Azt mondod: méregdrága, azt mondom: szinte ingyenes – Hogy mi? A budapesti gyógyfürdők, persze, ha…..

A mai „pénzszűke” időben sem méregdrága minden! Itt vannak például a budapesti gyógyfürdők, na persze az majdnem ingyenes igénybevételnek vannak feltételei. A legtöbb gyógyfürdők által nyújtott szolgáltatást a tb támogatja, ha…. És itt jön a lényeg, bár sajna ismerve a magyarok egészségi állapotát, sokaknak jó hír, ami következik.

Az illetékes orvos receptre írja fel….

A Pénzcentrum összeszedte, miért nem kell fizetni a gyógyfürdőkben, hogyan lehet igényelni a beutalókat, milyen feltételeknek kell megfelelni. Mutatjuk a budapesti lehetőségeket! A gyógyvizek jótékony hatásukat a különböző betegségekben, főként a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekben, meddőségben, sport- és más sérülések utókezelésében, érszűkületek egyes formáiban, és idült bőrbetegségekben szenvedőknek ajánlják. Jó tudni azonban, hogy nem minden termálvíz számít gyógyvíznek, viszont a gyógyvizek között számos akad, ami termálvíz is egyben. A vizsgálatot szigorú szabályok mentén végzik az illetékes szervek.

A fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozó gyógyászati ellátás, amelyet főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmaznak, egyes ellátások árához társadalombiztosítási támogatás jár.

A gyógykezeléseket akár ingyen, vagy támogatott formában is igénybe lehet venni, de csak bizonyos feltételek mellett.

Fontos, hogy az egészségbiztosítás keretében igénybe vehető gyógyászati ellátásokat csak szakorvos rendelheti, azonban magánrendelésen még a szakorvos sem rendelhet társadalombiztosítási támogatással kiszolgált gyógyfürdőkezelést – határozza meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

A gyógyászati ellátásokat az arra jogosult orvos vényen rendeli, az ellátás igénybevételéhez pedig az orvos által kiállított kezelőlap is szükséges.

A Tb által támogatott fürdőgyógyászati ellátások a következők:

 • gyógyvizes gyógymedence: főként mozgásszervi megbetegedések és krónikus ízületi gyulladások kezelésére, idegi kimerültség csökkentésére, depressziós állapotok oldására alkalmazzák. Emellett javítja az anyagcserét, fokozza a szervezet ellenálló képességét.
 • gyógyvizes kádfürdő: abban az esetben ajánlott, ha a közös gyógyvizes gyógymedence nem alkalmazható, elsősorban bőrgyógyászati javaslatra, pikkelysömör, ekcéma gyógyítására.
 • iszappakolás: az iszappal végzett kezeléseket a meszesedéses, kopásos mozgásszervi panaszok, nőgyógyászati problémák esetén használják.
  súlyfürdő: kezelés során a beteget a nyakánál vagy a hónaljánál függesztik fel, és úgy lebeg a vízben. Célja, hogy eltávolítsa a kor előrehaladtával, illetve az ülőmunka miatt összecsúszott gerinccsigolyákat egymástól, és a gerincoszlop kíméletes nyújtásával a porckorongok visszakerüljenek eredeti, egészséges állapotukba.
 • szénsavas fürdő: ezeket a kezeléseket egy szénsavas vízzel töltött, speciális kádban végzik, amit lefednek és csak a páciens feje “lóg ki”. A buborék ingerli a bőrt, ennek hatására a perifériás vérerek kitágulnak. Ezáltal javul a szövetek vér- és oxigénellátottsága, csökken a vérnyomás, javul a sebgyógyulás. A felszabaduló szén-dioxid jótékony hatással van a légzésre is.
 • orvosi gyógymasszázs: a masszázs több megbetegedésben eredményesen alkalmazható, így az ortopédiai, a reumatológiai betegségek krónikus időszakában, a neurológiai betegségek utókezelésében, belgyógyászati betegségek esetén, valamint a traumatológiai betegségek rehabilitációjában.
  víz alatti vízsugármasszázs: főként kopásos mozgásszervi panaszok, sérülések utókezelése, keringési problémák, egyes idegrendszeri betegségek esetén kíméletes módszer.
 • víz alatti csoportos gyógytorna: izomerősítésre, edzésre használhatják a víz ellenállását. Kondicionáló, fájdalomcsillapító, anyagcsere serkentő, vér- és nyirokkeringés fokozó hatású.
 • komplex fürdőgyógyászati ellátás: egyénre szabott, összetett kezelést nyújtó szolgáltatás mozgásszervi betegek részére. A kúra a szakorvos által összeállított fürdőgyógyászati ellátásokat jelenti, mely a következő kezelésekre terjed ki: gyógyvizes gyógymedence fürdő, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, egyéni vagy csoportos szárazföldi gyógytorna és fizikoterápia.

.. és még valami….

Fontos még azt is tudni, hogy a gyógyászati ellátások igénybevételéhez utazási költségtérítés is jár bizonyos szabályok szerint. Így arra is van lehetőség, hogy a vidéki gyógyfürdőkben kedvezményesen vagy akár ingyen vegyétek igénybe a gyógyászati szolgáltatásokat.

A alábbi budapesti gyógyfürdők vannak nyitva, ahol a kezelések most is igénybe veheitők:

Forrás