Kerítésen túlGyorshír

Töretlen az éjféli mise népszerűsége karácsonykor, de mikor kezdődött?

ejfeli-mise

A karácsonyi ünnepkör számos tradíciót hozott létre a karácsonyfától kezdve, a kandallóra felhelyezett zoknin át a karácsonyi kórusig bezárólag. Az egyik legismertebb karácsonyi hagyomány az éjféli mise. A szertartás számos országban – különösen a katolikus államokban – a karácsonyi szezon legfontosabb istentisztelete.

Általában éjfél előtt kezdődik

attól függően, hogy római katolikus vagy protestáns templomról van szó. Egyes országokban (Spanyolország, Lengyelország, Olaszország, Mexikó) a fő étkezés szigorúan a mise után zajlik, míg máshol előbb elköltik a vacsorát, majd jöhet a mise. Ez a szokás például a belgáknál, finneknél, dánoknál vagy a litvánoknál.

Bár a Bibliában nem ismerünk olyan passzust, amely arról szólna, hogy a keresztények karácsonykor misére mennek, de ez a szokás is visszavezethető Jézus születéséig. A 380-as években egy keresztény zarándok feljegyzéseiből tudjuk, hogy Betlehemben éjféli virrasztással kezdődött Jézus születésének az ünnepe. Igaz, ekkor még január 6. és nem december 25. volt a szent dátum.

A nyugati világban úgy tartják számon,

hogy 430 körül kezdődött az éjféli mise gyakorlata. III. Sixtus pápa ugyanis ekkor rendelte meg, hogy a Rómában megépült Santa Maria Maggiore bazilikában építsék fel a betlehemi kápolna másolatát. Így vették át az éjféli misét is, ami nagyon népszerűvé vált a 12. századra. 550 körül a pápa a Szent Anasztázia templomban kezdte éjfél előtt a karácsonyi misét, méghozzá december 25-én, ami ekkortájt még a takácsok védőszentjének ünnepe volt.

Az éjféli mise tulajdonképpen egy virrasztás, amikor örömteli reményben várjuk, hogy eljöjjön a Megváltó. A szertartás köré kapcsolódó hiedelmek szerint éjfélre minden várakozás egy nagy jellé válik. A nap legtitokzatosabb pillanatában minden vágy és titok feltárul, előjönnek a kísértetek, kifakad a világ, és még az állatok is megszólalnak.

Nincs azonban ebben semmi mágia,

hiszen az éjféli mise feloldja a böjtöt, lezárja az adventet. Megvalósul a csoda, hiszen a Megváltó születésével elűzi a gonosz erőket, és új világ kezdődik.

Vendég szerző: Nagy Viktória Xénia

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

http://varosikurir.hu/karacsony-szerte-nagyvilagban/

About Author

Szólj hozzá!