Connect with us

Kerítésen túl

Amerika kész felfegyverezni Ukrajna hadseregét

Megosztás

Erről adott exkluzív interjút a londoni Guardian című lapnak Kurt Volker, aki jelenleg az Egyesült Államok különleges megbízottja Ukrajnában.

Kurt Volker
Megosztás

Erről adott exkluzív interjút a londoni Guardian című lapnak Kurt Volker, aki jelenleg az Egyesült Államok különleges megbízottja Ukrajnában.

Előtte a NATO brüsszeli központjában képviselte Amerikát. Korábban az oroszok érzékenységére hivatkozva az USA nem szállított fegyvereket Ukrajnának, annak ellenére, hogy az oroszok aktívan támogatták a lázadókat Ukrajna keleti részén. Jelenleg több mint 2.000 orosz katona harcolhat Ukrajnában – állítja az amerikai hírszerzés.

Az ukránok minden nap veszítenek katonákat a lázadókkal szemben,

akiket az oroszok támogatnak. Ezért az USA nem habozik felfegyverezni Ukrajna hadseregét. Áprilisban már szállítottak tankelhárító fegyverzetet, májusban pedig Washingtonban megszavaztak egy 250 millió dolláros fegyverszállítási csomagot Ukrajnának.

Trump elnököt sokan azzal vádolják Washingtonban, hogy túlságosan elnéző Putyinnal.

Kampányfőnöke, Paul Manafort egykor Janukovics oroszbarát ukrán elnök tanácsadója volt. Emiatt bírósági eljárás alatt is áll. Még a 2016-os kampány során Manafort kénytelen volt lemondani ukrajnai szereplése miatt. A nemrég elhunyt John McCaine szenátor nyíltan gyengeséggel vádolta Trumpot Ukrajna ügyében. A szenátor egy szilvesztert a fronton töltött Ukrajnában, hogy bizonyítsa elszántságát az oroszokkal szemben.

Kurt Volker különleges megbízott most úgy nyilatkozott, hogy kapcsolatban áll Putyin elnök ukrajnai ügyekben illetékes tanácsadójával. Vlagyiszlav Szurkovval Dubajban találkozott, de nem jutottak dűlőre Ukrajna ügyében. Volker szerint a jövő évi választásokig nem is lesz előrelépés, de az idő nem az oroszoknak dolgozik, hiszen Ukrajnában egyre erősebb a Moszkva-ellenes hangulat.

Az általános korrupció továbbra is gond Kijevben

– ismerte el az amerikai diplomata, aki hangsúlyozta: ezt a problémát az ukránoknak maguknak kell megoldaniuk, mert ez gyengíti az egész rendszert. Az oroszok pedig épp a rendszer gyengeségeit használják ki Ukrajnában a befolyásuk növelése érdekében – hangsúlyozta Kurt Volker különleges ukrajnai megbízott, aki a Guardian című lapnak adott exkluzív interjút Washington és Kijev kapcsolatáról.

Lengyel Miklós

Globoport

Kapcsolódó:

Destruktív, provokatív magyar cselekménysorozat Ukrajnával szemben

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük