Álmaink nyomában – Vedd szó szerint, a pszichológus mondja…

Az álom a tudattalanhoz vezető királyi út- mondta Freud. Talán nem lehetünk ennyire magabiztosak az álomvilág mindenhatóságát illetően, de annyi bizonyos, hogy a minket komolyan foglalkoztató események, érzelmek megjelenhetnek álmainkban nyílt vagy szimbolikus formában. Alvás állapotában a tudatunk is szunnyad. Az egyébként őrt álló EGO-nak, aki éber állapotban gondoskodik a kellemetlen késztetéseink elhárításáról, az éjszaka leple alatt lankad a figyelme, és olyan gondolatok törnek felszínre, amelyekkel tudatosan nem akarunk vagy nem merünk foglalkozni.

Így lehetséges az, hogy egy-egy álom után reggel ébredés után kellemetlen érzéseket élünk meg

Tényleg ilyen fontos ez nekem? Valóban így érzek? Még mindig annyira hiányzik? Ezután két lehetőség közül választhatunk: a tudattal karöltve ismét elfojtjuk ezeket a kellemetlen érzéseket, vagy elkezdjük megvizsgálni, hogy mit üzenhetnek nekünk az álmaink. Álmaink sokszor egyértelmű vágyteljesítő vagy félelmet megtestesítő tartalommal bírnak és megfejtésük is meglehetősen könnyű. Ilyen hiányérzetet előhozó álom egy rég elveszett barát megjelenése, vagy egy traumatizáló esemény újra álmodása. Ide tartoznak azok a tipikus álmok is, hogy megnyertük az ötös lottót vagy egy csodálatos trópusi helyen nyaralunk. Álmaink ilyenkor direkt módon utalnak vágyainkra, félelmeinkre, hiányainkra. Az álom ugyanakkor sok esetben nem bír ilyen egyértelmű üzenettel, csak szimbolikus szinten jelenik meg a tartalom, és az átvitt értelmet kell átültetnünk életünk konkrét eseményeire, hogy megértsük, mit üzen nekünk. Néhány izgalmas álom, ami gyakran fordul elő:

Híresség az álomban

Az, hogy melyik hírességgel álmodunk, rámutathat azokra a tulajdonságokra, amelyeket elismerünk, kedvelünk, de azokra is, amelyekre vágyunk. Híres topmodellel álmodni utalhat saját külsőnkkel való elégedetlenségünkre, férfiként kisebbségi érzésre egy nagyon szép nő mellett, de a szakterületünkön kutató híres professzor álombeli felbukkanása, megmutathatja azt, amire szakmailag vágyunk. Összességében az elismerési igény domináns jellemzője ezeknek az álmoknak.

Megcsalás

Ne ijedjünk meg, az álombeli megcsalás nem jóslat! Sokszor pusztán arról van szó, hogy társunk olyan dologgal tölti ideje jelentős részét, amelybe nem tudunk bekapcsolódni és emiatt bizonytalanok vagyunk vagy hiányzik az intenzívebb figyelem. Erről érdemes beszélgetni, visszacsempészni a minőségi időt a kapcsolatba. Persze az ilyen álom arra is utalhat, hogy a kapcsolatban sérült a bizalom és az ilyen álmok jelzik, hogy félünk a másik hűtlenségétől.

Üldöztetés

Az emberek jelentős része számolt már be arról, hogy álmában üldözték. Bár sok esetben nehéz visszaidézni egy-egy álom tartalmát, az üldöztetés élményére feltehetőleg azért emlékszünk intenzíven, mert nagyon erőteljes szorongással jár. Valódi jelentése általában nem a tényleges üldöztetéstől való félelemben lakozik. Inkább arról van szó, hogy valami elől menekülünk, amivel szembe kellene néznünk. Az álom segíthet tudatosítani, hogy van egy olyan kapcsolat, munka vagy egyéb terület az életünkben, amely több figyelmet érdemelne, de mi mégis homokba dugjuk a fejünket, megfutamodunk a szembenézéstől.

Emberek az álomban

Az álmainkban megjelenő emberek gyakran énünk különböző részeit testesítik meg, vagy azokra a karakterekre mutatnak rá, amelyeket érdemes lenne fejlesztenünk. Ha konkrét emberrel álmodunk az rámutathat viszonyulásunkra az álmodott személyhez, vagy olyan problémákra a kapcsolatban, amelyekkel foglalkoznunk kell.

Fogaink kihullása

A szakértők nagyon eltérő állásponton vannak a fogvesztés álombeli megjelenése kapcsán. Egyesek szerint a fogak az erő és magabiztosság jegyei, és olyankor álmodunk fogaink kihullásáról, amikor egy tényleges átélt helyzetben kicsúszik a lábunk alól a talaj és bizonytalanná válunk. Más szerző szerint a foghullás rossz kapcsolatra utal, míg megint mások a fogvesztést nőknél a terhesség iránti vágy megnyilvánulásának tekintik, férfiaknál pedig a szexualitás iránti sóvárgásra utal.

Vizsgahelyzet

A vizsgához kapcsolódó szorongás jellemzően maximalista emberek álmaiban jelenik meg. Mivel az iskolában elvárt teljesítmény párhuzamba állítható a munkahelyi nyomással, ezért az ilyen álom általában az álmodó munkahelyi megküzdési nehézségeire utal.

Homoszexuális álom

Bár sok heteroszexuális férfi megijed, ha szexuális tartalmú álmában férfival van együtt, de ez nem jelenti, hogy az álmodónak homoszexuális késztetései lennének ébrenlétben. Sokszor egyszerűen azt szimbolizálja, hogy az álmodó megtanulja elfogadni magában férfias és nőies oldalait egyaránt. A másik tipikus eset, amikor párunk rólunk szex közben alkotott elképzeléseit vetítjük ki álmunkra, vagyis a megjelent férfi arról szól, ahogyan feltételezésünk szerint párunk lát bennünket intim helyzetben.

Bénulás, magatehetetlenség

Talán kevesen tudják, de a test valóban elernyedt, “bénult” állapotban van az álom során, ami megakadályozza, hogy végrehajtsuk álmunkban elképzelt tetteinket. Ugyanakkor a bénultság állapota az álomban, azt is jelentheti, hogy úgy érezzük, nincs kezünkben életünk irányítása, és csak passzív nézőként asszisztálunk az eseményekhez.

Halál

Bár a halálról szóló álmot rendszerint negatívnak éljük meg, a legtöbb esetben pusztán arra utal, hogy egy korszak lezárult, valami fontos véget ért. Ugyanakkor a vég mindig kaput nyit egy új lehetőségnek, és ebben segít az elengedés, vagyis, ha képesek vagyunk túllépni a múlton.

Repülés

Azt álmodni, hogy repülünk, szintén az életünk felett érzett kontrollra utal, illetve arra, hogy mennyire érezzük magunkat magabiztosnak céljaink elérésében. Az álomban megélt szárnyalás eufórikus érzéssel jár, viszont, ha úgy érezzük, hogy folyamatosan a föld felé tartunk, akadályokba ütközünk, azt jelezheti számunkra, hogy bár megvan a kezdő löket, de mindig jelen van egy kis bizonytalanság, ami visszahúz minket a földre.

Ház

Az álomban megjelenő ház sokszor az álmodó elméjét szimbolizálja. Az egyes szobák a tudatosság különböző szintjeit jelképezik, amelyben a pince általában a tudattalan, az elfojtotani kívánt részünk, a hálószoba pedig az intimitás, a közelség tere.

„Elaludtam”

Ha álmunkban arra riadunk, hogy elaludtunk, miközben fontos dolgunk lett volna, az általában túlterheltségre, feszített munkatempora utal. Jelzi, hogy érdemes lenne kicsit lassítani. Olyan értelmezése is van ennek az álomnak, hogy ne tegyünk felelőtlenül olyan ígéretet, amit nem tudunk tartani, ne mondjunk mindenre igent, hanem szabjunk határokat.

álmaink

Meztelenség

Meztelennek lenni az intim szféránkon kívül kiszolgáltatott érzés. Erre a pszichés és érzelmi kiszolgáltatottságra utal, amikor teljesen oda nem illő helyzetben jelenünk meg álmunkban ruha nélkül. Ilyenkor az egyébként szociális kapcsolatban megjelenő oldalunk, a homlokzat, nem véd minket a tekintetektől és esendővé válunk.

Ha nem is vehetjük mindig készpénznek az álmokat, de

a reflektor, amely által az álom egy-egy gondolatot, kapcsolatot megvilágít, segíthet nekünk abban, hogy felismerjük vágyainkat, félelmeinket, életünk egyes problémás területeit, amellyekkel érdemes foglalkoznunk. Jó hír, hogy a tudatosság útjára lépve elkezdhetünk dolgozni tudattalan késztetéseinken, szembenézhetünk félelmeikkel, és önismerettel gazdagodva egy teljesebb élet útjára léphetünk.

Ha tetszett a cikk és szeretnél hasonlóan érdekes témákról olvasni, kövesd a 7köznapi pszichológia oldalát a Facebookon!

Kapcsolódó

álmaink

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük