Connect with us

Sport

Vasárnap kezdik a menetelést női vízilabdázóink a VB-n

Megosztás

Nehéz sorozatra számíthat Dohában a magyar női vízilabda válogatott, pedig ezen a tornán múlik a párizsi olimpiai részvételük.

vízilabda
Megosztás

Az Új-Zéland elleni csoportmeccsel vasárnap megkezdi Dohában világbajnoki szereplését a magyar női vízilabda-válogatott, amely az olimpiai kvóta megszerzéséért indul harcba.

Előzmény

A női együttes múlt nyáron a Fukuokában rendezett világbajnokságon a hatodik helyen zárt, ezt követően menesztették posztjáról a csapattal Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes és világbajnoki második Bíró Attila szövetségi kapitányt, akinek a helyére rendhagyó módon társkapitányok érkeztek Mihók Attila és Cseh Sándor személyében.
A két szakembernek mindössze néhány hónapja volt, hogy felkészítése az együttest a januári, eindhoveni Európa-bajnokságra, melyen végül csak ötödik lett gárda, és így most a világbajnokság az utolsó esélye arra, hogy kijusson Párizsba.

vizilabda

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A világbajnokságok történetében 1986 óta rendeznek női tornákat is, a 16 viadal közül ötször nyertek érmet a magyarok, 1994-ben és 2005-ben diadalmaskodtak, 2001-ben és 2022-ben másodikok lettek, míg 2013-ban bronzérmesként zártak. Az első hét vb-n ugyan háromszor is dobogón állt a gárda, a legutóbbi kilenc alkalomból viszont ezt csak kétszer sikerült.

Fel kell kötni a…

Az együttesnek nem lesz könnyű dolga, hiszen a papírforma szerint a negyeddöntőben az olimpiai bajnok amerikai vagy a címvédő és hazai környezetben Európa-bajnok holland csapattal találkozhat, de az erőviszonyok alapján jó esély van rá, hogy a vb-n kiosztásra kerülő kettőből legalább az egyik kvóta az 5-8. helyért sorra kerülő rájátszásban talál majd gazdára. A párizsi indulásért a magyaroknak várhatóan Olaszországot vagy Kanadát kell megelőzniük. A női válogatott a csoportküzdelmek során még Szingapúrral és Ausztráliával csap össze.

Egyéb érdekességek!

A csapat tizenhárom tagja ugyanaz, mint legutóbb, Fukuokában, most Kuna Szonja élete első világbajnokságán szerepel, míg Horváth Brigitta 2019 után játszhat ismét vb-n.
A csapatkapitány Keszthelyi Rita sporttörténelmet ír majd, ugyanis ő lesz a sportág első női játékosa, aki kilenc világbajnokságon ugrik medencébe.
A magyar és az új-zélandi vízilabda válogatott története során eddig háromszor találkozott egymással világbajnokságon, 2019-ben 17-6-ra, 2007-ben 17-7-re, tavaly pedig 23-5-re nyertek a magyarok
A találkozó – melyet az M4 Sport élőben közvetít – közép-európai idő szerint vasárnap 13 órakor kezdődik vasárnap.

Felkészülés

vízilabda

Szerző