemény rovatban pedig Seres László emlékezik, “Liberális halottaink” címmel.
“A vitákhoz elvek, az elvekhez személyiségek kellettek, közülük pedig egyre többen távoznak, és emlékeket hagynak maguk után. Emlékeket megalkuvásmentes bátorságról, kiállásról, külső és belső száműzetésről, a szabadságról alkotott felfogás sokféleségéről, stencilezésről, írógépszalagról, átütőpapírról. Emlékeket, amikből egyszer talán áldás fakad” — írja Seres László.

 

About Author

Szólj hozzá!