Connect with us

Sport

Szálkásító gyakorlatok és étrend: ehhez kell egy kis akaraterő!

Szálkásító gyakorlatok és étrend: ehhez kell egy kis akaraterő!
Megosztás

Nagyon sok olyan testmozgás van, amely támogathatja a fogyást úgy, hogy közben kalóriát égetünk el. A várható fogyás függ az elvégzett gyakorlatoktól, az életkortól, az étrendtől és attól is, hogy hány kilogrammos súlynál vágtunk bele a testmozgásba. A szálkásító gyakorlatok és az étrend megváltoztatásához azonban kell egy kis akaraterő is.

Mi az a szálkásítás?

A szálkásítás nem egyezik meg azzal, hogy karcsúak leszünk. Egy egészséges embernél karcsúságról akkor beszélhetünk, ha a teste 9-12% zsírt tartalmaz. Szálkásítás esetén ez a százalékos érték lemehet akár 4-re is, de ez már egészségtelennek számít. A szálkásítás nem a karcsúságról szól, hanem arról, hogy a meglévő izomzatot láthatóvá tegyük úgy, hogy a zsírréteget elvékonyítjuk. Ez egy hosszabb folyamat része, ami nem egyenlő a fogyókúrával. Csak úgy lehet elérni, ha megfelelő étrendet és edzéstervet tartunk, hiszen ellenkező esetben teljesen feleslegesen dolgoztunk. Szálkásítani tehát akkor kell, ha már rendelkezünk egy jól felépített izomtömeggel. Az Intenset szálkásítás tippjeit is érdemes követned.

Mi történik a szálkásítás alatt?

Szálkásítás alatt a testünk meg fog változni, amelyet nem a mérlegre állva fogunk észrevenni, hanem a tükörbe tudjuk folyamatosan ellenőrizni. A kezdeti időszakban nagyon sok víz távozik el testünkből, ezért hirtelen úgy látszik majd, hogy fogytunk. Ezután hetente fél kilogramm körüli fogyást fogunk tapasztalni, ami viszont már azt jelzi, hogy izmaink előbukkannak. Láthatjuk, hogy nagyon oda kell figyelni az edzésre és az étkezésre is annak érdekében, hogy egyensúlyba tudjuk hozni a dolgokat. Egy túl szoros diéta sajnos az izmainkra is hatással lesz és veszthetünk izomtömegünkből. A löttyedt izmok semmi jóra nem utalnak, így biztosak lehetünk abban, hogy valami nem stimmel a tervvel.

Milyen diétát érdemes tartani?

Mivel mindenkinek teljesen más a testfelépítése, így nehéz megmondani, hogy pontosan melyik diéta lesz megfelelő. Naponta 500 kalória deficit szükséges ahhoz, hogy hatékonyak legyünk és ehhez fehérjében gazdag étrendet kell összeállítani. A maximum zsír, amit bevihetünk nem haladhatja meg a napi 20-30 grammot. A zsír mennyiségén semmiképpen se csökkentsünk, mert arra szükségünk lesz. A zsíroknak a vitaminok szedése során is fontos szerep jut. Igyekezzünk távol tartani magunkat a csokoládétól, a cukroktól, a nassolni valóktól és az édesített üdítőktől. Szénhidrátra azonban szükségünk van, így fogyasszunk shake-t, ami segít a szénhidrát bevitelben is.

Milyen mozgásformákat végezzünk?

Bármilyen edzésforma mellett letehetjük a voksunkat, de az edzések mellett mindenképpen tartsuk a diétát. Súlyzós tréninprogramok, kardio edzések, zsírégető edzések, bármi szóba jöhet. Mindig úgy kell választani, hogy az számunkra is minél kedvezőbb, elfogadhatóbb legyen.

Szerző